Dancila a schimbat reprezentantul statului roman la CEDO. Cine este noul avocat si care ar putea fi miza

Marti, 12 Februarie 2019, ora 23:16
11076 citiri
Dancila a schimbat reprezentantul statului roman la CEDO. Cine este noul avocat si care ar putea fi miza
Foto: Marian Ilie/Mediafax/Hepta.ro

Premierul Viorica Dancila a schimbat agentul guvernamental al Romaniei pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) . In Monitorul Oficial a fost publicat marti seara decretele prin care Catrinel Brumar e eliberata din functie si locul ii e luat de Viorel Mocanu.

Mocanu este avocat si a intrat in atentia publica in octombrie anul trecut cand a fost numit consilier onorific al Ministerului Sanatatii, desi el era aparatorul inculpatilor in celebrul dosarul in care e anchetata achizitionarea la suprapret a barocamerei de la Spitalul Floreasca.

Totodata, Mocanu a fost si unul dintre avocatii lui Sorin Oprescu, dupa ce fostul primar a fost prins in flagrant cand lua mita.

Printre alti clienti celebri ai lui Viorel Mocanu se numara si manelistul Florin Salam. Avocatul l-a aparat cand Salam a fost acuzat de DIICOT ca a consumat cocaina.

Legatura cu Kovesi

Schimbarea facuta de Dancila vine si pe fondul zvonurilor ca Tudorel Toader doreste ca Agentul Romaniei la CEDO sa fie in subordinea Ministerului Justitiei, nu a Ministerului de Externe, cum este acum.

Surse din PSD citate de Adevarul sustineau, la inceputul lunii, ca MAE deja si-a dat acordul si mutarea e ca si facuta. Toader vrea acest lucru in contextul in care Guvernul va trebui sa formulze zilele viitoare un punct de vedere referitor la plangerea facuta de Laura Codruta Kovesi la CEDO.

Amintim ca Laura Codruta Kovesi a facut o plangere la CEDO in care sustine ca procedura de revocare a sa de la sedia DNA a incalcat drepturile omului pentru ca nu a avut calitatea de parte in conflictul solutionat de instanta constitutionala, nu a fost citata in fata Curtii Constitutionale si nu a avut posibilitatea de a avea cel putin calitatea de intervenienta pentru a exprima un punct de vedere in apararea sa.

CEDO trateaza aceasta cauza in procedura de urgenta. Pe 5 februarie, Curtea a informat agentul guvernamental al Romaniei cu privire la plangerea lui Kovesi si a precizat ca aceasta speta va fi tratata cu prioritate.

Pana pe 19 martie, partile pot ajunge la o solutionare pe cale amiabila (friendly settlement) a litigiului in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului. Daca doreste intelegerea, Guvernul trebuie ca in acest termen sa comunice care este propunerea concreta pe care o face dnei Kovesi.

Daca pana pe 19 martie nu se ajunge la o solutie amiabila, Guvernul de la Bucuresti are la dispozitie 6 saptamani sa trimita la CEDO observatiile sale, adica propria aparare.

Citeste mai multe despre sesizarea lui Kovesi la CEDO

A.S.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Viorel Mocanu agent guvernamental CEDO, #Toader Kovesi agend guvernamental CEDO , #ministrul Justitiei