A fost lansata prima aplicatie a salvamarilor: Turistii sunt informati daca pot intra in mare fara sa isi puna viata in pericol

Vineri, 19 Iulie 2019, ora 15:46
4352 citiri
A fost lansata prima aplicatie a salvamarilor: Turistii sunt informati daca pot intra in mare fara sa isi puna viata in pericol
Foto: Arhiva Ziare.com

Prima aplicatie a salvamarilor de pe litoralul romanesc - Sea Status - a fost lansata vineri.

Aceasta ii informeaza pe cei aflati pe plajele din Constanta si Mamaia care este semnificatia steagurilor de la punctele de salvamar si daca au voie sa intre in mare fara a-si pune viata in pericol. Anul viitor aplicatia va fi extinsa si pentru celelalte plaje de pe litoralul romanesc.

Presedintele Asociatiei Nationale a Scafandrilor Profesionisti si Salvamarilor din Romania, Gabriel Balan, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca aplicatia ii informeaza pe turisti si pe constanteni despre conditiile de pe plaja si din apa marii.

"Aplicatia isi propune sa aduca informatii stricte legate de conditiile apei, de conditiile de pe plaja, cat si in apa. Este un inceput. Nu este perfecta, este perfectibila, o mobilam din ce in ce mai mult in anii urmatori. Deocamdata este pilot, este pentru Mamaia si Constanta, de la anul vrem sa fie aplicabila pentru intreg litoralul acolo unde sunt plaje supravegheate oficial de salvamari.

Ii informam pe cei care vin la plaja despre semnalistica, ce semnificatie au steagul rosu, galben, galben cu rosu fiindca de multe ori se ignora, lumea crede ca daca vine la plaja indiferent cum este, a platit, trebuie sa faca baie", a spus Gabriel Balan, care a mentionat ca anul trecut pe litoral s-au inecat 37 de persoane.

Coordonatorul Serviciului de Salvamar din Constanta si Mamaia, Gabriel Culea, a spus ca unul din rolurile aplicatiei este sa ii avertizeze pe oameni atunci cand trebuie sa intre in mare si cand nu pentru a nu-si pune viata in pericol.

"Serviciul salvamar are culorile rosu si galben. Plaja este supravegheata in momentul in care s-a arborat acest steag. Cand s-a arborat steagul galben, este recomandat doar celor experimentati. Rolul acestei aplicatii este sa ii atentioneze ca s-a arborat steagul galben si incepe sa fie pericol in apa.

In momentul in care s-a arborat steagul rosu, este interzis la scaldat. Turistul, intr-un timp foarte scurt, va fi informat ca este pericol in apa si sa nu mai intre la scaldat, sa nu mai lase copiii nesupravegheati pentru ca cei mici nu stiu, ei vor sa se duca in apa. Sunt foarte multi care ignora acest sfat si avem situatii in care nu mai putem face nimic", a afirmat Gabriel Culea.

El a mai precizat ca prin intermediul aplicatiei oamenii pot afla cum pot acorda primul ajutor sau de ce nu este bine sa intre sa se intre brusc in mare.

Reprezentantul firmei care a realizat aceasta aplicatie, Mihai Bocai, a declarat in conferinta de presa ca obiectivul acesteia este sa nu se mai inece nimeni.

"Am construit o tehnologie la cele mai inalte standarde. Aplicatia se gaseste in iOS si Android. Are foarte multe functionalitati. Incepem sa punem foarte multe informatii si foarte multe facilitati in aceasta aplicatie astfel incat obiectivul ei este sa nu se mai inece nimeni", a afirmat Mihai Bocai.

El a mentionat ca informatiile de pe steaguri si conditiile de pe plaja sunt operate chiar de catre salvamari.

"Aplicatia nu este facuta doar pentru Constanta si Mamaia. Constanta si Mamaia sunt primele plaje operate in aceasta aplicatie, aplicatia este una gandita global, ea poate fi prezenta si operata pe orice fel de plaja, pe orice fel de punct de contact cu mare, ocean din lumea asta. Combinam in aplicatie informatii din diverse tehnologii.

In Constanta si Mamaia lucram cu informatii de la cercetatorii de la Institutul Grigore Antipa. Toate informatiile despre steaguri si conditiile de pe plaja sunt operate de catre salvamarii, salvamarii au si ei acces printr-o interfata de administrare si pot sa administreze informatiile care sunt in aplicatie si de asemenea sa transmita informari diverse", a afirmat reprezentantul firmei care a realizat aplicatia Sea Status.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Dobrogea, Ana Maria Stoica, a afirmat in cadrul conferintei de presa ca de la inceputul sezonului estival si pana acum cinci persoane s-au inecat pe litoral fata de 11 in aceeasi perioada a anului trecut.

De asemenea, prin intermediul aplicatiei poate fi apelat numarul de urgenta 112 in momentul cand persoanele de pe plaja sunt martorii unui incident care necesita prezenta salvamarilor, paramedicilor SMURD si a scafandrilor de la ISU Dobrogea.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#aplicatie salvamari, #aplicatie litoral apa , #litoral