Soarta si razbunarea slugii. Spectrul lui Nicolicea

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 18 Aprilie 2019, ora 08:48
38583 citiri
Soarta si razbunarea slugii. Spectrul lui Nicolicea

Tudorel Toader a primit exact ce merita.

Adica ceea ce merita o sluga care se crede smechera si e convinsa ca poate pacali pe toata lumea tot timpul. Ii preziceam cu ceva vreme in urma - nu dintr-o formidabila intuitie, ci doar dintr-o intelegere a unor reguli - ca intotdeauna sluga plateste prima, nu stapanul.

Citeste si analiza despre soarta slugii

Tudorel Toader a facut un rau enorm sistemului judiciar, pe care l-a tinut in mizerie logistica fara precedent, incepand cu faptul ca a creat un supra-ministru care subordoneaza explicit magistratii procurori.

Distorsiunile pe care le-a generat raman, chiar daca el va pleca, si vor produce in continuare efecte foarte grave.

A facut toate acestea pentru mafia care a capturat statul si careia i-a rezolvat cele mai multe dintre treburile murdare.

Pe atunci presa de partid ii stergea pantofii si rostea cu gura plina si ochi umezi: profesorul Toader, somitate, minte luminata, eroul impotriva statului paralel.

Pentru a-si servi stapanii care-l tineau in functie, pentru a-si aranja neamurile, Tudorel Toader si-a sacrificat numele, a devenit o rusine in Comisia de la Venetia pe care a sfidat-o fiindu-i membru, o rusine pentru Universitatea din Iasi care-l repudiaza.

Si ironia face sa fie acum scos in suturi din minister, insotit de dispretul celor care pana mai ieri ii culegeau scamele de pe sacou. Si plateste astfel pentru probabil singurul lucru bun pe care l-a facut in mandatul sau, adica rezistenta la ordonantele dorite de PSD. O rezistenta care tine tot de instinctul de supravietuire.

Soarta lui Tudorel Toader ar trebui sa puna pe ganduri orice amator de a intra in slujba mafiei. Oricate servicii i-ai face, cand ajungi sa cracnesti, te impusca pe la spate fara sa clipeasca. Si nici macar nu ai parte de o inmormantare grandioasa, ci esti aruncat in groapa comuna a istoriei.

Dar sa-i faci asta unui om cu orgoliul nemasurat al lui Tudorel Toader se poate dovedi o uriasa eroare.

Sa-l impingi in zona in care chiar nu mai are nimic de pierdut, ci doar o nevoie disperata de a recupera ceva din imaginea sifonata te poate expune la necazuri mari.

Ca dovada, dl Toader nu a pus imediat demisia pe masa, dupa cum ii sugera dna Dancila dupa CEx si nici nu valideaza teza ca intarzierea gestului este provocata de o profunda tulburare.

Dimpotriva, a continuat sa joace punanad sub semnul intrebarii chiar hotararea dnei Dancila de a-l vedea cu adevarat plecat: "Eu nu i-am solicitat dnei prim-ministru nici un termen de gandire privind demisia, in conditiile in care domnia sa nu mi-a cerut demisia. A ramas ca acest subiect il vom aborda maine dimineata, la orele 09:30!"

Evident ca a urmat o intreaga dezbatere: cine minte, de ce minte? Daca nu i-a cerut demisia, ce-or fi vorbit sau pus la cale? Nervi la PSD, frustrare la ALDE. Este inceputul razbunarii?

Daca dl Toader incearca sa-si salveze ceva din prestigiul facut tandari in cei doi ani de servire a PSD si vrea sa plateasca ceva din umilinta infioratoare, nu are decat sa faca exact ceea ce a sugerat in urma cu cateva zile: "probabil va veni un moment in care voi vorbi si mai mult si mai multe".

Si sunt surse care spun ca exact asta ar urma sa faca. Daca nu cumva e vorba despre un santaj in incercarea de a obtine o noua dregatorie.

Unde mai pui ca pana la publicarea decretului de revocare in MOf, dupa cum spunea chiar dl Toader, ministrul Justitiei are depline puteri, inclusiv sa numeasca procurori-sefi, de exemplu.

Dar una peste alta, nu cred ca plecarea dlui Toader mai poate fi mult amanata. Daca dna Dancila era in stare de ceva mai mult decat un joc micut, ar fi avut toate parghiile sa il blocheze pe Liviu Dragnea.

Inteleg insa ca n-a mai asteptat discutia de dimineata, ci ar fi semnat revocarea. O revocare de care presedintele este obligat, potrivit CCR, sa ia act rapid.

Nu cred ca Eugen Nicolicea, propus inlocuitor, are mari sanse sa fie numit ministru. Nici macar Klaus Iohannis nu poate semna asa ceva intr-un an electoral. Pentru ca, daca n-ar fi in an electoral, dupa desemnarea Vioricai Dancila, n-as pune mana in foc.

Exista si varianta restructurarii Guvernului prin Parlament, deci peste capul presedintelui, dupa cum ameninta Liviu Dragnea, dar este riscant pentru PSD sa treaca la fapte, cat timp majoritatea nu mai e la fel de solida, iar Victor Ponta pandeste la fiecare cotitura.

Rational vorbind, te poti intreba de ce avea nevoie PSD sa se expuna acestui scandal si ridicolului perfect de a scuipa acolo unde doi ani de zile a lins cu sarg.

Sa-i auzi acum pe pesedisti si pe "antenisti" cum il linseaza pe Toader, cum descopera ca niste ageamii ca in 2016 el a facut opinie separata la decizia CCR care a eliminat SRI din supravegherea tehnica in dosarele penale (si Maya Teodoroiu e cu "statul paralel" ca atunci a avut tot opinie separata), dupa ce pana mai ieri ii ridicau osanale si il declarau campionul luptei cu statul de drept, este nepretuit.

De ce sa oferi spectacolul acesta dizgratios si derutant? Ca sa deschizi o supapa de eliberare a tensiunilor uriase din PSD care vede ca ordonantele n-au venit, dar Dragnea isi rezolva problemele proprii mai cu CCR, mai cu DNA.

Eu nici nu cred ca OUG-urile vor mai veni. Pentru Codurile Penale modificarile se vor rezolva pe cale legislativa in aproximativ o luna, cu tot cu inca un atac la CCR si o restituire in Parlament. Cel putin partea care il intereseaza pe Dragnea.

Si el are timp sa astepte, avand in vedere ca dupa amanarea apelului pana in mai (termenul mai rapid care se va acorda va fi pentru solutionarea schimbarii de incadrare, nu pentru ramanerea in pronuntare) e foarte probabil ca iesirea la pensie a judecatorului Luciana Mera sa impinga apelul din nou la punctul zero.

Deci nu cred ca noul ministru va avea in primul rand misiunea sa emita OUG-urile, ci mai degraba sa intre intr-o noua etapa cu noua Comisie Europeana si sa faca reglaje discrete, fara scandal care sa "unga" mecanismele in interesul PSD.

Asadar, probabil dl Nicolicea a fost propus mai degraba ca etapa a terapiei in grup, un fel de urlet salbatic izbucnit din frustrarea unui partid care atata poate. Pentru ca dl Nicolicea cu studiile sale, cu gramatica sa, cu atitudinea sa, este o caricatura reprezentativa pentru PSD.

Si, dupa cum era de asteptat, imediat ce l-au propus ca pe intruchiparea antiJustitiei, au inceput sa apara detaliile picante din biografia domniei sale.

Interesant ar fi de aflat la ce se gandeste, de fapt, PSD pentru a doua propunere, cea pe care presedintele n-o mai poate refuza. Varianta cu fata spalata - Robert Cazanciuc sau altceva de calibrul lui Nicolicea, pentru ca rezerva de cadre de acest tip e bogata in PSD.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Dragnea revocare Toader , #ministrul Justitiei