Cel mai aglomerat weekend pe litoralul romanesc: "Costinestiul e scapat de sub control"

Vineri, 16 August 2019, ora 09:42
11862 citiri
Cel mai aglomerat weekend pe litoralul romanesc: "Costinestiul e scapat de sub control"
Foto: Arhiva Ziare.com

Turistii romani au profitat de mini-vacanta de Sfanta Maria, astfel ca acesta este cel mai aglomerat weekend de pe litoralul romanesc, hotelurile fiind ocupate in proportie de 98%, a declarat prim-vicepresedintele executiv al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), Dragos Raducan.

Acesta spune ca exista aproape 120.000 de locuri clasificate pe riviera Marii Negre si intre 60.000 si 80.000 de locuri de cazare neclasificate si nefiscalizate, ceea ce constituie o serioasa problema deoarece infrastructura turistica nu este construita pentru a suporta un numar asa mare de turisti.

"Este cel mai aglomerat weekend, 98% este gradul de umplere al hotelurilor. Nu pot spune niciodata 100%, pentru ca intotdeauna mai ramane o camera-doua. Fiecare hotelier care stie sa faca hotelarie isi pastreaza o camera sau doua de rezerva pentru orice eventualitate. Se poate intampla, de exemplu, sa se strice un aparat de aer conditionat, sa se sparga o teava", a declarat Dragos Raducan.

Raducan precizeaza ca toate statiunile sunt ocupate, "de la cel mai luxos hotel pana la cea mai proasta camera".

Intrebat cati turisti sunt acum pe litoralul romanesc, acesta a spus ca se stiu cu exactitate cei care sunt cazati in structurile omologate, insa in afara de acestia mai sunt si cei cazati la localnici, "la negru".

"Am facut niste studii in ultima perioada. Potrivit site-ului Ministerului Turismului, sunt aproape 120.000 de locuri clasificate pe riviera Marii Negre - si ma refer numai la statiuni, sate si comune care au unitati clasificate. Pe langa acestea, aproximez ca intre 60.000 si 80.000 de locuri de cazare sunt neclasificate. Nu putem stii sigur, pentru ca nici primariile nu stiu exact cate camere sunt neclasificate in aria lor de competenta", a adaugat reprezentantul FPTR.

Multe cazari "la negru"

Problema este insa ca in aceste cazuri vorbim de bani nefiscalizati, dar si de faptul ca infrastructura turistica nu este construita pentru a suporta un numar asa mare de turisti.

"O mare problema este ca infrastructura turistica nu este prevazuta, nu este construita pentru a suporta si acesti vizitatori transformati in turisti 'la negru'. Ma refer aici la utilitati: sistemele de canalizare, de energie electrica. Nu sunt construite pentru atatea persoane, ele sunt construite pentru niste case in care stau o familie-doua, nu pentru o casa care este declarata locuinta pentru o familie, dar in care stau 20-30 de persoane", a mai spus Dragos Raducan.

Sunt astfel cu 60-70% mai multe persoane decat cele declarate.

"Aceasta ar fi o problema, deoarece creaza un disconfort turistilor care au platit bilete in hoteluri, pentru ca este foarte mare aglomeratia in statiuni, statiunea nefiind pregatita sa primeasca atat de multe persoane. Aglomeratie este si pe plaja. Dar cea mai mare problema este - si nu e constientizata de romani - faptul ca aceste locuri sunt vandute foarte ieftin. Proprietarii acestor locuinte care ofera cazare platesc utilitatile pe persoana fizica si nu la nivel de societate, deci tarifele sunt mult mai mici. Ei nu platesc taxe, nu au angajati si atunci pot merge cu preturi de dumpin (sub pretul pietei, n.red.), iar romanilor le plac preturile mici si lasa deoparte siguranta personala, deoarece in astfel de case nu stii unde te duci sa dormi", a subliniat prim-vicepresedintele executiv al FPTR.

El afirma ca este bine sa se stie care sunt aceste locuinte, in primul rand pentru siguranta cetatenilor.

"Romanii renunta la siguranta personala in favoarea pretului mic", a mai spus el.

Raducan spune totodata ca, de exemplu la Costinesti nu se stie niciodata cati turisti sunt.

"Costinestiul e scapat de sub control. Acolo nu se stie niciodata cati turisti sunt. Din declaratiile publice, acolo sunt 50.000 de locuri de cazare, din care numai 12.000 clasificate. E haos acolo. Dar unde e cerere, exista si oferta", a mai spus Raducan.

O mare parte din turistii veniti pe litoral sunt cu voucherele de vacanta.

"E greu de estimat poate chiar 40%. Un aspect interesant este ca anul trecut nu toate hotelurile erau pregatite sa primeasca turisti cu vouchere de vacanta. Vazand insa ce succes au inregistrat colegii lor, anul acesta putem spune ca toti primesc", a concluzionat Raducan.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#turisti litoral, #cazari litoral , #turism