Liderii USR au incercat sa-i faca pe Toader si Dancila sa renunte la OUG pe Codurile Penale. Ce spune premierul

Vineri, 14 Decembrie 2018, ora 14:25
6162 citiri
Liderii USR au incercat sa-i faca pe Toader si Dancila sa renunte la OUG pe Codurile Penale. Ce spune premierul
Foto: Arhiva Facebook/ Dan Barna

Liderii USR Dan Barna si Stelian Ion au detaliat temele discutate la intrevederea avuta, vineri, cu premierul Viorica Dancila si ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

Barna a explicat ca USR i-a transmis prim-ministrului ca, in acest moment, emiterea unei ordonante de urgenta pe Codurile Penale ar crea in Romania o criza sociala fara precedent si ar afecta si presedintia tarii la Consiliul Uniunii Europene.

"A fost o discutie consistenta. Am stat 80 de minute. La intalnire a participat si ministrul Justitiei. Am avut ocazia sa ii transmitem direct premierului punctul de vedere al USR: ca in acest moment emiterea unei ordonante pe Codurile Penale ar crea in Romania o criza sociala fara precedent, care ar acoperi cu totul perspectiva preluarii presedintiei Consiliului UE.

Tema discutiei a fost Justitia, dar am accentuat si elementul asta important. Romania va prelua in cateva zile cea mai prestigioasa pozitie de politica externa. Din aceasta perspectiva, ar crea o vulnerabilitate de mesaj, care ar fi adusa permanent in discutie, iar performanta Romaniei va fi umbrita de subiectul unei ordonante prin care Guvernul suprascrie ceea ce se intampla in Parlamentul Romaniei", a declarat presedintele USR dupa intrevederea cu cei doi demnitari.

De asemenea, Barna a precizat ca USR a solicitat ca, timp de 6 luni, cat dureaza presedintia Romaniei la Consiliul UE, Guvernul sa nu emita o ordonanta de urgenta care vizeaza Codurile Penale.

"Am solicitat ca, pentru cele 6 luni, Guvernul sa nu emita ordonanta si sa inchida acest subiect, tocmai pentru a avea o presedintie decenta si sa avem credibilitate", a completat Barna.

13 argumente pentru Tudorel Toader

La randul sau, deputatul Stelian Ion a explicat ca discutiile avute cu ministrul Justitiei au fost tehnice.

"Discutiile cu domnul Tudorel Toader au fost de natura tehnica, dar foarte importante. Am prezentat un set de 13 argumente. 13 puncte reprezentate si in scris.

Un argument foarte important este acela ca Parlamentul este unica autoritate legiuitoare si exista decizii ale Curtii Constitutionale a Romaniei care arata ca intr-o procedura parlamentara atat de avansata pe anumite legi nu poti veni, ca Guvern, sa te suprapui pe Parlament si sa dai ordonanta de urgenta pe aceleasi chestiuni.

Noi am apreciat ca sunt aplicabile deciziile CCR, domnul ministru a considerat ca nu sunt aplicabile, pentru ca in acele decizii se discuta despre ipoteza unei angajari de raspundere a Guvernului, si nu despre ordonanta", a completat Stelian Ion.

De asemenea, cei doi lideri USR le-au explicat lui Dancila si Toader ca nu toate articolele declarate constitutionale sunt "neaparat benefice" pentru legislatia romaneasca.

"Speram ca am convins-o (pe Viroica Dancila - n.red.) ca exista anumite prevederi care au fost declarate constitutionale, dar sunt inoportune, nu sunt benefice. Am dat exemplul prescrierii raspunderii penale: ea duce la scaparea multor infractori, ceea ce nu e in interesul societatii.

Legea recursului compensatoriu, considerata de CCR constitutionala, dar iata ce efecte nocive a generat pentru societate: mii de detinuti eliberati, fara control, fara un studiu in prealabil", a explicat deputatul USR.

Ce le-a spus Dancila

Intrebat ce raspunsuri a avut premierul Viorica Dancila pe subiectul ordonantei de urgenta pe Codurile Penale, Barna a detaliat: "A spus ca va analiza. Discutia a fost in zona tehnica, dar a spus ca va analiza.

Pana in prezent, nu are niciun text in fata. Ne-a zis ca analizeaza oportunitatea unei astfel de ordonante, dar nu a luat nicio decizie".

Chestionat ce explicatii a primit de la Tudorel Toader, Barna a precizat ca ministrul a afirmat ca la Ministerul Justitiei se afla in lucru textul ordonantei.

"Tudorel Toader a spus ca e in lucru la Ministerul Justitiei (ordonanta - n.red.) si va mai dura ceva", a spus Barna. In acest sens, liderul USR a relatat ca nu a primit asigurari din partea ministrului privind adoptatarea unei OUG pe Codurile Penale.

"Aici nu sunt foarte optimist, pentru ca ministrul Justitiei a zis ca are un astfel de text in lucru la Ministerul Justitiei si am incercat sa explicam ca nu este nevoie de o astfel de ordonanta. Urmeaza sa vedem ce se intampla. Nu a existat un angajament ca nu ar urma o astfel de ordonanta pe Justitie", a detaliat Dan Barna.

Fara amnistie si gratiere!

De asemenea, liderul USR a mai povestit ca i-a intrebat expres pe cei doi despre o eventuala ordonanta pentru amnistie si gratiere.

"Am intrebat expres. Ambii au spus foarte clar ca nu exista asa ceva in dezbatere in momentul de fata. Nu se va intampla deocamdata. Nu am obtinut un termen exact, dar ambii au spus ca asa ceva nu face parte din intentiile pe perioada urmatoare", a mai spus Barna.

Varianta Guvernului

Un comunicat de presa remis de Guvern Ziare.com prezinta punctul de vedere al Executivului dupa intrevederea de azi cu liderii USR.

Iata ce transmite Palatul Victoria:

"Un alt subiect abordat, la solicitarea USR, s-a referit la modificarea legislatiei penale si de procedura penala.

In acest context, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a subliniat faptul ca este in lucru la Ministerul Justitiei un proiect de act normativ care are in vedere punerea in acord a legislatiei cu deciziile Curtii Constitutionale si transpunerea unor directive europene pentru care Romania risca procedura de infringement.

Prim-ministrul a adaugat ca va tine cont de toate propunerile constructive, astfel incat legislatia nationala sa fie in acord cu reglementarile europene si cu Constitutia Romaniei".

PSD vrea OUG pe Codurile Penale

Amintim ca premierul Viorica Dancila a anuntat, luni, ca liderii PSD au decis, in CEx, ca modificarile la Codurile Penale sa fie facute prin ordonanta de urgenta.

Legile de modificare s-au intors la Parlament, dupa ce CCR declarase mai multe articole neconstitutionale. Acum, in Legislativ vor ramane doar acele articole unde au fost gasite nereguli, iar cele constitutionale vor fi incluse intr-o ordonanta de urgenta.

"Acum, in cadrul CEx, la propunerea unuia dintre colegi, in unanimitate s-a decis ca articolele declarate constitutionale sa faca obiectul unei OUG. Cele neconstitutionale vor veni din nou in Parlament", a spus Dancila, indemnandu-i pe jurnalisti sa ceara detalii de la ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

Intrebata de ce s-a ales aceasta cale, Dancila a raspuns: "Stim foarte bine ca, atunci cand CCR declara o lege constitutionala, ea este obligatorie pentru toata lumea".

A.D.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu se pare că s-a dovedit a fi mai degrabă nepotrivit pentru a candida din partea PSD+PNL pentru Primăria Capitalei. Astfel, alianța care formează și guvernul ar lua deja în...
#discutii USR Dancila, #discutii USR Tudorel Toader, #discutii USR Toader Dancila , #stiri USR
Comentarii
Poza copilul
copilul
rank 1
cand aud de tineri si in special,de usr,ma apuca o durere de membru
Poza asdfg
asdfg
rank 4