USR: Economia se prabuseste, iar coruptia ne costa pe fiecare 3.000 de lei pe luna

Joi, 17 Ianuarie 2019, ora 16:44
5751 citiri
USR: Economia se prabuseste, iar coruptia ne costa pe fiecare 3.000 de lei pe luna
Foto: captura video Facebook / USR

USR a decis sa schimbe agenda publica setata pe Justitie de alianta condusa de Liviu Dragnea si sa propuna dezbateri si solutii in zona economica. "La doi ani de la preluarea guvernarii PSD suntem mai departe ca niciodata de aderarea la zona euro si de inima Europei", a declarat joi liderul USR Dan Barna.

"USR va veni incepand de astazi cu solutii concrete. Agenda publica a Romaniei nu mai poate ramane in sfera Justitiei. Romanii sunt satui pana in gat sa ii vada la nesfarsit pe Liviu Dragnea, pe Viorica Dancila, pe ministrul Toader explicand o noua smecherie la care s-au gandit in ceea ce priveste sabotarea si destabilizarea Justitiei.

Romanii asteapta si dezbateri despre infrastructura, despre reforma in educatie, despre spitalele acelea regionale care au tot fost promise si pe care le vedem doar pe hartie", a declarat Dan Barna intr-o conferinta de presa tinuta joi impreuna cu deputatul USR Claudiu Nasui si cu Andrei Caramitru (foto dreapta), antreprenor si consultant in management strategic, fiul cel mare al actorului Ion Caramitru.

Dan Barna a precizat ca USR va veni cu un "program de guvernare participativa" si "policy brief-uri" periodice, la dezbateri urmand sa participe si experti din diverse domenii.

"Economia se prabuseste (...) Problema nu e doar ca nu avem buget in ianuarie, problema e ca adevarata cauza pentru care nu avem buget tine de faptul ca acesta nu se inchide. In momentul de fata, PSD a dus Romania intr-un punct la care ne imprumutam la cel mai mare pret din Europa, un indicator clar care arata ca nimeni nu mai are incredere in economia romaneasca", a punctat Dan Barna.

"Vom fi loviti de trei mari valuri in 2019"

La randul sau, Andrei Caramitru, unul dintre expertii care s-au alaturat USR, a vorbit despre pericolele care ne pandesc in acest an pe plan economic.

"Vom fi loviti de trei mari valuri in 2019", a spus el, enumerand scaderea economiei europene, "iresponsabilitatea absoluta a actualului guvern PSD", care prin ordonantele date "arunca economia in haos si peste 1 milion de oameni vor suferi imediat", precum si problemele cu bugetul.

"Bugetul Romaniei e in haos (...) Inchisul bugetului pe cash este o minciuna si o bataie de joc fata de oameni. Bugetul Romaniei are o gaura estimata la 20-30 miliarde lei anul asta. Vreau sa va amintiti de gaura care a dus la taierile de salarii si pensii de catre Guvernul Boc - a fost de 5 miliarde. Nu au cum matematic sa inchida bugetul...

Deja in ultimele luni bancile romanesti nu mai finanteaza deficitul statului. De unde vor veni acesti bani? Nu e nicio mirare ca leul se prabuseste. Si as pune o intrebare: Dvs ati avea incredere sa ii dati un imprumut pe 10 ani dl Valcov, ca sa aiba grija de acei bani? Eu n-as avea.

Guvernul sa fie responsabil, sa prezinte date reale si sa se consulte cu bancile, cu sindicatele cu oamenii de afaceri, pentru ca sa se asigure ca economia ramane in picioare", a cerut Andrei Caramitru.

Pretul coruptiei in Romania

Andrei Caramitru a dat si cateva exemple legate de felul in care ne afecteaza coruptia.

"Ca sa intelegeti cat de gresit este sistemul economic care exista, va spun trei cifre pe care le poate intelege orice om. In primul rand, cat ne costa coruptia in Romania. Au fost studii ale Parlamentului European care arata ca acest cost este intre 25 si 30 de miliarde de euro. E o cifra abstracta in sine. Asta inseamna aproape 3.000 de lei pe luna/pe angajat in Romania. Atata plateste fiecare angajat pe luna in Romania pentru coruptie. Bani sunt, insa nu sunt la oamenii cinstiti.

Apoi, ne plangem ca nu sunt spitale, drumuri, scoli noi. Ca procent din PIB, investim mai mult in infrastructura decat celelalte tari din Europa. Nici 10% nu merg catre spitale si drumuri. Unde merg 90%? Merg la 'TelDrum-uri'. 90% din banii de infrastructura ai tarii merg la 'TelDrum-uri', si in borduri, si in alte proiecte micute, din care se poate fura tot. (...)

A treia cifra: Cum sa crestem salariile nete in Romania cu taxele care sunt? Va dau un exemplu simplu: Daca cineva angajeaza un chelner sau muncitor in Olanda cu 1.500 de euro, ii ramane in buzunar acelui om 1.300 de euro. In Romania poate ca da un salariu de 1.000, dar omul ar castiga 500. Doar din cauza taxelor! Cand ne plangem ca salariile sunt mici, ganditi-va la taxe si la taxele care finanteaza coruptia PSD.

Va dau aceste trei cifre ca sa vedeti cat de stricat este sistemul economic din Romania", a mai spus noul membru al USR.

Teodorovici, chemat sa dea socoteala in Parlament

In aceeasi conferinta de presa, Dan Barna a adresat mai multe solicitari Guvernului Dancila.

"Primul lucru este sa respecte legea, avem un guvern care functioneaza in afara legii pe mai multe paliere. (...) Cerem Guvernului sa abroge cele 2 ordonante, atat cea pe fiscala, cat si cea pe Fondul Suveran, care s-a dovedit ca saboteaza stabilitatea Romaniei.

Apoi, Guvernul sa construiasca bugetul pe cifre reale. Pare un buget scapat din mana, cifrele nu se coreleaza.

Vedem si o preocupare de a directiona dezvoltarea statului spre Rusia si China. Cerem acestui guvern, majoritatii PSD-ALDE, sa revina la colaborearea cu partenerii reali ai Romaniei - UE, SUA - sa foloseasca fonduri europene si sa inceteze cu fantasmele de parteneriate ruso-chinezesti.

In prima saptamana a sesiunii parlamentare, USR va solicita dl ministru Teodorovici sa vina in fata Parlamentului si sa ne explice care a fost ratiunea pentru care a considerat intelept sa fure 3 miliarde din resursele acestui stat prin declaratiile care au declansat prabusirea bursei, cum bine stiti", a mai afirmat deputatul USR Dan Barna, liderul partidului.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#USR Andrei Caramitru, #USR Teodorovici Parlament , #Dan Barna