Kovesi, Slugarel si inceputul erei Ministerului de Interne

Miercuri, 06 Februarie 2019, ora 22:39
9868 citiri
Kovesi, Slugarel si inceputul erei Ministerului de Interne
Foto: Arhiva Ziare.com

Propulsarea Laurei C. Kovesi in fruntea listei scurte pentru ocuparea functiei de procuror general european e ultimul cui la sicriul credibilitatii regimului Dragnea. Ce optiuni mai are, de acum incolo, acest regim?

Nu e clar inca, oricui, ce anume inseamna pentru Romania si regimul Dragnea optiunea expertilor independenti ai Comisiei Europene in favoarea Laurei Codruta Kovesi, pe care au plasat-o in fruntea candidatilor selectati sa ocupe functia de procuror general european.

Ca sa se priceapa impactul veritabil al acestei decizii trebuie evocate antecedente semnificative. Intre ele, la loc de frunte, e destituirea, probabil ilegala, a reputatului magistrat roman, din postul de sef al DNA, de catre Tudorel Toader, la ordinul stapanului sau politic, sef al regimului, cu complicitatea unui CCR dominat de pesedisti si a unui presedinte incapabil sa se elibereze din menghina in care l-a prins cleptocratia dragniota.

Aceasta destituire a urmat unei indelungi campanii, demonizand-o pe Kovesi la intensitate maxima, ca prezumtiv exponent al "statului paralel", stat a carui demantelare ar fi justificat, potrivit propriei naratiuni, infatigabil repetata de televiziunile arondate, orice nefacute ale regimului dragniot.

Propaganda si dezinformarea sunt principalele mijloace

Dupa Traian Basescu si Monica Macovei, niciun oficial sau magistrat roman nu s-a mai confruntat cu un nivel comparabil de linsaj mediatic executat la adresa Laurei Kovesi de televiziunile, ziarele si site-urile infractorilor securisti, precum si ale sustinatorilor lor de la Moscova.

Or, sistemul de indroctrinare e o arma strategica. Fiindca, ori de cate ori nu pot opera cu arestari si cu mijloacele represive ale comunistilor, de pilda vietnamezi, care-i rapesc pe ziaristii incomozi refugiati in strainatate, propaganda si dezinformarea sunt principalele mijloace prin care regimurile postcomuniste incearca sa-si asigure un minim de sustinere in ciuda falimentului inexorabil spre care se indreapta.

Concomitent, insa, ticalosia unora dintre aceste regimuri, certate la cutite cu justitia si cu statul de drept, precum cel dragniot, face mai toate cosmetizarile si operatiiile estetice pe banda rulanta extrem de laborioase si de costisitoare.

"100.000 de dolari a platit Dragnea pentru o vizita in SUA". Iar americanii "nu-i mai accepta banii", semnala recent Newsweek Romania.

In ciuda pretului lor, de la un moment dat exorbitant, demersurile propagandistice incep sa-si piarda efectul, cand disonantele dintre adevar si fals devin flagrante, iar discrepanta dintre realitati si pretinsele fapte bune ale unui regim se mareste decisiv.

Teribil pentru un Iago sau un Macbeth, in faza lor de vasali la fel de loiali ca Toader in postura sa de slugarel al lui Dragnea, este ca, in ciuda eforturilor propagandei, intrigile lor sa fie devoalate prematur.

In speta, ca blufurilor lor sa li se dea sec de catre jucatori credibili si potenti, precum oficialii Uniunii Europene, inainte ca odiosii campioni ai raului sa-si fi putut transpune sinistrele planuri.

Un overkill care a facut-o erou continental

Exact acest lucru s-a intamplat cu Laura Codruta Kovesi. Femeia a devenit, fara voie, tinta unui overkill propagandistic tipic pentru mentalitatea totalitara, care nu suporta nici cea mai vaga deviere sau disidenta si tipic, deci, si pentru nomenclatura comunista, politia ei politica si cleptocratia postcomunista. Care, in Romania, nu intamplator, se cam confunda.

Astfel, la insistentele regimului Dragnea, un magistrat roman cu bune si cu rele, care n-ar fi iesit excesiv in evidenta decat ca un profesionist competent, care incearca sa-si faca datoria, curatand statul de mari corupti, a devenit, iata, un simbol de anvergura continentala.

Pentru ca s-a incercat desfiintarea cu orice pret a acestui simbol, Laura Codruta Kovesi a devenit, pana la urma, o emblema nu doar nationala, ci supranationala, reprezentand lupta pentru dreptate, justitie si stat de drept.

Decredibilizarea radicala a lui Tudorel Toader in confruntarea lui obsesiv-paranoica cu statul de drept intruchipat de fosta sefa a DNA l-a umplut pe ministrul zis al Justitiei de atat de mult ridicol, incat i-a ridicat pe baricade pana si pe concitadinii sai, altfel mai dregraba placizi si rabdatori.

Nu mai putin de 500 juristi, informaticieni si alti absolventi si studenti ai Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi au semnat o scrisoare de protest, cerandu-i lui Tudorel sa demisioneze din functia de rector.

Potrivit numerosilor semnatari ai misivei, carora le e rusine sa fi studiat la o institutie condusa de Tudorel, sub mandatul sau de ministru al Justitiei, Romania a recoltat "cele mai aspre critici si chiar o rezolutie din partea Parlamentului European". Comisia Europeana "a criticat vehement demersurile legislative in contextul MCV" si "Greco (organism al Consiliului Europei) a transmis cel mai dur raport primit vreodata de Romania de la mineriade incoace".

La toate acestea se adauga "toxicitatea codurilor penale girate" de acelasi ins si criticate fara echivoc de Comisia de le Venetia. Incat se pun varii intrebari. Pe cine se mai poate, oare, baza ministrul zis al Justitiei? Ce simbol este el, daca al justitiei veritabile e Kovesi?

Ce autoritate mai poate avea un ins pe care, de la propriii sai studenti si absolventi la intelighentia romaneasca si de la sutele de mii de protestatari, la cvasitotalitatea societatii civile autentice, de la experti independenti si pana la organismele UE, il dezavueaza fara drept de apel o lume intreaga?

Si cum isi permite regimul Dragnea, in ciuda clamatului sau nationalism, care se dovedeste de fatada, sa-l mentina in functie? Nu-i e clar lui Dragnea ca discreditatul TT a fost si este o evidenta rusine imensa pentru Romania? Ca-i va face inca si mai multa rusine prin vendeta sa personala, materializata in excesul de zel al tentativei de a torpila, prin mijloace de regim autoritar, exonerarea Laurei Kovesi la CEDO si prin incercarea jenanta de a-i bloca numirea ca procuror general european?

Si iata de ce s-a umflat bugetul la Interne

Raspunsul la aceste intrebari e foarte nelinistitor. La mijloc nu e doar "dikefobia", teama de justitie semnalata de Robert Schwartz la Deutsche Welle. Ca Putin si Erdogan, stapanul slugii de la Justitie, Liviu Dragnea, pare hotarat sa renunte la masti si sa-si arate deschis hidoasa fizionomie de tiran. Odata demascata propaganda, jocul de-a democratia a ajuns la capat.

Intrucat se vede radical decredibilizat, pe ce sa se mai bazeze asadar regimul, daca nu pe trupe de gazari si batausi? Daca nu se retrage si nu permite anticipate incepe, asadar, ca in 1946, era Ministerului de Interne, al carui buget s-a vazut umflat in 2019 ca niciodata, cu peste 20 la suta.

De aici incolo totul depinde de vointa de libertate a romanilor, ca si de curajul si tenacitatea aliantei dintre romani si lumea civilizata. Nu doar Romania, ci intreaga Europa este in pericol.

Petre M.Iancu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#Kovesi Toader Parchet European , #ministrul Justitiei
Comentarii
S
Stan
rank 1
Tumorele, refugiaza-te in bratele Saftei, daca nu te-a repudiat...