Doua axe pentru reanimarea turismului balnear

Advertorial
Marti, 14 Mai 2019, ora 13:22
17754 citiri
Doua axe pentru reanimarea turismului balnear

Turismul de sanatate a avut o crestere constanta in ultimii ani, pe plan global. Romania are, desigur, potentialul ei, mai ales prin statiunile balneare cu traditie. Regio ofera oportunitatea investitiilor intr-un domeniu subfinantat cronic.

Potentialul turistic al Romaniei a devenit aproape un cliseu. De zeci de ani se vorbeste despre el ca despre o comoara pe care au vazut-o multi, dar n-a descoperit-o fizic nimeni.

"Am avut statiuni balneare, adevarate perle ale Europei interbelice, dar nu mai avem nimic", auzim des, fie din gura oamenilor obisnuiti prinsi de vreun reporter in vox-uri, fie din gura politicienilor populisti.

Incepand cu 2007, data aderarii Romaniei la UE, turismul romanesc a primit oportunitati de finantare prin Regio. Iar acestea s-au continuat prin actuala perioada de programare bugetara.

Atunci cand s-au fundamentat prioritatile Regio si domeniile majore de interventie, analiza a evidentiat necesitatea modernizarii, relansarii si dezvoltarii turismului romanesc. De asemenea, s-a evidentiat nevoia crearii unor produse turistice moderne si competitive pe piata turistica. Asa s-a conturat Axa Prioritara 5.

Ea s-a concentrat pe valorificarea si promovarea durabila a patrimoniului cultural, dar si a resurselor naturale cu potential turistic. Un obiectiv esential a fost imbunatatirea calitatii infrastructurii turistice de cazare si agrement si promovarea potentialului turistic. Scopul final al acestor interventii a fost crearea de noi locuri de munca, dezvoltarea economiilor locale si cresterea atractivitatii regiunilor.

Ce s-a reusit in cadrul financiar anterior

Axa 5 a fost organizata in trei Domenii Majore de Interventie. DMI 5.1 a fost axat pe restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, dar si pe crearea sau modernizarea infrastructurilor conexe.

DMI 5.3 a fost axat pe promovarea potentialului turistic si pe crearea infrastructurii necesare pentru cresterea atractivitatii Romaniei ca destinatie turistica.

Un domeniu-cheie a fost DMI 5.2 - "Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice". Acesta a fost proiectat sa contribuie cel mai mult, prin rezultatele atinse in cadrul proiectelor implementate, la indeplinirea obiectivului Axei Prioritare 5.

Conform Regio 2007-2013, DMI 5.2 si-a propus sa valorifice resursele naturale in scop turistic, sa diversifice serviciile turistice si sa creeze sau sa extinda structuri de agrement turistic (inclusiv cazare), pentru cresterea numarului turistilor si a duratei sejurului.

Una din operatiunile considerate eligibile in cadrul DMI 5.2 a fost dezvoltarea turismului balnear, respectiv imbunatatirea, modernizarea si dotarea bazelor de tratament, inclusiv a salinelor terapeutice, dezvoltarea retelelor de captare si transport a izvoarelor minerale si saline etc.

IMM-urile beneficiare ale DMI 5.2 au avut, in medie, 28 de camere si 50 de locuri de cazare nou create, pe fiecare entitate in parte. De asemenea, IMM-urile beneficiare au putut angaja, in medie, 13 salariati pe fiecare unitate in parte si au inregistrat o crestere a cifrei de afaceri, inclusiv din turism, superioara celei inregistrate de unitati similare care nu au beneficiat de finantare POR.

Acest avans al cifrei de afaceri a fost echivalent cu 1,12 milioane de lei pe fiecare beneficiar IMM pentru cifra de afaceri totala, respectiv 940.000 de lei pe fiecare beneficiar IMM pentru cifra de afaceri din turism.

Apoi, beneficiarii privati ai DMI 5.2 al Regio au inregistrat, in 2013 fata de 2009, cresteri de 2-3 ori ale numarului de "sosiri si innoptari turisti straini in unitatea de cazare". Aceste efecte se datoreaza cresterii capacitatii de cazare, a calitatilor serviciilor oferite (prin trecerea la o categorie de unitate cu un numar superior de stele), dar si a diversitatii acestora.

Gradul de ocupare a beneficiarilor Regio a crescut, in medie, de la 37,44% la 45,63%, peste valorile inregistrate la nivel national, de aproximativ 25%.

Obiectivele exercitiului actual

In perioada actuala de programare bugetara, Axa 7 - Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabila a turismului are ca obiectiv cresterea numarului mediu de salariati in statiuni.

Principiul este ca dezvoltarea locala prin turism va contribui la cresterea economica a unor zone aflate in declin economic, dar care dispun de un potential turistic valoros, ducand la crearea si ocuparea de noi locuri de munca intr-o economie diversificata, reducandu-se gradul de dependenta fata de agricultura, de ramuri economice traditionale sau aflate in dificultate.

De asemenea, investitiile in sectorul turismului vor avea un rol multiplicator, sustinand cresterea economica in alte sectoare precum transporturile, constructiile, agricultura, artizanatul si comertul cu amanuntul, determinand aparitia unor oportunitati multiple si diverse pentru dezvoltarea de noi afaceri mici.

Scopul final este ca imbunatatirea infrastructurii zonelor turistice si a serviciilor conexe sa determine cresterea calitativa a serviciilor si cresterea cererii de turism pentru Romania, ca destinatie turistica europeana.

In descrierea obiectivelor, se arata ca in 2020 ponderea persoanelor cu varsta de peste 65 ani va fi de aproximativ 20% din totalul populatiei Uniunii Europene, reprezentand un potential enorm, in termeni de piata, necesitand, totodata o adaptare a sectorului, in contextul in care serviciile de ingrijire a sanatatii, solicitate de acestia, devin tot mai cautate.

Investitiile in turismul balnear vor determina o mai buna valorificare a potentialului de care dispune Romania in acest domeniu. Avantajul competitiv al sectorului balnear se refera la calitatea factorilor de cura, a izvoarelor minerale, precum si la gradul lor de raspandire pe teritoriul tarii, in contextul in care o treime din apele minerale din Europa sunt concentrate in Romania, respectiv aproximativ 8.000 de izvoare, fiind folosite doar 2.000.

Doar beneficiari publici

Beneficiari pot fi autoritati si institutii ale administratiei publice locale si parteneriate intre acestea din statiunile turistice definite conform HG 852/2008, precum si de pe teritoriul Deltei Dunarii.

Valoarea maxima a proiectelor finantate in aceasta axa prioritara este de 5 milioane euro.

Rata de cofinantare este suportata din FEDR si este de 85% pentru toate proiectele de infrastructura de turism. Rata de cofinantare de la bugetul de stat este 13%. Rata de cofinantare a beneficiarului este de 2%.

Se pot solicita fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii din statiunile turistice si balneare, dar si pentru amenajarea obiectivelor turistice naturale. Beneficiarii pot obtine fonduri pentru crearea sau modernizarea infrastructurilor conexe de utilitate publica - zone speciale pentru sport, locuri de joaca pentru copii, amfiteatre in aer liber, cai de acces la principalele obiective turistice naturale, alei pietonale, piste pentru biciclisti, spatii verzi, dar si activitati de marketing sau promovare, pentru atragerea turistilor.

De asemenea, mai pot fi finantate construirea sau modernizarea locurilor de recreere si popas, a punctelor (foisoarelor) de observare, filmare sau fotografiere, a posturilor salvamont si de salvamar, dotarea cu mobilier urban sau instalarea de sisteme Wi-Fi in spatiile publice.

In prezent, infrastructura deficitara pentru agrement turistic si petrecerea timpului liber are ca efect un numar redus de turisti, vizitatori, care sa petreaca un sejur cat mai indelungat si care sa efectueze cheltuieli in scop turistic.

O destinatie turistica viabila trebuie sa dispuna de o infrastructura turistica de agrement cat mai variata, care sa acopere cererea de-a lungul intregului sezon turistic, an calendaristic si toata gama de consumatori - tineri, adulti, varstnici, populatie rurala si urbana, populatie cu venituri modeste, medii sau mari.

Strategia POR 2014-2020 incurajeaza implementarea strategiilor de dezvoltare locala pentru dezvoltarea turismului prin contributia investitiilor din Axa 7, in paralel cu investitiile mediului privat prin axa prioritara dedicata sprijinirii mediului de afaceri.

Mai multe detalii pe www.inforegio.ro.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#planuri tezvoltare turism balnear, #proiecte Regio turism , #turism