Aferim Romania! Facem noi un pact?

Autor: Iulian Bulai - deputat USR
Luni, 25 Ianuarie 2016, ora 12:28
5425 citiri

Plecat fiind la studii si apoi lucrand in strainatate, una dintre cele mai mari bucurii este sa te intorci acasa fie de sarbatori sau in timpul verii.

In ultimul an, mi s-a intamplat sa dau peste o reclama care, in ciuda faptului ca era foarte bine facuta, parea total malplasata.

Anul trecut pe data de 12 ianuarie scriam pe pagina personala de Facebook: "M-am uitat la televizor in seara asta. De-odata vad un clip cu publicitate intitulat 'Romania - Gradina Carpatilor' si ma intreb cui ii foloseste? Oare asa fac si alti europeni, adica reclame pentru tara lor, difuzate tot in tarile de origine? Putin ciudat, voi ce credeti?".

In cursul ultimului an, m-am tot gandit la acea reclama si in continuare consider ca e destul de bizar sa se plateasca bani fie din bugetul de stat sau prin fonduri europene pentru a face reclama Romaniei, pentru romani, si apoi sa distribui reclama tot in Romania.

In editia din prima saptamana a lunii decembrie a publicatiei norvegiene Morgenbladet (echivalentul Dilema Veche) am dat peste doua reclame mari si late platite de catre Letonia. Promovau natura din Letonia si oferta culturala a balticilor.

De atunci tot ma gandesc cum de reusim noi performanta sa facem reclame scumpe despre tara noastra pe bani europeni sau din bugetul de stat si apoi sa le difuzam tot romanilor. Am plecat din Romania de aproape opt ani si sincer nu imi amintesc sa fi vazut nicio reclama cu si despre Romania in marile publicatii europene. Este foarte posibil sa ma fi ocolit acest noroc, dar parca tot se pare ca ar fi legat cu ata alba.

Da, avem ambasade peste tot in lume si institutele noastre culturale promoveaza o cantinate semnificativa de cultura romaneasca, dar oare putem sa ne limitam doar la aceste mijloace de diplomatie culturala? Un clip de 30 de secunde, care ruleaza la ore de varf pe canalele din Romania, costa multe mii de euro. Doua pagini A3 in publicatia norvegiana care ajunge la sute de mii de cititori costa doar pana in 12.000 de euro.

Vorbim oare de lipsa de viziune din partea institutiilor abilitate sau de o strategie nationala de a nu ne afisa strainilor, ci mai degraba a declansa masa de turisti interni? Ma indoiesc.

Un alt aspect care m-a marcat in acea reclama a fost faptul ca nu promova o anumita parte de Romanie, ci imagini generale din Romania: Delta Dunarii, Transilvania si manastirile din Bucovina. Sa fi fost asta un exercitiu bine gandit pentru a reda stima de sine romanilor sau mai degraba o risipa de fonduri? Pe de alta parte, cu ce putere alegi sa promovezi Delta Dunarii si ignori Valea Prahovei sau Iasul?

Am calatorit in multe tari si am locuit pe ici pe colo, dar asa ceva nu am vazut, adica italienii sa isi faca reclama Italiei si apoi sa dea reclama pe posturile nationale, nemtii sa faca reclama diversitatii Germaniei pentru a-si tine turistii acasa.

Ce am vazut sunt reclame sustinute de catre parteneriate din mediu privat si stat, care vizeaza promovarea unei anumite regiuni: poti sa faci reclama Sardiniei sau Siciliei in Italia, sau Insulelor Baleare in Spania etc. De cele mai multe ori aceste reclame sunt platite de catre administratia locala in asociere cu mari comapnii de voiaj si cu asociatii de lobby pentru turismul in zona respectiva.

In cazul Romaniei ce mi s-ar parea corect ar fi o promovare explicita a anumitor zone turistice si de interes national, care ar putea fi promovate intern prin campanii sustinute de catre: prefectura, consiliul judetean, asociatia proprietarilor de cabane din zona respectiva si administratorii edicifiilor turistice.

Astfel BOR in colaborare cu consilile judetene din Moldova ar putea face reclama manastirilor din Neamt si Bucovina, proprietarii mocanitelor din Transilvania ar putea promova aceste trasee turistice in colaborare cu consiliile locale din zona, iar Delta Dunarii ar putea fi promovata de catre atat de multi reprezentanti din zona care ar avea interes sa creasca turismul.

Din pacate, vizionand clipul Romania Gradina Carpatilor, am inteles ca noi am ales calea scurta, adica cea care da bine, care impaca pe toata lumea si ne creste stima de sine, cu mentiunea ca nu isi atinge scopul, adica atragerea de turisti straini care sa-si cheltuie banii in Romania.

Daca la nation branding institutionalizat stam cu stam, incercam sa ne convingem concetatenii ca merita sa viziteze Romania - chiar daca noi suntem convinsi de acest lucru, salvarea Romaniei vine din alta parte.

Exista un nation branding viu, care nu papa bani din bugetul de stat si nici nu foloseste zeci de mii de euro pe clipuri care sa dea bine - acest organism viu este reprezentat de catre tinerii romani plecati pretutindeni si care fac cinste tarii: fie ca vorbim de asistente medicale, doctori, instalatori sau electricieni.

Ei promoveaza Romania fara sa fie platiti de catre cineva si pe langa asta mai trimit si multe milioane de euro acasa.

Eu propun un pact pragmatic: haideti sa incetam sa mai facem reclame despre Romania pe care sa le vindem scump tot in Romania. Haideti mai degraba sa investim banii respectivi in a facilita intoarcerea acasa a sute de mii de romani care aduc plus valoare tarii noastre acolo unde sunt, dar mai ales daca s-ar intoarce acasa si ar contribui la a schimba mersul lucrurilor.

Recent eram in avion spre Romania. Brosura de prezentare a companiei facea reclama de zor la studii in Europa de Est: Polonia si Lituania erau cap de lista cu cate doua pagini A4 fiecare. Asa da, vorbim despre un sector concret care poate aduce multi bani la buget.

De ce nu am avea asemenea reclame in publicatiile internationale si despre oferta educationala din Romania? Ar fi sute si mii de tineri europeni care ar fugi de preturile piperate din Vest si ar face studii la noi. Cu toate ca impartasesc aceste ambitii, tocmai mi-am amintit ca, pe langa scandalul doctoratelor, s-a mai descoperit si linia de productie a "lucrarilor stiintifice" produse de penalii de lux. Aferim, Romania!

Avem nevoie de un pact care sa ne scoata din acesta mlastina de unde parca nu mai avem cale de iesire! Ne intoarcem noi acasa sa facem campanii curate impreuna cu tineri curati sau ne e bine asa?

Iulian Bulai este specialist in diplomatie culturala, iar din 2015 este membru al Fundatiei CAESAR.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#promovare Romania strainatate, #branding romania , #destinatii
Comentarii
Poza T. basilic
T. basilic
rank 5
Iulian, dragă, mai mult decat de buna ta credinta, ma înduioșează...