Cata munca pentru un singur copac - ciudateniile care exista pe o singura insula din lume

Joi, 27 Decembrie 2018, ora 21:00
24776 citiri
Cata munca pentru un singur copac - ciudateniile care exista pe o singura insula din lume
Foto: Facebook/Ornella Testi

Pe insula italiana Pantelleria, un calator care chiar nu s-a temut sa se indeparteze mult de Italia va gasi ceva unic: constructiile numite Giardini Panteschi. Niste edificii unice in lume, practic niste gradini circulare in interiorul carora e un micro-climat. Acolo creste intotdeauna un singur arbore.

Aceasta practica a construirii lor dateaza de peste 1.000 de ani si este explicata prin faptul ca insula italiana e asa de departe de tara mama incat e mai aproape de Africa. Intr-o zi senina se poate vedea coasta Tunisiei de pe varful vulcanic al peticului de pamant, arata Atlas Obscura.

Pantelleria pare uitata de lume, intepenita in timp. Masinile sunt atat de rare, incat, atunci cand trec, fermierii le fac prietenosi cu mana. Oriunde privesti te inconjoara albastrul apei.

Principala problema a celor 7.000 de locuitori, aceiasi ca acum cateva secole, e vremea. Insula e constant batuta de vant, dar nu vede ploaia aproape niciodata. Solul e uscat, vulcanic. Cum sa cultivi ceva intr-un astfel de pamant?

Simplu! E un fel de-a spune. In realitate nu e deloc asa de simplu. Insa exista o solutie: se numeste giardino Pantesco si consta in ridicarea unor ziduri, pentru ca in mijloc sa fie arborele pretios, vedeta. O astfel de constructie se ridica in luni de munca si nu imprejmuieste niciodata legume, ci un singur arbore - un lamai sau un portocal.

Practic, dintre toate formele de agricultura de pe glob, niciuna nu implica atat de multa munca pentru cresterea unui singur copac, explica Giuseppe Barbera, profesor la Universitatea din Palermo, expert in astfel de gradini.

Fara un astfel de zid protector, un lamai sau un portocal nu ar fi putut creste niciodata pe insula. Vantul puternic, climatul arid, absenta apei nu l-ar fi lasat nici sa incolteasca.

Insa aceste inventii ii permit. Au inaltimea perfecta pentru a proteja, dar sunt suficient de joase incat sa permita soarelui sa patrunda in "gradina".

Cat despre spatiul din interior, acesta are intotdeauna un diametru de 9 metri.

Apoi, zidurile, destul de groase, sunt mai joase in interiorul cercului si mai inalte spre exterior, formandu-se o panta lina, astfel incat bruma de dimineata sa alunece si sa cada pe solul din interiorul constructiei. Orice picatura de apa e pretioasa.

In interiorul constructiei se planteaza o singura samanta. Peste ani, arborele rezultat va creste si-si va intinde crengile pentru a umple tot spatiul din interiorul constructiei.

Mai racoare ziua, mai cald noaptea. Nicio picatura de apa nu se pierde

Rezultatul final e un ecosistem nou. In interiorul constructiei temperaturile sunt mai mici decat afara in zilele fierbinti. In noptile reci, e mai cald decat afara. Efectul a fost confirmat de nenumarate studii. Practic, felul in care sunt construite aceste gradini face sa nu mai fie nevoie nici macar de irigatii, explica omul de stiinta. De fapt, de niciun fel de interventie a omului, dupa ce au fost construite.

Pe insula mai sunt in prezent circa 400 de astfel de gradini, in mai buna sau mai proasta stare. Dintre acestea, 300 sunt circulare, dar exista si unele rectangulare, in forma de pentagon sau chiar de lacrima, forme dictate adesea de neregularitatile terenului.

Te-ai putea intreba de ce astfel de gradini, adevarate altare, sunt construite doar pentru lamai sau portocali. Iar raspunsul e simplu: inca din Evul Mediu se stie ca fructele proaspete, asa cum sunt citricele, previn scorbutul, o boala care apare in lipsa Vitaminei C. Aceste Giardini Panteschi garantau practic locuitorilor ca vor avea parte de aceasta vitamina pretioasa.

Citeste si Moschei ca niciunde altundeva: Sunt construite din pamant si au bete infipte in ele (Video & Galerie foto)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#Giardini Panteschi, #gradini circulare Pantelleria, #gradini circulare lamai Italia, #gradini circulare portocal Pantelleria, #agricultura Pantelleria , #insule