Cum se sarbatoreste Anul Nou in lume: Oamenii se bat in strada, sparg farfurii, ard papusi sau... dorm in cimitir

Marti, 31 Decembrie 2019, ora 08:48
5315 citiri
Cum se sarbatoreste Anul Nou in lume: Oamenii se bat in strada, sparg farfurii, ard papusi sau... dorm in cimitir
Foto: Arhiva Pixabay

Revelionul este sarbatorit in 38 de zone orare, iar intre obiceiurile pe care oamenii din diferite parti ale lumii le adopta in ultima zi a anului se numara bataile in strada, spargerea farfuriilor, arderea unor papusi, dar si vizitarea si chiar dormitul in cimitire.

Samoa si Kiribati sunt primele teritorii care intra in 2020, la ora Romaniei 12.00, pe 31 decembrie, iar ultimele, insulele Baker si Howland, la ora Romaniei 14.00, pe 1 ianuarie.

In total, pe glob, Revelionul este sarbatorit in 38 de zone orare. Odata cu Romania, noul an este intampinat in 32 de tari.

In Statele Unite ale Americii, Revelionul este sarbatorit cu mancare si bautura din abundenta, iar sampania, prajiturile si boabele de fasole sunt considerate norocoase. Cel mai important eveniment al serii este, din 1907, petrecerea din Time Square (New York), la care participa sute de mii de persoane.

In Canada, in special in regiunea Quebec, in ajunul Anului Nou, oamenii merg pe malul raurilor unde fac petreceri si pescuiesc la copca.

Grecii pun bani in prajitura traditionala - vassilopitta - si spun ca persoana care ii gaseste va avea bucurii tot anul, iar copiii asteapta sa primeasca daruri in ghete de la Sfantul Vasile. Un alt obicei al grecilor este de a agata ceapa la usa de la intrare, aceasta simbolizand renasterea.

Si in Bolivia sunt puse monede in prajituri, iar cei care le gasesc vor avea noroc tot anul care vine.

Francezii mananca clatite, iar danezii sparg farfurii de usile caselor prietenilor si rudelor si sar de pe scaune la trecerea in noul an, pentru noroc.

Irlandezii, pentru a alunga spiritele rele, arunca in pereti cu paine, iar cei care isi doresc noroc in dragoste in noul an isi pun vasc sub perna.

In Tara Galilor, la miezul noptii, usa din spate a casei este deschisa si imediat inchisa, pentru a lasa anul vechi sa iasa si a da afara ghinionul. Dupa a 12-a bataie a ceasului, usa din fata este deschisa pentru a primi noul an si bucuriile pe care le va aduce.

In Scotia, cei care vin in vizita in noul an trebuie sa aduca un cadou, in timp ce in Anglia, primul musafir care intra in casa trebuie sa fie barbat, sa aduca paine, bautura si carbune.

In Bulgaria, Survaki - nume traditional dat sarbatorii - este prilej de petrecere. Oamenii poarta haine noi, iar intre bucatele traditionale se afla placinta cu branza si ravase si capul de porc.

Pentru noroc, in Ecuador si Panama, de noul an, sunt arse papusi din hartie si fotografii facute in anul care tocmai se incheie. Intr-un mic sat din Peru, oamenii se bat pentru a incepe noul an cu toate problemele rezolvate. In Chile se obisnuieste vizitarea cimitirelor, si chiar dormitul in astfel de locuri.

In Ecuador mai exista un obicei - persoanele care isi doresc sa calatoreasca mult in noul an obisnuiesc sa plimbe valize goale. Columbienii au un obicei similar, carandu-si valizele de Revelion, cu aceeasi speranta.

Argentinienii, mexicanii si spaniolii mananca 12 boabe de struguri, care reprezinta dorintele puse in ultimele secunde ale anului. Prin acest ritual, spun ei, atrag norocul. Imbracamintea alba este si ea parte din ritual.

Si portughezii au un obicei asemanator. Ei inlocuiesc strugurii cu smochine, iar cele 12 fructe simbolizeaza tot atatea dorinte care trebuie puse.

Brazilienii cred ca lintea semnifica prosperitate. Astfel, ei pregatesc cu ocazia Anului Nou mancaruri bazate pe acest ingredient. In ajun, preotese poarta haine in culori alb si albastru si oficiaza ceremonii pe apa. O barca plina cu bijuterii, lumanari si flori este ofranda pusa pe apa oceanului pentru a aduce sanatate, bogatie si fericire.

In unele tari din America de Sud, lenjeria intima colorata purtata de Revelion are rol determinant asupra anului care incepe. Culoarea rosie inseamna dragoste, auriul - bogatie si albul - pace.

In Turcia, in noaptea de Revelion se poarta lenjerie intima rosie, pentru a atrage norocul.

Italienii mananca linte si obisnuiesc sa arunce pe fereastra cupa din care au baut sampanie. In regiunea Napoli, pe ferestra se arunca - de regula - obiecte vechi, de la mobilier la vesela. Mobilierul vechi este aruncat si in unele tari din Africa de Sud pentru a intampina noul an.

Olandezii sarbatoresc ultima zi din an dand foc brazilor care au fost impodobiti de Craciun, in timp ce in Elvetia si Austria oamenii celebreaza ajunul zilei de Sfantul Silvestru, iar belgienii trebuie sa aiba asupra lor cate o moneda, pentru un an nou imbelsugat. Elvetienii mai au un obicei - la inceputul noului an, ei pun inghetata pe jos.

Portoricanii arunca apa cu galeti de la fereastre, pentru a alunga spiritele rele, la fel si thailandezii.

In Siberia, oamenii fac baie in lacuri inghetate. Rusii mai obisnuiesc sa isi "bea dorintele pentru noul an". La miezul noptii, acestia isi scriu dorinta pe hartie, apoi ii dau foc, arunca cenusa in pahar, dupa care o beau, inainte de a incepe oficial noul an.

In Estonia hrana din belsug reprezinta abundenta viitorului an, iar in Finlanda si Germania un experiment ce are la baza cositor topit poate prezice cum va fi noul an. In functie de ce forma ia cositorul topit pus in apa rece, oamenii isi pot da seama cum va fi anul.

In Ungaria, Anul Nou este sarbatorit cu friptura de porc sau piftie de porc, acest tip de carne, bogat in grasime, simbolizand prosperitatea si bogatia. Carnea de pui si cea de peste sunt evitate la masa de Revelion, pentru ca prin consumarea acestora se pierde norocul.

In Filipine, forma monedelor este transferata mancarii si accesoriilor. Totul trebuie sa fie rotund.

De cand au adoptat calendarul Gregorian, in 1873, japonezii merg la templu, se roaga, agata impletituri din sfoara la intrarea in case, zambesc si bat clopote de diferite dimensiuni de 108 ori.

Chinezii au un mod unic de a celebra Anul Nou. "Gung Hay Fat Choy" (The Spring Festival) este cel mai important eveniment in cultura chineza. Noul an este sarbatorit in prima zi din prima luna a calendarului chinez - o combinatie intre calendarul solar si lunar. Usile caselor sunt vopsite in rosu, simbolizand fericirea si norocul. Ei ascund toate cutitele, ca nimeni sa nu se taie, pentru ca asta ar putea "taia" norocul tuturor membrilor familiei in noul an.

Papa Inocentiu al XII-lea a decis, in 1691, ca data de 1 ianuarie sa fie prima zi din an. Pana la acest moment, Craciunul era inceputul de an, iar la popoarele din emisfera nordica, 1 martie era considerata prima zi.

Vezi si Meniuri si obiceiuri de Anul Nou, in intreaga lume

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#obiceiuri lume anul nou, #obiceiuri lume revelion, #traditii obiceiuri Anul Nou , #Revelion