Deputat USR: Tinta PSD e UE si alimentarea euroscepticismului. L-ati vazut pe Dragnea pe vreun afis? Interviu

Miercuri, 17 Aprilie 2019, ora 10:21
8127 citiri
Deputat USR: Tinta PSD e UE si alimentarea euroscepticismului. L-ati vazut pe Dragnea pe vreun afis? Interviu
Foto: Facebook/Adrian Claudiu Prisnel

"PSD foloseste in mod cinic oamenii cei mai vulnerabili: saracii, copiii, persoanele cu dizabilitati, pensionarii", lucru care s-a vazut clar cu ocazia mitingului de la Craiova, spune deputatul USR de Dolj Adrian Claudiu Prisnel (foto centru), care acuza PSD ca "tine oamenii in saracie ca sa-i conditioneze politic".

"Cu cat saracia e mai mare, cu atat coruptia politica e mai mare si invers", subliniaza Adrian Prisnel intr-un interviu acordat Ziare.com, apreciind ca folosirea copiilor la mitingurile PSD este un "abuz care aminteste de ceausism", iar a persoanelor cu dizabilitati, un caz "revoltator, daca nu chiar penal".

Medaliat cu argint la Olimpiada Internationala de Chimie (2001) si absolvent al faimoasei MIT (universitate din SUA aflata de multi ani pe primele locuri in topurile internationale), Adrian Claudiu Prisnel a revenit in tara, iar acum este deputat USR de Dolj si "mic fermier", conform propriilor declaratii.

"Uitandu-ma in urma, a fost o alegere excelenta. Mi-a dat ocazia sa cunosc si sa inteleg prin propriile simturi o lume pe care parlamentarii, ministrii si alti responsabili de destine de oameni nu o inteleg. Oamenii pe care i-am cunoscut cu ocazia asta, lipsa lor de perspectiva, problemele lor m-au facut sa intru in politica, pentru ei ma bat. (...) In lupta impotriva PSD, unii dintre vechii politicieni au ales mijloacele PSD pentru a castiga.

Noi nu suntem asa si vrem ca USR sa reprezinte cu adevarat o ruptura cu acest trecut", spune Adrian Prisnel in interviul acordat Ziare.com, in care vorbeste si despre operatiunea "de PR" a PSD numita Actiunea Demetra, dar si despre tensiunile din partid si din Alianta 2020.

Vezi reportajul Recorder.ro: Mitingul PSD de la Craiova. Cat de puternic este un partid care se prabuseste.

De ce credeti dvs ca si-a lansat PSD candidatii la Craiova? De ce nu in Bucuresti, sau in Teleorman, sau in Iasi, sau in Vaslui? S-a restrans in Oltenia puterea uriasa PSD, s-a concentrat ea in Dolj?

Sunt doua motive, unul electoral si celalalt care are legatura cu politica interna a PSD.

Incep cu primul: PSD a obtinut 150.000 de voturi in Dolj la alegerile parlamentare din 2016, Oltenia pare sa fie ultima reduta. In Moldova PSD scade, Teleorman e un judet mai mic, prin comparatie cu Doljul.

Doljul a fost saracit de dominatia PSD si este tinut captiv. Multi oameni depind de joburile de la stat, CJ Dolj, condus de PSD, chiar se lauda ca e cel mai mare angajator din judet. Inca se da spaga pentru un loc de munca. Alti multi oameni depind de facilitati si prestatii sociale date de primarii.

Mai bine de 100.000 de oameni traiesc din agricultura de subzistenta si tot 100.000 au plecat din judet, in ultimii 25 de ani, mai mult decat media nationala. Populatia este imbatranita.

Este un mediu propice pentru PSD, pentru ca aici sunt multi oameni disperati care depind de stat, nu au prea multe alegeri de facut si sunt mai deschisi la teoriile conspirationiste ale PSD. Au nevoie de un tap ispasitor pentru saracia in care se zbat, iar PSD le ofera o propaganda simpla, familiara, o stiu dinainte de '89 cu neamestecul in treburile interne.

Dar sunt si multi oameni, chiar in rural, care aspira la o altfel de viata si care nu au plecat inca. Avem potential si acolo trebuie doar sa stim si sa putem ajunge ei. Ar fi langa noi daca ne-ar cunoaste.

Cred ca mitingul de la Craiova e si un joc politic in partid. E evident ca Olguta Vasilescu e apropiata de Liviu Dragnea (se vor si inrudi) si probabil o posibila succesoare, daca Dragnea e condamnat si merge la puscarie.

Cred ca se vede si candidata la prezidentiale, pentru ca imaginea ei este mai buna decat a liderului PSD, la baza partidului. Ce se va intampla in acest scenariu? Dragnismul va continua prin Olguta Vasilescu.

E evidenta, insa, o distanta mare intre Craiova si "afara Craiovei", si de conditii de viata, dar si de curaj. In Craiova au iesit 20.000 de oameni spontan la proteste la adresa OUG 13, iar USR a strans cu ajutorul craiovenilor, care s-au implicat activ, 30.000 de semnaturi pentru #farapenali.

Craiova s-a schimbat, e mult mai deschisa si PSD va vedea asta la vot. A vazut-o deja la miting.

Ce informatii aveti despre felul in care au fost adusi o parte dintre participanti? Cam cati au fost in total si cum vi s-au parut liceenii care tineau pancarte cu chipul lui Claudiu Manda in spatele scenei?

Liviu Dragnea si Olguta Vasilescu sustin ca 8 oameni pot sa se inghesuie intr-un metru patrat, ceea ce este imposibil. Am facut toate calculele si au fost in jur de 7.000.

In realitate, mitingul a fost un esec. Au venit putini din Craiova, angajati in institutii publice sau la firme apropiate de PSD. Am vorbit cu mai multi oameni: s-au facut liste, li s-a spus ca e obligatoriu sa se imbrace in alb si sa vina la miting.

Dar am vazut si rusine: pe strazile laturalnice, la plecare, oamenii se descotoroseau de hainele albe pentru ca nu puteau fi vazuti asa.

Din informatiile mele, fiecare primar PSD a avut obligatia sa aduca la miting 100 de oameni. Si s-a vazut clar ca majoritatea participantilor erau din rural, cei mai saraci. PSD ii tine in saracie ca sa-i conditioneze politic. Cu cat saracia e mai mare, cu atat coruptia politica e mai mare si invers.

Revoltator, daca nu chiar penal, ar fi ca PSD sa fi scos oameni cu dizabilitati, asa cum s-a sustinut pe retelele de socializare. Mai multi craioveni au vazut un grup de surdomuti deplasandu-se in coloana, spre miting. Imaginile cu acest grup apar si in filmul Recorder. Cercetam aceste informatii.

Folosirea copiilor la mitingurile PSD e un alt abuz, aminteste de ceausism. In locul parintilor, as face plangeri la Protectia Copilului, pentru ca sunt adusi cu forta, imbracati sumar, in timp ce liderii PSD au paltoane si fulare. Mentalitate de feudali!

Problema este daca nici parintii nu vad abuzul, pentru ca s-au obisnuit cu el. Copiii adusi la miting arata insa si politizarea educatiei. Iar Alianta 2020 USR PLUS are ca prioritate sa gaseasca mecanismele pentru ca politizarea sa fie eliminata din scoli. Avem cateva masuri, o parte dintre ele au fost deja publicate.

Cred insa ca trebuie sa mergem in profunzime, la finantarea educatiei, descentralizare si criterii clare pentru ocuparea posturilor.

Ce-am vazut insa clar la mitingul de la Craiova este ca PSD foloseste in mod cinic oamenii cei mai vulnerabili: saraci, copiii, persoanele cu dizabilitati, pensionarii.

Ati fost olimpic international, ati absolvit MIT si totusi v-ati intors in Romania, unde sunteti deputat si "mic fermier". Cum si de ce ati luat aceste decizii?

Schimbarea de stil de viata este poate mai greu de inteles in Romania. Raspunsul este insa destul de simplu, mai putin romantic sau idealist decat poate va asteptati si destul de dureros pentru mine.

Alegerea aceea de a face agricultura in Dolj a fost de fapt una menita sa incetineasca pentru o perioada ritmul vietii, a fost o alegere luata in urma unei tragedii personale - tocmai pierdusem un copil - a fost o alegere care a pus mai degraba pret pe recastigarea unui echilibru interior decat pe profituri profesionale sau financiare.

Uitandu-ma in urma, a fost o alegere excelenta. Mi-a dat ocazia sa cunosc si sa inteleg prin propriile simturi o lume pe care parlamentarii, ministrii si alti responsabili de destine de oameni nu o inteleg. Oamenii pe care i-am cunoscut cu ocazia asta, lipsa lor de perspectiva, problemele lor m-au facut sa intru in politica, pentru ei ma bat. Am capatat un sens.

Ce parere aveti despre actiunea Demetra? Controalele ANSVSA par sa ocoleasca Turcia, credeti ca exista un motiv anume?

Au gasit un nume de film american pentru o actiune de PR a PSD in care partidul foloseste institutiile statului, respectiv ANAF. Pentru ca asta e, un PR mizerabil, cu costuri economice, pentru a sustine discursul PSD cu alimentele din UE pline de chimicale.

De cand controleaza ANAF calitatea castravetilor? Da, exista evaziune, mai ales cu produse venite din tarile non-UE. Dar tinta lui Dragnea e Uniunea Europeana si alimentarea euroscepticismului.

PSD spera ca discursul asta prinde. Cred ca ati auzit si dvs, daca nu ati spus-o chiar dvs. (citeste Rosiile cu gust, marul otravit si nunta cu iz legionar: PSD, dominat de frica lui Dragnea de inchisoare, manipuleaza agenda. Tu ce crezi? - SONDAJ, n.red.) ca rosia nu mai are gustul de altadata. La nivelul asta actioneaza propaganda PSD.

Cred ca suntem obligati sa spunem clar oamenilor ce inseamna pentru ei, personal, marginalizarea Romaniei in UE sau un Roexit.

Ce sanse are Opozitia sa ii determine pe sustinatorii PSD sa nu mai voteze cu partidul lui Liviu Dragnea? Cum vrea USR sa faca asta? Ce le spuneti oamenilor cand faceti campanie 'door to door', ce argumente aveti, in afara de obisnuitele promisiuni electorale?

Nucleul dur al PSD nu poate fi spart, sunt oameni care au votat din '90 cu partidul asta si care ne detesta, din cauza intoxicarilor PSD prin intermediul televiziunilor aservite.

Da, baza partidului nu-l place pe Dragnea, se vede in sondaje. De asta sumele astea uriase au fost cheltuite in precampanie pentru brandul PSD, ca sa-i mobilizeze pe cei care n-ar veni la vot din cauza lui Dragnea. Eu nu l-am vazut pe Dragnea pe niciun afis, dvs? Am vorbit si cu votanti PSD din nucleul dur si cand le spunem de Dragnea ne raspund "lasati, ca o sa vina altcineva la conducerea PSD, altii mai buni si mai corecti".

Obiectivul nostru este sa ne aducem la vot toti potentialii alegatori, iar tinta Aliantei 2020 USR PLUS este sa ajungem la cei peste 1 milion de romani care au semnat pentru #farapenali si care-si doresc ca legea sa fie egala pentru toti, sa nu mai fim condusi de oameni care ne-au furat, vor conditii de viata si un stil de viata moderne, ca-n Europa, acolo unde sunt prietenii si rudele la munca.

Ne adresam oamenilor activi, celor care au un loc de munca sau isi doresc un loc de munca sau sa-si deschida o mica afacere. Ne adresam acelor functionari corecti si competenti, cati au mai ramas in administratie sau in sistemul bugetar si care s-au saturat sa vada cum unii care dau sau iau mita, pile sau rude ale politicienilor, promoveaza, in locul lor, fara niciun merit.

In campania door to door in primul rand ii ascultam. Asta le lipseste cel mai mult, sa fie auziti si cineva sa le transforme nevoile si visele in legi si in politici publice, sa se bata pentru ei. Apoi, le spunem cine suntem si ce vrem. Ca vrem o lume in care cinstea si competenta sunt pretuite, nu dancilii si penalii care ne scurteaza vietile la propriu pe drumuri proaste si prin spitale.

Le spunem ca am castigat experienta, in Parlament si in anul de guvernare al Cabinetului Ciolos, care a aratat ca se poate guverna normal, pentru oameni si nu pentru vreun beneficiu personal. Ca suntem conectati cu lumea de azi, in schimbare, nu invechiti si depasiti de vremuri, suntem oameni care stiu si pot raspunde la tehnologie, migratie, imbatranirea populatiei.

Le vorbim despre noi ca sa ne cunoasca si dupa aceea sa ne creada ca avem cea mai competenta echipa pentru Parlamentul European si ca avem solutii la problemele structurale ale Romaniei.

Se pare, insa, ca si in USR sunt probleme, si in Alianta 2020, daca ne uitam doar la recentele demisii sau declaratii scurse pe surse in spatiul public. Ce se intampla in partid si in alianta? Cum vedeti dvs aceste probleme si ce solutii credeti ca exista, astfel incat sa nu impartasiti soarta unor partide precum Noua Republica sau Forta Civica, nascute tot pe fondul unor bune intentii?

Este exclus ca USR sau PLUS sa impartaseasca soarta altor partide noi. Oamenii ne vad ca pe o sansa la schimbare si vin spre noi din ce in ce mai multi. Totusi, USR a facut un sacrificiu: a ales niste valori stiind ca risca pierderea presedintelui fondator, care a si plecat din partid. A ales niste valori in locul unui om. Suntem atasati acestor valori si, daca sunt probleme, acestea pot fi corectate.

Inamicul nostru este in afara partidelor noastre si cu el ne luptam. Exista mecanisme pentru a ne responsabiliza liderii si, daca acestea nu sunt suficiente, avem capacitatea de a crea altele noi.

Eu imi doresc ca USR sa demonstreze ca un partid cu democratie interna reala poate castiga lupta cu partidele superierarhizate, birocratice si clientelare. Cred ca, in lupta impotriva PSD, unii dintre vechii politicieni au ales mijloacele PSD pentru a castiga. Noi nu suntem asa si vrem ca USR sa reprezinte cu adevarat o ruptura cu acest trecut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Adrian Prisnel miting Craiova PSD , #parlamentari