Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
USR > stiri USR
A   A   A

Proiect legislativ: Pedepsele pentru coruptie sa fie majorate cu un sfert daca sunt comise in stare de urgenta

Proiect legislativ: Pedepsele pentru coruptie sa fie majorate cu un sfert daca sunt comise in stare de urgenta
Foto: Arhiva Pixabay
Deputatul USR de Bihor, Silviu Dehelean, a depus joi un proiect de lege care inaspreste pedepsele pentru faptele de coruptie comise in perioada starii de urgenta, stare care este in vigoare ca urmare a epidemiei de COVID-19.

"Proiectul prevede majorarea pedepsei cu o patrime pentru urmatoarele fapte: luare de mita, darea de mita, traficul de influenta, cumpararea de influenta, delapidarea, abuzul in serviciu, neglijenta in serviciu, uzurparea functiei, folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane, deturnarea de fonduri si pentru infractiunile savarsite cu intentie prevazute de Legea 78/2000 (pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie - n.red.)," anunta parlamentarul.
Deputatul USR cere adoptarea de urgenta a acestui proiect de lege in comisiile de specialitate si in plenul celor doua camere ale Parlamentului.

Parlamentarul considera ca in situatii exceptionale se impun masuri exceptionale, nu numai pentru cetateni, ci si pentru functionari statului care profita de flexibilitatea regulilor si fura din banii putini ai statului, destinati masurilor de oprire a raspandirii virusului si tratarii celor infectati.

Circumstanta agravanta

Deputatul USR Silviu Dehelean completeaza astfel legea pentru adoptarea ordonantei de urgenta privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgenta si considera ca situatia de criza reprezinta o circumstanta agravanta pentru actele de coruptie.
"Climatul de incertitudine si dezordinea specific acestor perioade fac ca vigilenta cetatenilor sa scada si sa creasca riscul ca unii actori cu functii de putere in stat sa foloseasca, in interes propriu, acest context exceptional.

Garantiile impotriva abuzurilor trebuie intarite, pentru a nu se ajunge in situatia ca unele persoane care savarsesc fapte penale de coruptiei sau de serviciu sa beneficieze de pedepse calibrate pentru timpuri normale desi faptele lor au fost facilitate tocmai din cauza evenimentelor cu potential dramatic care au impus declararea starii de asediu sau a starii de urgenta", declara deputatul USR Silviu Dehelean.

Citeste si: Ministerul Justitiei demarareaza campania "Toleranta zero fata de infractiuni!". Care sunt pedepsele pentru faptele savarsite in starea de urgenta
Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre pandemia de coronavirus

Iata la cati ani de inchisoare pot ajunge pedepsele pentru incalcarea carantinei

I.S.
Facebook ShareTweet
 Joi, 26 Martie 2020, ora 13:56

 Articol citit de 996 ori

Citeste si: