Tudorel Toader, Pristanda de la Justitie. Abuzul unei vedete provinciale

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 13 Martie 2018, ora 08:27
20129 citiri
Tudorel Toader, Pristanda de la Justitie. Abuzul unei vedete provinciale

De fiecare data cand il ascult pe dl Toader ma minunez.

Cum poti sa incalci grosier nu doar Constitutia, ci si principii minimale de drept, in timp ce ataci virulent tocmai incalcarea Constitutiei si faci parada de principii? Cum sa iti revendici ritos autoritatea asupra procurorilor, dar sa ignori obligatiile cu care incepe fisa postului de ministru?

Unul dintre motivele indicate de dl Toader in propunerea de revocare a dnei Kovesi este incalcarea Constitutiei care ar fi generat trei conflicte de natura constitutionala intr-un an. A scris asta in propunere, a spus asta la CSM, a repetat-o luni in fata ziaristilor.

Doar ca dl Toader aduna conflictele precum aduna Pristanda steagurile. Pentru ca al treilea conflict la care se refera ministrul, acela pentru dovedirea caruia a pledat personal in fata CCR, a fost respins in unanimitate de Curte.

Deci la sesizarea in privinta dosarului Belina, formulata de presedintele Senatului si sustinuta de dl Toader, CCR a constatat in unanimitate ca DNA nu a incalcat Constitutia.

Dl Toader aduna, totusi, acest caz la conflicte si il foloseste impotriva dnei Kovesi, invocand niste considerente din motivarea deciziei CCR care insa, nici legal, nici constitutional si nici macar logic nu pot contrazice dispozitivul care zice: respins, nu e conflict, nu a fost incalcata Constitutia.

Ce ar zice dl Toader daca un procuror ar numi achitarea condamnare, iar pe achitat l-ar numi condamnat pentru ca niste fraze din motivarea achitarii ii suna lui bine? I-ar cere revocarea, asta ar zice, pun pariu.

Dl Toader, care o acuza pe dna Kovesi ca trateaza cu dispret deciziile CCR, comite in mod evident exact aceasta fapta. Ce daca CCR a zis respins? Daca dl Toader vrea sa fie admis, e admis.

Si in timp ce dl ministru reinventeaza deciziile CCR si rosteste extatic "autoritate asupra procurorilor", Justitia pe care o pastoreste se naruieste. La propriu.

Stie dl Toader care este prima obligatie pe care o are ministrul Justitiei? Sa haituiasca procurorii? Nu. Sa boceasca de mila infractorilor? Nu. Sa socializeze periodic cu Gadea si numai cu Gadea? Nu. Prima obligatie a ministrului este sa asigure din punct de vedere logistic o functionare cat mai buna a sistemului judiciar.

Si, daca dl Toader s-ar fi dus la bilantul Ministerului Public, adica daca n-ar fi avut tafne de vedeta, ci smerenie de demnitar public, ar fi aflat de la presedintele ICCJ adevaruri tulburatoare despre conditiile in care functioneaza cea mai inalta instanta a tarii. Adica ar fi aflat cum isi face el insusi datoria.

"Am constatat ca a fost finalizat dosarul Hexi Pharma. Ma rog la Dumnezeu ca acest dosar sa nu vina la Inalta Curte, pentru ca nu are unde sa-l depoziteze. (...) ICCJ nu are o sala in care sa judece Dosarul Mineriadei. Am cerut ajutor pentru sala. Aceasta este realitatea din Romania, dar nimeni nu s-a gandit sa indrepte aceasta strambatate", a spus sefa ICCJ, Cristina Tarcea.

Si asta se intampla la nivelul instantei supreme. Daca vom cobori spre instantele inferioare, pana la judecatorii, vom descoperi peisaje apocaliptice. Adica acelea prezentate de Forumul Judecatorilor intr-un set de fotografii care arata ca magistratii romani lucreaza in conditii mai proaste decat in Africa.

Probabil ca dl Toader nu le-a vazut, pentru ca nu i le-a trimis UNJR de pe computerele PSD.

Daca le vedea, observa probabil ca multi dintre magistrati sunt obligati sa lucreze in birouri supraaglomerate, unde spatiul lor e mai mic decat cel de care beneficiaza unii detinuti de a caror soarta dl Toader este cu mult mai preocupat.

Ce a facut dl Toader de cand este ministru pentru a corecta situatia dezastruoasa in care functioneaza cele mai multe dintre instantele si parchetele din Romania? S-a dus in Japonia sa studieze cum sa faca Justice District, care nici macar in faza de proiect inchegat nu e.

Altceva nu stim, pentru ca dl ministru nu raspunde decat la intrebarile care ii convin si care trebuie sa fie despre lupta lui neinfricata cu abuzurile.

Dar faptul ca magistratii romani lucreaza in conditii inumane nu e un abuz? Faptul ca presedintele ICCJ se gandeste cu groaza ca i-ar putea veni un dosar mare nu este consecinta unei forme de abuz? Faptul ca oameni care muncesc in conditiile aratate de Forumul Judecatorilor sunt cu mult mai expusi sa comita erori judiciare nu reprezinta o forma de abuz, si asupra magistratilor, si asupra justitiabilului?

Vad ca dl Toader este extrem de preocupat de raspunderea magistratilor, dar constat ca nu-l preocupa deloc o prevedere din noile Legi ale Justitiei care urmeaza sa destabilizeze sistemul judiciar, aceea care permite pensionarea dupa 20 de ani vechime, indiferent de limita de varsta.

Faptul ca, in cateva luni, instantele din Romania ar putea sa fie decimate, ca nu va mai avea cine sa judece dosare care vor fi luate in majoritate de la zero, faptul ca termenele vor ajunge din Craciun in Paste, la propriu, faptul ca judecatorii ramasi se vor sufoca sub dosare cu risc enorm de eroare chiar nu il preocupa pe dl Toader?

Acel domn Toader care voia sa nu mai primeasca in Institutul National al Magistraturii juristi sub 30 de ani, adica sa blocheze o vreme intrarile intr-un sistem care va fi lovit de un tsunami al pensionarilor.

Tudorel Toader e profesor, se da profesionist si cumva tehnocrat. La cum se comporta insa cu sistemul judiciar este probabil cel mai politruc dintre politrucii care au trecut vreodata pragul vreunui minister din Romania.

Obsedat pana la narcisism de propria persoana si valoare, a alunecat intr-un vedetism provincial. Superficial si fara viziune, abuziv prin neglijenta de stat, va lasa in urma lui un dezastru probabil fara precedent.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Toader revocare Kovesi, #Toader Tarcea ICCJ , #ministrul Justitiei