Toader le-a trimis o scrisoare anti-Kovesi ministrilor Justitiei din UE. Contine un citat din Timmermans

Miercuri, 13 Februarie 2019, ora 11:37
12051 citiri
Toader le-a trimis o scrisoare anti-Kovesi ministrilor Justitiei din UE. Contine un citat din Timmermans
Foto: Facebook/Tudorel Toader

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a trimis, marti seara, o scrisoare despre Laura Codruta Kovesi catre toti ministrii Justitiei din tarile Uniunii Europene.

Toader sustine ca a trimis scrisoarea in contextul existentei unui conflict juridic de natura constitutionala intre el si Klaus Iohannis, generat de refuzul presedintelui "de a pune in aplicare cererea de concediere a Procurorului sef al Departamentului National Anticoruptie".

Ministrul aminteste de decizia CCR care l-a obligat pe Iohannis sa emita decretul de revocare a Laurei Codruta Kovesi si le-a trimis ministrilor din UE paragrafe din motivarea Curtii.

"Mai mult, Curtea a recunoscut de asemenea ca presedintele Romaniei nu isi poate exercita puterile legale intr-un sens care ar afecta textul constitutional. De aceea, competenta sa este de a controla legalitatea masurii, si anume propunerea de revocare, deoarece nu poate invoca aspecte legate de oportunitatea propunerii sau nu poate efectua o evaluare a activitatii procurorului sef / procurorului general, dupa cum este cazul. Prin urmare, puterea de decizie a presedintelui Romaniei se limiteaza la conditiile de legalitate ale propunerii de revocare depuse", le-a transmis Toader, in scrisoarea citata de Stiri pe Surse.

"In acest context, Curtea a recunoscut ca, prin conduita sa, Ministerul Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie a actionat ultra vires si a preluat o competenta pe care nu o are - controlul modului de adoptare a unui act normativ, sub aspectul legalitatii si oportunitatii acestuia, care au afectat buna functionare a unei autoritati", a continuat Toader.

In document, ministrul Toader se foloseste si de cateva declaratii ale lui Frans Timmermans. Toader precizeaza in scrisoare ca, "in ultimele saptamani, a avut loc o discutie importanta pe plan international despre o serie de protocoale semnate intre serviciul de informatii al Romaniei, SRI, si diverse institutii din sistemul justitiei", si ca "dezvaluirea acestor protocoale pana atunci secrete l-a facut pe prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, sa declare:

Climatul necesar reformei s-a deteriorat din cauza protocoalelor secrete dintre procuratura si serviciile de informatii. Solicit autoritatilor romane sa efectueze investigatii complete si impartiale cu privire la aceasta problema. Romanii merita un sistem de aplicare a legii cu toate autoritatile supravegheate in mod corespunzator si o independenta judiciara deplina.

Protocoalele, de cand au fost declarate neconstitutionale, aduc aminte de amestecul politicului, de Securitate si de modul de aplicare legilor in tara noastra din perioada regimului comunist. Printre semnatarii acestor pacte secrete si antidemocratice a fost Laura Codruta Kovesi".

Ceea ce nu aminteste Toader este o alta declaratie a prim-vicelui CE, care spunea in octombrie 2018, in cadrul unei dezbateri din Comisia LIBE a Parlamentului European privind situatia din Romania: "Pur si simplu nu pot intelege cum poti folosi chestiunea protocoalelor secrete - care ar trebui sa fie facute toate publice, sa fie investigate etc. - ca scuza pentru a justifica schimbarile in legislatie care ar limita lupta impotriva coruptiei. Nu pot vedea legatura, dar voi faceti aceasta legatura. Din nou, sa vorbim despre asta, sa analizam si sa vedem daca putem gasi o solutie".

Atacul PSD la Kovesi si sustinerea ferma a PPE

Amintim ca, marti, membrii Comisiei LIBE, unde urmeaza audierea fostei sefe a DNA pentru postul de sef al Parchetului European, au primit un mesaj critic despre Kovesi chiar de la un europarlamentar roman, mai exact Emilian Pavel, de la PSD.

Tot marti, Partidul Popular European (Crestin Democrat) a anuntat prin vocea vicepresedintelui formatiunii politice ca o va sustine pe Laura Codruta Kovesi pentru functia de procuror-sef al Parchetului European.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Toader scrisoare ministri Kovesi, #Toader scrisoare denigrare Kovesi , #ministrul Justitiei