Cum incearca Amsterdamul sa scape de turisti

Sambata, 25 Mai 2019, ora 07:33
11606 citiri
Cum incearca Amsterdamul sa scape de turisti
Foto: Arhiva Ziare.com

Atitudinea fata de turisti se va schimba radical in Amsterdam, capitala Olandei. Vizitatorii sunt indemnati sa calatoreasca si in alte locuri din Tara Lalelelor, intrucat localnicii se plang ca sunt "asediati" de turistii care se plimba nestingheriti pe pistele de biciclete din oras.

"Presiunea e foarte mare. Nu vrem sa ne transformam in Venetia. Problema e ca Amsterdamul este iubit de turisti, iar multi aleg sa vina aici", spune Ellen van Loon, partener la firma de arhitectura OMA, care este implicata in strategia de viitor a orasului.

In timp ce Van Loon recunoaste beneficiile turismului, care aduce economiei in jurul de 82 miliarde de euro pe an, la fel ca multi localnici, este ingrijorata de faptul ca numarul mare de vizitatori distruge sufletul acestui oras.

La fel ca Venetia si alte destinatii europene, Amsterdamul a devenit victima fenomenului de "supra-turism", asa ca a decis sa recurga la cateva masuri menite sa ii descurajeze pe turisti, relateaza CNN.

Astfel, oficialii au hotarat sa nu mai promoveze capitala Olandei drept "destinatie turistica", intr-un document intitulat "Perspective 2030", care schiteaza strategia de viitor a tarii si Capitalei.

Masuri in acest sens s-au luat deja, precum renuntarea la unul dintre simbolurile orasului, literele "I Amsterdam" care au fost scoase din Piata Muzeelor.

Supra-turismul a afectat si un alt simbol al Olandei: lalelele. Multe campuri de lalele au fost distruse de turistii care s-au pozat in ele, astfel ca oficialii orasului au decis amplasarea unor semne care sa ii atentioneze atunci cand vor sa isi faca un selfie.

"Enjoy the flowers, respect our pride/ Bucurati-va de flori, respectati-ne mandria" - este un astfel de mesaj.

De asemenea, nu se vor mai face tururi in Cartierul Rosu (The Red Light District - n. red.), deoarece oamenii care lucreaza aici sunt tratati ca simple atractii turistice. Masura intra in vigoare la 1 ianuarie 2020.

De altfel, municipalitatea din Amsterdam a decis sa introduca o noua taxa care se va aplica turistilor. Este vorba despre o taxa suplimentara de 3 euro pentru fiecare noapte petrecuta la hotel.

Ca idee, Amsterdam are deja cele mai mari taxe pentru turisti, comparativ cu alte orase europene, in conditiile in care vizitatorii trebuie sa plateasca deja o taxa de 7% din valoarea cazarii.

Ellen van Loon mai spune ca, din cauza turistilor, orasul risca sa isi piarda "alura unica".

"Motivul pentru care turistii vin aici este pentru ca iubesc ceva anume la Amsterdam, dar la un moment dat, cand numarul de turisti creste si tot creste, acestia ajung sa omoare acel ceva de care s-au indragostit la inceput", a conchis arhitectul.

A.D.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#supraturism Amsterdam, #masuri anti turisti Amsterdam , #destinatii