Dosarul Hidroelectrica: De ce au pus judecatorii sechestru de 4,7 milioane de euro pe averea Elenei Udrea

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 07:52
11469 citiri
Dosarul Hidroelectrica: De ce au pus judecatorii sechestru de 4,7 milioane de euro pe averea Elenei Udrea
Foto: Facebook/ Elena Udrea

Din inchisoarea din Costa Rica, fostul ministru al Dezvoltarii, Elena Udrea, contesta la Inalta Curte sechestrul asigurator pus pana la concurenta sumei de 4,7 milioane de euro, in vederea confiscarii speciale, in dosarul Hidrolectrica. Termen: 15 noiembrie 2018.

Decizia instituirii sechestrului asigurator a fost luata pe 1 octombrie de o judecatoare de la Curtea de Apel Bucuresti. Tot atunci, instanta a respins exceptiile formulate de Elena Udrea si afaceristul Dan Andronic si au decis ca poate incepe judecarea pe fond a dosarului. Udrea este judecata in acest caz pentru trafic de influenta si spalare a banilor, iar Andronic pentru marturie mincinoasa.

Actiunile fermei, sub sechestru

Potrivit incheierii de sedinta a Curtii de Apel Bucuresti, magistratii au dispus, la solicitarea DNA, sechestrul asigurator pe mai multe bunuri ale Elenei Udrea:

Prevederile obligatori din legi

Magistratul care a decis instituirea masurilor asiguratorii arata ca potrivit Legii 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie luarea masurilor asiguratorii este obligatorie in cazul infractiunilor de coruptie.

Aceeasi prevedere, privind obligatiile de a lua masuri asiguratorii, exista si in Legea 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism.

"Facand aplicarea acestor dispozitii legale, si avand in vedere ca in cauza subzista suspiciunea rezonabila in sensul ca inculpata Elena Gabriela Udrea ar fi savarsit infractiunile pentru care a fost cercetata si trimisa in judecata, judecatorul de camera preliminara apreciaza ca, in raport de exigentele art. 249 alin. 1, 2 3, 4, 5 si 6 C.pr.pen., in cauza exista in continuare motive suficiente si pertinente pentru a se putea dispune instituirea masurii sechestrului pentru ca, in eventualitatea in care fata de inculpata s-ar dispune, fie in prima instanta, fie in calea de atac a apelului, o solutie de condamnare, prin instituirea masurii sechestrului asigurator asupra tuturor bunurilor mobile si imobile ale inculpatei pana la concurenta sumei de 3.800.000 dolari si respectiv 900.000 euro, sa se garanteze punerea in executare a dispozitiei de confiscare speciala", motiveaza Curtea de Apel Bucuresti.

DNA: Spaga de la Buzaianu

Potrivit acuzatiilor procurorilor, in cursul anului 2011, Elena Udrea a acceptat promisiunea facuta omul de afaceri Bogdan Buzaianu, prin intermediari, de a primi suma de cinci milioane de dolari pentru a interveni pe langa factori de decizie din Ministerul Economiei si din SC Hidroelectrica SA, pentru mentinerea in conditiile deja negociate (pret si cantitate de energie furnizata) a contractelor pe care societatea omului de afaceri le incheiase cu Hidroelectrica.

Din suma promisa, Elena Udrea ar fi primit, in noiembrie 2011, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar si o creanta de 900.000 de euro. Creanta reprezenta o suma pe care o firma a omului de afaceri o imprumutase unui tert si care era garantata cu parti sociale ale unei societati comerciale care detinea doua publicatii, spun procurorii DNA.

Pentru a ascunde ca era beneficiara reala a creantei de 900.000 euro, care i-ar fi conferit pe cale de consecinta si puterea de a influenta activitatea societatii cu activitate media (n.r. - Evenimentul Zilei), Elena Udrea a preluat creanta de la firma controlata de omul de afaceri, prin interpunerea unei alte firme paravan, apartinand unei cunostinte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Elena Udrea DNA, #Elena Udrea sechestru, #elena udrea costa rica , #DNA
Comentarii