Propunerea privind desfiintarea SS a fost respinsa. Cei de la USR au fost lasati singuri la vot

Marti, 03 Decembrie 2019, ora 17:46
48969 citiri
Propunerea privind desfiintarea SS a fost respinsa. Cei de la USR au fost lasati singuri la vot
Foto: Alexandru Dobre / Mediafax Foto / Hepta.ro

Comisia Juridica din Senat a respins marti propunerea legislativa a USR privind desfiintarea Sectiei Speciale (SS) de Investigare a Infractiunilor din Justitie si punerea in acord a legilor justitiei cu recomandarile Comisiei de la Venetia, a raportului GRECO si a recomandarilor din MCV.

Senatorii PNL si ALDE au lipsit de la lucrarile Comisiei. Senatorii UDMR s-au abtinut, iar cei de la PSD au votat impotriva. Comisia este condusa de Serban Nicolae.

Propunerea legislativa a trecut tacit de Camera Deputatilor si a intrat in dezbatere la Senat. Sectia speciala a fost infiintata la initiativa lui Liviu Dragnea cu scopul de a intimida si elimina magistratii si procurorii incomozi si de a bloca dosare importante in care sunt cercetati actuali si fosti lideri PSD, se arata intr-un comunicat de presa al USR.

Senatorul USR George Dirca a argumentat in cadrul Comisiei Juridice ca desfiintarea Sectiei Speciale este recomandata si solicitata atat de catre organizatiile europene de specialitate cat si de catre instantele si parchetele din tara insumand peste 1.200 de magistrati.

"Comisia de la Venetia a confirmat ceea ce noi de la USR am propus printr-un proiect de lege si anume desfiintarea Sectiei Speciale pentru investigarea magistratilor, care nu este decat un instrument politic folosit de catre PSD in scopuri inadmisibile pentru un stat de drept. Sectia a devenit, practic, un obstacol in lupta impotriva coruptiei intrucat nu exista o jurisdictie definita clar iar conducerea Sectiei nu este una independenta de zona politica devenind vulnerabila in fata santajului si a compromisului", a declarat George Dirca.

GRECO, grupul de experti care urmaresc daca statele membre respecta standardele anticoruptie, a prezentat un raport in luna iulie 2019, in care s-a recomandat vehement desfiintarea Sectiei Speciale pe care o considera drept "o anomalie si trebuie desfiintata".

Magistratii, prin mai multe asociatii profesionale, considera ca sectia este o masura de intimidare la adresa lor, care poate functiona la indicatii politice.

De altfel, Sectia Speciala a retras contestatiile in mari dosare de coruptie si i-a scapat de posibile condamnari pe Sebastian Ghita, Viorel Hrebenciuc si Tudor Chiuariu.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#desfiintare sectia speciala magistrati , #stiri USR
Comentarii