Proiectul anti-tutun si declaratia buclucasa care au aruncat USR intr-o furtuna politica - Interviu cu deputatul Tudor Pop

Duminica, 09 Iunie 2019, ora 15:27
23634 citiri
Proiectul anti-tutun si declaratia buclucasa care au aruncat USR intr-o furtuna politica - Interviu cu deputatul Tudor Pop
Foto: Arhiva Facebook/Tudor Pop

A doua saptamana dupa ce au obtinut un scor istoric in alegeri alaturi de PLUS, cei de la USR s-au gasit in mijlocul unei furtuni politice. Motivul: un proiect de lege anti-tutun, care prevede ca reclamele la tigari si sponsorizarea produselor din tutun sa fie interzise.

Chiar daca concret fumatorii nu ar fi afectati, initiativa a fost primita cu un val de reactii negative. Totul a escaladat spre finalul saptamanii, cand deputatul USR Tudor Pop, vrand sa apare proiectul, a scris pe Facebook: "Multumim, dar de data asta nu o sa ne faca agenda politica nici industria tutunului, nici direct, nici prin interpusi, nici influencerii, nici artistii, nici alegatorii".

Ziare.com a stat de vorba cu Tudor Pop, pentru a afla de ce a fost initiat acum acest proiect, ce se urmareste prin adoptarea lui, dar si cum explica declaratia controversata.

Ati depus saptamana aceasta un proiect de lege pentru produsele din tutun cu restrictii suplimentare fata de ceea ce prevede actuala legislatie anti-fumat. De ce acum?

In sanatate, nu exista momente potrivite sau nepotrivite. Boala nu te intreaba cand vine, nu-si face programul in functie de disponibilitatea ta. Indiferent ca te ia ambulanta la 3 dimineata dupa un AVC, ca te duci la medicul de familie pentru o bronsita banala sau ca ai nevoie de recuperare dupa un accident la schi, sistemul de sanatate trebuie sa fie pregatit sa te ia in primire si sa te trateze cu cele mai bune solutii.

Si problema majora este ca sistemul nostru sanitar abia respira, e sufocat de ani si zeci de ani de incompetenta, de lipsa unei reforme consistente, a unui plan de actiune coerent, de coruptia sistemica. Din perspectiva asta, traim intr-o perpetua criza, o perpetua urgenta.

Sincer, totul este prioritar. In fiecare zi, in Romania mor 100 de oameni din cauza fumatului. Tot aici, copiii incep sa fumeze de la 13 ani. Si sunt victime circumstantiale, evitabile. Sunt studii documentate. Suntem o tara care arata ingrozitor in toate barometrele europene. Campioni la morti evitabile, la mortalitate infantila, la consum de alcool pe cap de locuitor, la mame adolescente, la educatie sanitara, la tot, absolut tot. Aici suntem, iar tabloul e un cosmar.

Vreau sa facem in asa fel incat sa lasam macar generatiilor viitoare o sansa mai buna la sanatate. E un proiect care tine de preventie. Din pacate, toate strategiile si planurile nationale care tin de preventie - si aici includeti orice - baltesc prin sertarele ministerului. Nu putem sa negociem sanatatea copiilor nostri. De ce acum? Am ajuns in Comisia de Sanatate la un consens pentru sustinerea ei in Parlament. Nu e o initiativa exclusiv USR, ci una transpartinica, sustinuta de parlamentari din toate partidele.

A existat si un calcul politic? Daca ne uitam la reactiile unora dintre cetateni, ne putem gandi ca poate ar fi influentat scorul obtinut in alegeri. Au fost astfel de discutii la nivelul partidului?

Trebuie spus totusi ca initiativa asta asteapta de doi ani si, in sfarsit, am ajuns la un consens in Comisia de Sanatate. E urmatorul pas in legislatia anti-tabac dupa legea care a interzis fumatul in baruri si restaurante. Respect doamnei Aurelia Cristea, fosta deputata PSD care a initiat si a sustinut legea. Aceasta lege a adus un serviciu enorm tuturor, fumatori si nefumatori. Si 90% dintre cei intrebati, fumatori sau nefumatori, nu mai vor sa se intoarca acolo. Din nou, sunt studii de impact. Si mai cred ca tinerii si copiii nostri merita o viata cu mai putin acces la tutun.

De ce credeti ca au existat atatea reactii negative venite dinspre societate, cand masurile nici macar nu afecteaza foarte mult fumatorii?

In spatiul public au aparut multe interpretari si nici noi nu am reusit sa explicam suficient initiativa. As vrea sa aduc niste clarificari. In realitate, nu interzice nimeni nimic. Initiativa prevede mutarea tigarilor si produselor asociate din supermarketuri in tutungerii, o masura pe care o consider normala si care se aplica deja in foarte multe tari din lume. Altfel, poti sa-ti cumperi si sa fumezi linistit. Acasa, pe strada, la terasa. Pe banca in parc. Si la tine in masina, daca n-ai minori langa tine sau o femeie insarcinata.

La noi se fumeaza uneori si cu trei copii in masina. Sigur, nu-mi inchipui ca vor curge amenzi pe tema asta, dar sper ca macar asa parintii sa ia in considerare sanatatea propriilor copii. Aceeasi logica se aplica si fumatului in parc, dar numai langa locurile de joaca. Inteleg ca e foarte convenabil pentru industria tutunului care baga sute de milioane de euro in lobby si evenimente sa spuna ca aceasta initiativa interzice fumatul. E fals.

Atat dvs, cat si colegul dvs Emanuel Ungureanu, ati vorbit despre acest proiect ca fiind unul "radical", "curajos", insa masurile au fost sustinute si de cei de la PSD in trecut. Atunci a picat la vot, existand speculatii ca ar putea afecta bugetul, daca ne uitam la taxele si accizele pe care le aduce industria tutunului. Acesta sa fie si acum motivul pentru care vorbiti de curaj in asumarea acestui proiect?

A fost intr-adevar vorba de o intentie a doi parlamentari PSD, dar nu s-a concretizat prin vot. Si da, avand in vedere cum arata acum dezbaterea publica, cred ca este un proiect curajos care se duce fix la radacina mentalitatilor si obiceiurilor noastre. Obiceiuri care dezvaluie cat de mult tinem la libertatile noastre, si cat de putin ne pasa uneori de drepturile, nevoile si libertatile celuilalt.

Sa va dau un exemplu banal. Parcatul putin pe trotuar, putin pe strada. E ok, cu totii o facem. Dar haideti sa lasam loc si pentru pietoni, si pentru carucioare, si pentru varstnicii care nu pot face slalom printre masini. E vorba de putina atentie si de un respect pe care ni-l datoram unii altora.

La acest moment, majoritatea parlamentara arata cam la fel ca acum un an. De ce credeti ca rezultatul votului va fi altul?

Asa cum spuneam, exista un consens pe aceasta tema in comisiile de sanatate de la ambele Camere. De aceea sper ca rezultatul votului va avea in vedere sanatatea copiilor si tinerilor nostri. Dincolo de majoritati si voturi, sanatatea, in toate formele ei, trebuie pusa constant pe agenda publica. Chiar daca uneori dezbaterile sunt mai contondente.

Acum e despre cum ne protejam generatiile viitoare de obiceiul de a fuma, de cinismul si lipsa de scrupule a industriei de tutun care acum 50 de ani folosea doctori pentru a ne spune ce sanatos e fumatul. Maine va fi despre cum finantam sistemul de sanatate si cum ne furam singuri caciula atunci cand umflam nota de plata a unui pacient pentru ca spitalul public sa poata supravietui. Va promit ca nu o sa lasam nimic deoparte.

Initiatorul proiectului este un ONG anti-fumat, iar presa a dezvaluit ca si dvs, si dl Ungureanu ati efectuat o vizita de lucru la Dublin, ale carei costuri au fost suportate de organizatia care sustine acest ONG. Exista o legatura intre vizita si depunerea proiectului?

Aproape toti membrii Comisiilor de Sanatate de la Camera si Senat am fost in Irlanda. Propunerea a fost a presedintilor comisiilor de sanatate din ambele Camere, iar procedura a fost transparenta, cu agenda detaliata publicata pe site-ul Camerei. Am invatat cum a ajuns Irlanda de la o tara inecata in fum la una in care rata mortalitatii cauzate de tutun a scazut drastic.

Am fost, de asemenea, la Ministerul Sanatatii din Irlanda si la Comisia de Sanatate din Camera lor. Am fost la munca. Parlamentari de la absolut toate partidele. Initiativa Globala Bloomberg de Reducere a Consumului de Tutun acorda sprijin global autoritatilor si ONG-urilor pentru a adopta si implementa politici consecvente. Este un lucru bun si util si din care procesul de legiferare are doar de castigat.

Intreaga discutie a fost deturnata de la chestiunea tutunului in momentul in care dvs ati scris pe Facebook ca nu alegatorii va fac agenda politica. Pentru cine faceti politica, dle Pop?

Vreau sa le multumesc oamenilor pentru reactiile din ultimele zile, atat pentru cele pozitive, dar mai ales pentru cele critice. Sunt perfect constient ca modul in care am pus problema a fost unul gresit si e o lectie invatata, dar in acelasi timp vreau sa subliniez ca lucru acesta s-a intamplat pe fondul unei pozitii care implica foarte multa responsabilitate, atat din partea mea, cat si a colegilor mei semnatari. Intentia mea nu a fost aceea de a nesocoti vointa alegatorilor, ci mai degraba am vrut sa transmit ca sunt teme pentru care vom lupta cu toate argumentele.

Cum e, de pilda, si vaccinarea. La inceputul acestei legislaturi mi-am asumat sa ii reprezint pe romani in calitate de membru in Comisia de Sanatate si toata activitatea mea din ultimii doi ani a gravitat in jurul acestui domeniu atat de important pentru noi si totodata atat de sensibil. Iar activitatea mea din ultimii doi ani sustine, sper eu, aceasta preocupare constanta.

In primul an am reusit sa blochez in Parlament dezmembrarea OUG 79/2016, ordonanta din timpul guvernului Ciolos care punea bazele depolitizarii si profesionalizarii managementului spitalicesc. A fost o victorie aproape nesperata la care am contribuit alaturi de colegii mei, de societatea civila si de institutia Presedintiei.

Pe plan legislativ am depus mai multe proiecte utile pentru Sanatate, printre cele mai importante numarandu-se accesul nemijlocit al pacientilor la lista ce contine toate decontarile efectuate de CNAS in numele lor, descentralizarea fiscala de la bugetele locale si alocarea anuala a 10% pentru spitalele judetene, stimulente pentru insertia mediciilor de familie in zonele defavorizate si crearea unui cadru legal pentru promovarea si sustinerea financiara a caravanelor medicale in zonele rurale defavorizate. Fac si facem politica si politici pentru toti romanii.

Au existat discutii in partid in urma acestei declaratii pe care ati facut-o?

Normal. Deturnarea mesajului de la continut la forma pe fondul gafei mele ne-a afectat pe toti. Sunt momente in care gresesti si inveti din greselile pe care le faci. Iar in politica probabil se greseste foarte mult. Nu ma deranjeaza sa-mi asum. Si nici sa recunosc cand gresesc.

Regret insa cand o dezbatere se transforma intr-o fluviu de injurii, pana la urma greu de inteles. E perfect normal sa fiu criticat cand o dau in bara, mi se pare insa inacceptabil sa ducem discutia intr-o zona extrema. De aceea, am si sters postarea initiala. Pentru ca nu mai servea cu nimic dezbaterii si criticilor constructive.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Tudor Pop USR declaratie alegatori agenda, #Tudor Pop USR lege antitutun , #stiri USR