Doua cetati din Ardeal foarte apreciate de turisti vor fi reabilitate cu bani de la UE

Joi, 20 Aprilie 2017, ora 21:33
14628 citiri
Doua cetati din Ardeal foarte apreciate de turisti vor fi reabilitate cu bani de la UE
Foto: Arhiva Ziare.com

Cetatile din Fagaras si Rasnov vor fi reabilitate cu peste 8,5 milioane de euro din fonduri europene, in urmatorii doi ani.

"Speram ca, in maximum o luna, sa fie semnat contractul de finantare, apoi urmeaza licitatia pentru proiectul tehnic. La Cetatea Rasnov se va investi suma de 3,8 milioane de euro intr-o serie de lucrari care se vor derula pe o perioada de 24 de luni.

Nu cred ca lucrarile de reabilitare vor incepe in acest an, dar este extrem de important ca am obtinut aceasta finantare, pentru ca cetatea are nevoie de o serie de lucrari, avand in vedere ca fostul proprietar al obiectivului istoric a facut mai multe interventii si lucrari neautorizate in perioada 2000-2006", a declarat viceprimarul orasului Rasnov, Liviu Butnariu.

Principalele lucrari propuse vizeaza redarea aspectului original al ansamblului arhitectural, de la fatade si sarpante la spatiile interioare si exterioare.

De asemenea, conform proiectului, se doreste realizarea a 15 spatii pentru expozitii, precum si desfiintarea constructiilor sau completarilor la structuri de orice fel, daca acestea nu respecta principiul autenticitatii sau sunt realizate cu materiale si tehnici inadecvate, a constructiei din lemn realizata in perioada 2000-2006, in vecinatatea capelei de sus din Incinta de Vest.

Prima atestare documentara a Cetatii Rasnov este legata de navalirea tatarilor care au parjolit intreaga Tara a Barsei, la 1335.

Dupa ce a trecut in administrarea Primariei Rasnov, obiectivul atrage an de an un numar mare de turisti, inclusiv datorita evenimentelor culturale care au loc in cetate pe tot parcursul verii. Anul trecut, Cetatea Rasnov a fost vizitata de 410.000 de turisti platitori de bilete, dar in realitate numarul vizitatorilor este mai mare, avand in vedere ca la o serie de evenimente culturale care se organizeaza in cetate pe parcursul verii accesul este gratuit.

Citeste si

Proiectul de reabilitare a Cetatii Fagaras este in valoare de 4,9 milioane de euro, contractul de finantare urmand sa fie semnat in mai.

Managerul Cetatii Fagaras, Elena Bejenaru, a declarat ca proiectul este unul complex, care presupune pe langa reparatii capitale, inclusiv constructii noi, ce vor fi executate in termen de 24 de luni.

"Vor fi refacute cele doua poduri, cel de Est - care va fi rabatabil, si cel de pe latura de Nord - care va fi pietonal, se vor reface zidurile de aparare, se va amenaja santul de aparare prin inlaturarea pamantului depus in timp pe ziduri, se va reface drumul de staja, zidurile Cetatii, se vor realiza mai multe spatii expozitionale si altele. Oricum, ne dorim ca, dupa reabilitare, Cetatea Fagaras sa se apropie mai mult de infatisarea pe care o avea in secolul al XVII-lea.

Cred ca, la finalul lucrarilor, Cetatea Fagaras va arata mult, mult mai bine si va deveni un obiectiv turistic foarte vizitat. Oricum numarul de turisti care ne viziteaza este in crestere de la un an la altul", a spus Elena Bejenaru.

Asezata sub muntii care desparteau Ardealul de Muntenia, Cetatea Fagaras a fost pretuita si de voievozii Tarii Romanesti, dar si de principii transilvani, a cunoscut suzeranitatea regatului ungar, dar si pe cea a sultanilor otomani.

Spre sfarsitul secolului XIV, Mircea cel Batran se intitula si domn al Tarii Fagarasului, pana la Olt. Cetatea este legata apoi de ascensiunea politica a lui Stefan Mailat, nobil fagarasean care ajunge la demnitatea de voievod al Transilvaniei. In anul 1599, Mihai Viteazul daruieste cetatea Doamnei Stanca, sotia sa. Ceva mai tarziu, in secolul al XVII-lea, cetatea Fagarasului este resedinta a principilor Transilvaniei si gazduieste de cateva ori chiar adunarile Dietei principatului. Dupa anul 1696, cetatea devine proprietate a Coroanei Habsburgice.

In 2016, Cetatea Fagaras a fost vizitata de 104.000 de turisti, in crestere cu 50.000 fata de anul precedent.

O alta cetate reabilitata cu fonduri europene in judetul Brasov este cea de la Rupea, care a intrat in circuitul turistic in anul 2009, dupa finalizarea lucrarilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#cetatea Ra nov reabilitata, #cetatea Fagara reabilitata, #fonduri europene cetatea Ra nov, #fonduri europene cetatea Fagaras , #obiective turistice