Deputat USR reclamat la Consiliul Discriminarii pentru ca ar fi "umilit" varstnici la mitingul PSD de la Iasi

Duminica, 12 Mai 2019, ora 17:06
8444 citiri
Deputat USR reclamat la Consiliul Discriminarii pentru ca ar fi "umilit" varstnici la mitingul PSD de la Iasi
Foto: Facebook/Cosette Chichirau

Europarlamentarul Catalin Ivan si PRODEMO au sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), acuzand "umilintele" la care au fost supuse unele persoane in timpul mitingului electoral din 9 mai de la Iasi, carora le-au fost aruncate bancnote de un leu, precum si cu privire la "incurajarea acestor discriminari" de catre parlamentarul USR Cosette Chichirau.

"Umilirea persoanelor varstnice sau care apartin anumitor categorii sociale ori profesionale nu are niciun fel de justificare, in nicio circumstanta si cu atat mai putin in circumstante politice. Optiunile sau simpatiile politice sunt libere. La acest drept au acces toti cetatenii europeni, indiferent pe cine voteaza, daca voteaza.

Nu sunt mai europeni cei care arunca, in batjocura, bancnote de 1 leu decat cei care le strang de pe jos, in amuzamentul celor dintai! Rusinea ar trebui sa acopere obrazul celor care doar se considera superiori", se afirma intr-un comunicat transmis de PRODEMO, citat de Agerpres.

PRODEMO aminteste ca dreptul la demnitate este unul fundamental, inscris in Carta drepturilor omului.

"Reprezinta, de altfel, si prima valoare dintre cele asumate de Uniunea Europeana: 'Demnitatea umana este inviolabila. Trebuie sa fie respectata si protejata si constituie baza propriu-zisa a drepturilor fundamentale'. La fel, libertatile individuale, cum sunt respectul fata de viata privata, libertatea de gandire, libertatea religioasa, libertatea de intrunire, dreptul la informatie si libertatea de exprimare, sunt protejate de Carta drepturilor fundamentale a UE", se arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, "asemenea comportamente trebuie sanctionate pentru a nu deveni exemple pentru societate, cu atat mai mult cand vin din partea unor oameni politici".

Deputatul Cosette Chichirau a postat pe Facebook pe 9 mai cateva imagini cu protestatarii de la Iasi care le-au oferit galeti, ulei si bani pesedistilor si jandarmilor, comentand "Asta este limba pe care ei o inteleg".

Apoi, Cosette Chichirau a revenit asupra postarii, sustinand ca: "In urma reactiilor pe care le-am citit la aceasta postare, as vrea sa fac cateva clarificari. In primul rand, cel care ofera galeata si uleiul nu este membru USR. Am facut aceasta fotografie si am postat-o pentru a ilustra starea de spirit a celor care au protestat fata de venirea lui Dragnea in oras. Oamenii sunt exasperati. Vor ca alegatorii PSD sa constientizeze ca vanzarea votului pe o galeata si o sticla de ulei este ceva profund gresit. Eu una asa am interpretat gestul protestatarilor anti-Dragnea. Nu stiu daca e cel mai fericit mod de a explica acest lucru".

Deputatul a adaugat ca stie ca vanzarea si cumpararea de voturi este o realitate trista a democratiei din Romania.

"Poate nu mai functioneaza cu galeti si sticle de ulei. Metodele s-au rafinat. Conditionarile, recompensele si coercitiile sunt altele acum. Dar pericolul tranzactionarii votului inca exista. Si despre asta este vorba. Nu despre saracie, nu despre oamenii tinuti captivi de PSD. Ci despre eforturile disperate pe care le fac Dragnea si cei din jurul lui pentru a cumpara voturi de la cei mai vulnerabili dintre romani", a continuat ea.

Deputatul si-a cerut apoi scuze.

"Imi cer scuze daca aceasta postare a jignit pe cineva. Nu asta a fost intentia. Intentia mea a fost sa aduc in discutie vanzarea votului si consecintele pe care o astfel de alegere le poate avea asupra intregii tari", a adaugat deputatul.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Cosette Chichirau reclamata CNCD, #Cosette Chichirau miting Iasi , #stiri USR