In premiera, Tudorel Toader spune clar ca noile criterii privind procurorii se aplica doar pentru viitor

Duminica, 21 Octombrie 2018, ora 08:36
37990 citiri
In premiera, Tudorel Toader spune clar ca noile criterii privind procurorii se aplica doar pentru viitor
Foto: Facebook/Tudorel Toader

Tudorel Toader continua, pe Facebook, sa-i dea replica presedintelui Iohannis, care i-a cerut, vineri, demisia din functia de ministru al Justitiei. La finalul postarii, Tudorel Toader spune clar, dupa multe declaratii controversate, ca ordonanta de urgenta referitoare, printre altele, la noile criterii de angajare pentru procurori nu se aplica retroactiv.

Postarea de duminica dimineata completeaza o postare anterioara in care Toader i-a dat replica presedintelui Iohannis, dupa ce acesta i-a cerut demisia. In prima postare, Tudorel Toader lasa sa se inteleaga ca el nu ar fi initiat, elaborat sau promovat niciunul dintre actele normative incriminate de Iohannis, deci nu ar exista niciun motiv sa ii fie ceruta demisia.

In postarea de duminica dimineata, ministrul Justitiei reia mai multe detalii despre Legile Justitiei si ordonanta privind modificarea acestora, dar in premiera se pronunta asupra faptului ca aceasta nu se poate aplica retroactiv, deci impactul noilor reglementari va fi doar asupra procurorilor detasati sau care vor fi angajati de acum incolo. Pana acum, ministrul Justitiei refuzase sa se pronunte clar pe acest subiect.

"OUG este o lege civila si nu penala, iar pe cale de consecinta se intelege faptul ca nu poate retroactiva, nu afecteaza stabilitatea dobandita in conditiile legii", a scris Toader pe Facebook.

Amintim ca printre modificarile aduse prin aceasta OUG se numara criteriile de angajare in DNA, DIICOT si Parchetul General a procurorilor si a sefilor acestor structuri. Vechimea necesara creste si se modifica si modalitatea de selectie in cazul DNA, unde nu mai este suficient un interviu, ci trebuie dat concurs. Tot in ordonanta se prevede ca vor ramane in functie, dintre cei angajati in acest moment, doar cei care indeplinesc noile criterii. Pe cale de consecinta, daca s-ar aplica retroactiv, niciun procuror DNA nu ar mai fi legal angajat in acest moment.

In ultimele zile, specialistii din domeniu au atras atentia referitor la urmaririle devastatoare ale prevederilor acestei ordonante. Judecatorul Cristi Danilet, fost membru al CSM, a explicat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca aceasta ordonanta de urgenta incalca Constitutia si ingreuneaza sau chiar blocheaza combaterea coruptiei in Romania.

Citeste si Judecator: Ordonanta Toader blocheaza DNA si ingreuneaza combaterea coruptiei. Ce poate face Iohannis Interviu

In replica data lui Iohannis duminica, Toader sustine ca presedintele ar fi trebuit sa stie ca "In lipsa OUG, ar fi intrat in vigoarea Legea nr.242/2018, ar fi creat dreptul magistratilor de pensionare anticipata la 20 de ani de activitate, contrar recomandarii Comisiei de la Venetia, contrar 'ingrijorarilor prezidentiale' situatie in care peste 2000 de magistrati ar fi dobandit vocatie la pensionarea anticipata, existand riscul real de creare a unui deficit de personal".

"In acelasi timp, in acord cu recomandarile Comisiei de la Venetia, prin OUG:

- se asigura stabilitate membrilor alesi din CSM, prin aceea ca nu mai pot fi revocati pe motive subiective, constand in pierderea increderii din partea celor care i-au ales;

- se consacra in mod explicit, faptul ca reprezentantii societatii civile participa cu drept de vot, la lucrarile plenului CSM;

- se prevede faptul ca procurorii de la DNA si DIICOT nu mai pot fi revocati in situatia aplicarii celei mai usoare sanctiuni, cu avertismentul;

- se prevede transmiterea in direct a interviului sustinut de catre candidatii pentru functiile de rang inalt, din cadrul Ministerului public", a scris ministrul.

Toader mai sustine ca fara sa examineze si avizeze OUG, Comisia de la Venetia a "retinut rezolvarea partiala a problemei pensionarii anticipate a magistratilor, declarandu-se favorabila abrogarii acestei prevederi legale".

Ministrul precizeaza si ca in mod formal, OUG urmeaza sa fie transmisa Comisiei de la Venetia spre examinare si avizare, aviz care ar urma sa fie adoptat la Plenara din decembrie 2018.

Ministrul mentioneaza si ca ordonanta a uniformizat cerinta de vechime in magistratura, pentru procurorii cu functii de executie din cadrul PICCJ, DNA si DIICOT, vechime care trebuie sa fie de 10 ani si ca pentru functiile de conducere se prevede o vechime de 15 ani, spre deosebire de prevederile Legii 242/2018, care stabileau o vechime de 18 ani pentru procurorii de la PICCJ, adaugand ca el a subliniat in repetate randuri cerinta distinctiilor necesare dintre legea civila si legea penala.

Toader mai spune ca "neafectand stabilitatea dobandita in conditiile legii, cerinta celor 10 ani vechime pentru procurorii de la PICCJ este incidenta zecilor de procurori delegati de catre procurorul general al PICCJ, iar pe viitor se va aplica fata de toti cei care doresc sa devina procurori in cadrul PICCJ ".

In concluzie, ministrul Justitiei sustine ca din punctul sau de vedere "o eventuala noua modificare a legilor justitiei ar trebui ca pe langa cerinta vechimii in magistratura, pentru procurorii de la PICCJ, DNA si DIICOT, sa se prevada si cerinta gradului profesional corespunzator parchetului de pe langa Curtea de Apel".

Amintim ca vineri, presedintele Iohannis a cerut demisia ministrului Justitiei, Tudorel Toader, dupa opinia transmisa de Comisia de la Venetiain care se arata ca modificarea Codurilor Penale si a Legilor Justitiei in Romania slabeste lupta impotriva coruptiei si a altor infractiuni grave.

In replica, Toader a sustinut ca Iohannis nu ii poate cere demisia pentru proiecte care nu au fost initiate, elaborate sau promovate de el.

"Intr-o lume normala, este inadmisibil ca Presedintele Republicii sa astepte demisia Ministrului Justitiei pentru proiecte de acte normative care nu au fost initiate, elaborate sau promovate de catre Ministerul Justitiei- ma refer la modificarile aduse Codului penal si Codului de procedura penala!

Ramane valabil ceea ce afirmam si in cursul zilei de ieri - este preferabil ca intai sa ne documentam apoi sa vorbim!", a scris Tudorel Toader pe Facebook.

Precizam ca in opinia transmisa vineri, Comisia de la Venetia a aratat ca modificarea Codurilor Penale si a Legilor Justitiei in Romania slabeste lupta impotriva coruptiei si a altor infractiuni grave.

Institutia si-a exprimat ingrijorarea cu privire la amendamentele care au fost aduse Codului Penal si Codului de Procedura penala in Romania, apreciind ca acestea slabesc eficienta sistemului de justitie de a lupta impotriva crimei organizate, nu doar a coruptiei.

Ordonanta de urgenta care modifica Legile Justitiei, recent adoptate de Parlament si promulgate de presedinte, a fost initiata de Tudorel Toader si adoptata in sedinta de luni a Guvernului Dancila, fara un aviz din partea CSM. Textul ordonantei de urgenta a fost dat publicitatii doar pe surse si a fost publicata in Monitorul Oficial la 30 de ore de la adoptare.

Vezi si:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Toader raspuns Iohannis Facebook, #Toader Iohannis ordonanta, #Toader Iohannis , #ministrul Justitiei