Cladiri simbol sau monumente niciodata terminate. Stii cum arata Monumentul rusinii din Scotia? (Galerie video)

Duminica, 08 Aprilie 2018, ora 12:03
9053 citiri
Cladiri simbol sau monumente niciodata terminate. Stii cum arata Monumentul rusinii din Scotia? (Galerie video)
Foto: Captura YouTube/DREAM MERCHANTZ

Exista in lume destule cladiri simbol care vor ramane marturie a talentului, geniului si muncii adesea titanice a celor care le-au ridicat. Exista insa si unele care vor ramane in veci neterminate, in unele cazuri marturii ale neputintei.

Cel putin una dintre acestea e insa la fel de cunoscuta precum cladirile din prima categorie: Sagrada Familia.

Insa nu e singura astfel de cladire si pe nedrept restul monumentelor neterminate nu sunt cunoscute.

Mingun Pahtodawgyi

Monumentul Mingun Pahtodawgyi, din micul oras Mingun, in nord-vestul Burmei, e un astfel de exemplu, conform Listverse. Regele Bodawpaya voia sa construiasca cea mai mare pagoda din lume, iar in 1790 a dat drumul lucrarilor. Nu si-a vazut insa visul, chiar daca a adus mii de prizonieri si sclavi pentru a munci aici. Intai, banii s-au terminat. Apoi, o legenda a inceput sa se nasca, ce spunea ca regatul va pieri indata ce pagoda va fi gata.

Prin urmare, pagoda a ramas neterminata, inaltandu-se azi la 50 de metri, o treime din inaltimea la care trebuia sa ajunga. Baza sa are nu mai putin de 42 de metri patrati. Un cutremur din 1839 a umplut-o de crapaturi si e greu de crezut ca va mai fi terminata vreodata.

Turnul Hassan

Turnul Hassan ar fi trebuit sa fie cel mai inalt minaret din lume, dar nici acesta nu a fost terminat. Ridicat in Rabat, in Maroc, acesta a fost construit la ordinul lui Yaqub al-Mansur, in secolul XII. Trebuia sa faca parte dintr-o moschee, care de asemeni ar fi trebuit sa fie cea mai mare din lume.

La patru ani de la moartea lui Mansur, proiectul, care trebuia sa fie bijuteria, punctul central al noii capitale, a fost abandonat. In prezent, turnul singuratic masoara 44 de metri inaltime, jumatate din cat ar fi trebuit sa aiba. Cat despre moschee, in prezent se mai vad 200 de coloane, ceea ce sugereaza cat de ampla ar fi fost. Odata terminata, aceasta ar fi putut gazdui 20.000 de credinciosi.

Catedrala "St. John The Divine"

E una dintre cele mai mari biserici din lume si cea mai vasta din SUA, chiar nefinalizata. Intr-o brosura din 1921 se estima ca 700 de ani va dura constructia lacasului de cult in stil gotic.

Cel care a militat pentru ridicarea bisericii pe strada Amsterdam, din New York, a fost reverendul Horatio Potter. Cand acesta a murit, in 1887, nici macar nu demarasera lucrarile. Nepotul sau, Henry Codman Potter, a fost cel care a reusit sa obtina sprijin financiar si, in cele din urma, in 1892, a fost pusa si piatra de temelie. In 1899 avea sa aiba loc aici si prima slujba.

Desi are peste un secol, catedrala nu e inca gata si nici nu exista un termen limita pentru finalizarea ei.

Ta Keo

Templul care se afla in vechiul oras Angkor, in Cambodgia, construit in stilul arhitectural al perioadei (in jurul anului 1000), ar fi fost unul dintre cele mai impresionante, daca ar fi fost terminat.

Motivul pentru care lucrarea, realizata din gresie, a fost abandonata nu se cunoaste, insa inscriptiile descoperite arata ca Ta Keo ar fi fost lovit de fulger. Un astfel de incident putea opri o constructie, oricat de importanta, fiind considerat un semn rau, o profetie.

Monumentul National al Scotiei

Pe dealul Calton, in Edinburgh, se inalta ceea ce ar fi trebuit sa fie Monumentul National al Scotiei. In loc sa fie o comoara nationala, asa cum se dorea, e vazut ca un "monument al rusinii", dat fiind faptul ca nici acum nu e terminat, desi fundatia sa dateaza din 1824.

Monumentul ar fi trebuit sa cinsteasca soldatii si marinarii care i s-au opus lui Napoleon si trupelor sale. In 1829, la patru ani de la inceperea constructiei, banii s-au terminat. Au mai existat cateva initiative de reluare a lucrarilor, insa nici acum nu e gata. In final, monumentul ar trebui sa semene cu Partenonul din Atena. Mai e insa mult de lucru pana atunci.

Citeste si Colosseumul, noul turn din Pisa - se inclina periculos de mult

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#monumente neterminate, #cladiri simbol neterminate, #cladiri istorice nefinalizate poze, #monumentul rusinii Scotia , #atractii