Prevederile nocive care au ramas in OUG 7/2019, dupa modificarile propuse de Tudorel Toader

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Sambata, 02 Martie 2019, ora 12:10
22110 citiri
Prevederile nocive care au ramas in OUG 7/2019, dupa modificarile propuse de Tudorel Toader
Foto: Marian Ilie/Mediafax/Hepta

Mai multe articole din OUG 7 /2019 de modificare a legilor Justitiei vor fi schimbate sau abrogate, a anuntat, vineri seara, intr-o conferinta de presa, presedintele CSM, Lia Savonea.

Declaratia a fost facuta dupa ce la CSM a ajuns spre avizare proiectul de OUG de modificare a OUG 7, proiect anuntat de sefa CSM ca fiind in masura sa aduca "clarificari substantiale pe zonele care au generat stare de ingrijorare si conflict". O trimitere la sutele de magistrati care protesteaza in strada sau prin suspendarea activitatii, un protest fara precedent in Justitia din Romania.

Desi sunt abrogate mai multe articole decat anuntase initial ministrul Justitiei, Tudorel Toader, ramane o prevedere cu efecte foarte grave pentru independenta sistemului judiciar. Mai exact, articolul potrivit caruia Sectia pentru investigarea magistratilor este decuplata practic de sub controlul ierarhic al procurorului general ramane in vigoare.

Ramane in vigoare si posibilitatea ca aceasta Sectie sa retraga apelurile in dosarele preluate de la alte parchete.

Abrogarea acestor articole nu apare in proiectul de OUG care a fost trimis de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, la CSM, si studiat de Ziare.com.

"Ori de cate ori Codul de procedura penala sau alte legi speciale fac trimitere la procurorul ierarhic superior in cazul infractiunilor de competenta Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, prin acesta se intelege procurorul sef al sectiei, inclusiv in cazul solutiilor dispuse anterior operationalizarii acesteia", este prevederea care a fost introdusa prin OUG 7/2019 in Legea 304/2004 de organizare judiciara.

Despre acest articol, procurorul Cristian Ban, membru in CSM, spunea ca in baza lui "apare un Parchet paralel, total decuplat de sub autoritatea procurorului general".

Sectia de investigare a magistratilor este condusa de procurorul Gheorghe Stan si de procurorul-sef adjunct Adina Florea (foto) .

Lazar: Incalca Constitutia

De asemenea, in sesizarea pe care Augustin Lazar a trimis-o Avocatului Poporului, se arata ca prin aceasta dispozitie, conceptul de procuror ierarhic superior este limitat, respectiv identificat exclusiv, in ceea ce priveste Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ), la procurorul sef al acestei sectii.

"Aceasta are ca efect excluderea absoluta a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie de la exercitarea controlului ierarhic, control care se impune a fi exercitat atunci cand este vorba de actele procurorului sef al SIIJ; actele procurorului sef al SIIJ raman in afara controlului ierarhic, ceea ce afecteaza principiile legalitatii si impartialitatii care guverneaza activitatea procurorilor si al caror corolar il reprezinta principiul controlului ierarhic", explica Augustin Lazar.

Potrivit procurorului general, nu exista un criteriu obiectiv si rational care sa justifice aceasta dispozitie care contravine in mod flagrant Constitutiei.

Sectia poate retrage apelul

Nu este singura prevedere criticata de asociatiile de magistrati care nu este abrogata.

Ramane in vigoare si prevederea potrivit careia Sectia de investigare a magistratilor poate exercuta sau retrage apelurile in dosarele preluate de la alte parchete.

"Exercitarea si retragerea cailor de atac in cauzele de competenta Sectiei, inclusiv in cauzele aflate pe rolul instantelor sau solutionate definitiv anterior operationalizarii acesteia potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 90/2018 privind unele masuri pentru operationalizarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie", este articolul care a fost introdus prin OUG 7/2019 in Legea 304/2004 de organizare judiciara.

Asta in conditiile in care procurorul SIIJ nici nu participa la sedintele de judecata in cauzele de competenta sa. De altfel, nici nu are structura de judiciar, asa cum au toate parchetele, inclusiv structurile specializate.

Prevederi contradictorii

In dosarele Sectiei, participarea in sedintele de judecata revine procurorilor din cadrul Sectiei judiciare a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau procurorilor cadrul parchetului de pe langa instanta investita cu judecarea cauzei.

Propunerea este deosebit de controversata. De pilda, retragerea unei cai de atac este propusa si motivata de catre procurorul care a participat la sedinta de judecata procurorului ierarhic superior. Practic, procurorul de sedinta cui ar trebui sa propuna asta: sefului SIIJ sau procurorului sau superior?

Prin efectul acestei dispozitii, procuorii de sedinta (inclusiv procurorii cu functii de conducere, chiar si la acelasi nivel ierarhic cu procurorul sef SIIJ), pot ajunge subordonati procurorului sef SIIJ.

Protestele magistratilor au avut efect

Potrivit Notei de fundamentare a proiectului de modificare a OUG 7/2019 trimis la CSM, ministrul Justitiei explica de ce a abrogat o parte din prevederile controversate.

De exemplu, in cazul schimbarii procedurii de numire a sefilor marilor parchete sau a delegarilor procurorilor sefi, Tudorel Toader arata ca se impune abrogarea in baza reactiilor venite din sistemul judiciar.

"Aceste reactii au venit in principal din partea reprezentantilor institutiilor sistemului judiciar - Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Ministerul Public -, precum si a asociatiilor profesionale ale judecatorilor si procurorilor", explica Toader.

"In prezent, aceste nemultumiri ale unor membri ai corpului magistratilor afecteaza functionarea optima a instantelor judecatoresti si a parchetelor de pe langa acestea si genereaza pericolul de dezbinare a societatii, in contextul general de neincredere", motiveaza Tudorel Toader.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Adina Florea Tudorel Toader, #OUG Tudorel Toader, #Tudorel Toader CSM , #stiri Tudorel Toader