Ce a discutat delegatia USR la Guvern: OUG 114, pretul gazelor si Pilonul II de pensii, pe agenda

Vineri, 13 Decembrie 2019, ora 17:48
3150 citiri
Ce a discutat delegatia USR la Guvern: OUG 114, pretul gazelor si Pilonul II de pensii, pe agenda
Foto: captura video Facebook / USR

De la 1 iulie 2020 ar putea fi liberalizat pretul la gaze naturale si pana la finalul anului viitor si cel la energie electrica, a declarat, vineri, deputatul USR Cristina Pruna, dupa discutiile reprezentantilor formatiunii cu premierul Ludovic Orban, pe tema proiectului de abrogare a OUG 114/2018.

Premierul Ludovic Orban a avut o intalnire vineri, la Palatul Victoria, cu liderii grupurilor parlamentare care sustin Executivul, tema fiind proiectul referitor la OUG 114.

"Au fost discutii si pe sectorul energetic, din toate prevederile pe care OUG 114 le-a avut si parte din ele au fost abrogate sau reformulate intr-o maniera care sa deblocheze efectele nocive pe care aceasta ordonanta le-a avut asupra investitiilor din sectorul energetic, dar si blocajelor din piata. De principiu, s-a stabilit, s-a discutat de fapt o dereglementare, o liberalizare a pretului la energie electrica care sa aiba loc pana la finalul anului 2020 si o dereglementare a pretului la productie la gaze naturale care sa aiba loc la 1 iulie 2020. Foarte important - noi, USR, am adus in discutie faptul ca aceasta liberalizare a pietei trebuie sa fie acompaniata de masuri pentru ceea ce numim consumator vulnerabil, adica consumatorii, clientii finali, care nu-si pot plati pretul la energie si la gaze naturale", a afirmat Cristina Pruna.

Ea a spus ca USR a gasit ca solutie utilizarea pentru programele destinate consumatorilor vulnerabili a sumei de 600 - 700 milioane de lei care s-a strans pana acum din taxa de 2% care fusese aplicata pe cifra de afaceri a companiilor din energie.

Pruna a explicat ca aceste sume au intrat in conturile ANRE si ar trebui sa finanteze aceste programe. "Acea taxa nu se va mentine, dar ceea ce a fost acumulat in conturile reglementatorului pietei vor trebui transferati banii aceia la Guvern si vor trebui directionati catre consumatorul vulnerabil", a adaugat Cristina Pruna.

La randul sau, deputatul USR Claudiu Nasui a precizat ca a propus ca "acele programe paralele cu PNDL pe care le-a inceput guvernarea anterioara" sa fie desfiintate, mentionand ca a vazut deschidere in acest sens.

"Lucrurile care au inceput sa fie finantate prin ele vor ramane finantate in masura in care s-au executat lucrari, dupa care aceste programe se vor inchide. Se va duce si FDI la Ministerul Lucrarilor Publice, deci nu mai ramane atributul Comisiei Nationale de Prognoza, cum era si normal", a explicat Nasui.

In ceea ce priveste Pilonul 2 de pensii, Nasui a precizat ca a propus ca acel comision de 1%, "din care jumatate merge la Casa Nationala de Pensii si jumatate la administratorii de pensii", sa fie redus la 0,6, astfel incat "0,4 sa ramana in conturile contribuabililor, doar 0,1 sa ramana la Casa de Pensii si 0,5 sa mearga la administratorii de fonduri". "Practic, comisioane mai mici, contributii mai mari", a mai spus Nasui.

Claudiu Nasui a aratat ca va fi abrogata din OUG 114 prevederea referitoare la posibilitatea de a renunta la Pilonul 2. "Metodele utilizate de catre OUG 114 pentru a goni administratorii de pensii private - cresterea absurda a cerintelor de capital este un lucru la care iarasi se revine si am salutat, de asemenea, si lucrul acesta", a mai spus Nasui.

Deputatul Stelian Ion a precizat ca USR a propus sa se revina la prevederea de dinainte de modificarile facute de PSD, aceea ca sumele care rezulta din confiscarea bunurilor din infractiuni sa fie folosite pentru programe sociale, educative si de prevenirea infractionalitatii.

"Cand a venit PSD a dat aceasta ordonanta si aceste sume au fost la dispozitia Guvernului si nu au mai fost folosite cu acest scop. Noi am propus revenirea la varianta anterioara a legii care reglementeaza activitatea si premierul a acceptat", a adaugat Stelian Ion.

El a adaugat ca discutiile de la Guvern au fost "intr-o procedura informala", mentionand ca proiectul referitor la OUG 114 urmeaza sa fie adoptat prin angajarea raspunderii Guvernului in Parlament. "Speram sa reparam dintre toate chestiile nocive care au fost produse de-a lungul timpului", a mai spus Stelian Ion.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#OUG 114 USR guvern Orban, #asumare raspundere Orban OUG114 , #parlamentari