Protest la Palatul de Justitie: Avocatii ii cer lui Toader sa le coreleze onorariile cu salariile magistratilor

Luni, 11 Februarie 2019, ora 14:46
4087 citiri
Protest la Palatul de Justitie: Avocatii ii cer lui Toader sa le coreleze onorariile cu salariile magistratilor
Foto: Ziare.com

Zeci de avocati au protestat, luni, pe treptele Palatului de Justitie din Bucuresti, nemultumiti de onorariile primite pentru asistenta din oficiu in dosarele penale.

Decanul Baroului Ilfov, Serban Lovin, a declarat ca protestul a pornit din teritoriu. Nu cred ca exista barou in tara care sa nu se fi raliat demersului nostru. Principala revendicare este legata de faptul ca MJ nu doreste sa renegocieze protocolul incheiat in 6 iunie 2015 cu Uniunea Nationala a Barourilor din Romania.

"S-a vehiculat ca noi suntem cei care nu dorim. Raspunsurile de la Ministerul Justitiei sunt trase la indigo, sunt aceleasi raspunsuri sterile si politicoase si au vizat faptul ca nu facem propuneri legate de cuantumul sau cum sa se cuantifice onorariile.

Plecand de la situatia economica si cea a nivelului de trai din 2015, trebuie sa avem o minima logica, un minim calcul, ca in 2019 nu putem vorbi de acelasi nivel al onorariilor", a precizat Lovin, prezent la protest.

Prodecanul Baroului Bucuresti, Mihnea Stoica, a explicat ca protocolul din 2015 are mai multe omisiuni si ca ar trebui reactualizat.

"Va rog frumos sa luati in calcul urmatoarea situatie: care era salariul unui magistrat in 2015 si care este salariul unui magistrat in 2019. Exact in aceiasi masura dorim, nu in alta masura", a completat Lovin.

Protestul de luni este premergator intalnirii programate cu membrii Comisiei pentru Cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii din Senatul Romaniei impreuna cu Comisia juridica, de numiri, disciplina, imunitati si validari a Senatului Romaniei, la care vor participa si reprezentanti ai Uniunii Barourilor, Ministerului Justitiei, Ministerului Finantelor, Parchetului General, CSM si presedintii comisiilor de buget din cele doua camere ale Parlamentului.

Etapele protestului

Protestul este etapizat. In cazul in care Tudorel Toader nu raspunde solicitarilor, avocatii au anuntat mai multe demersuri.

Dupa 11 martie, avocatii ar putea sa nu mai asigure asistenta judiciara din oficiu.

11 februarie 2019 - 24 februarie 2019:Prezentarea avocatilor in cauzele respective, purtand o banderola alba pe brat.

25 februarie 2019 - 10 martie 2019:Asigurarea asistentei judiciare exclusiv in cauzele penale in care se discuta masurile preventive.

11 martie 2019:Neasigurarea asistentei judiciare, la inceput cate 30 minute pe zi, timp de o saptamana, apoi pe termen nelimitat, pana la identificarea si aplicarea solutiilor la problemele solicitate.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#protest avocati Toader , #ministrul Justitiei