Coruptii lor sunt mai fraieri decat ai nostri. Un caz francez, Thierry Solere

Autor: Ciprian Apetrei - profesor, jurnalist
Sambata, 21 Iulie 2018, ora 07:44
9439 citiri

Se spune, pe buna dreptate, ca nu numai la noi sunt hoti. Nu numai la noi sunt politicieni corupti. Nu numai la noi cei care au functii publice le folosesc in mod incorect, pentru a se imbogati. Dar cei care spun asta ascund, cu buna stiinta, ce se intampla cu acestia in tarile civilizate. Pe scurt, ei dispar din viata publica. Cel putin pana isi rezolva problemele.

Un exemplu din aceasta saptamana din Franta. Thierry Solere este acum deputat din partea formatiunii politicii majoritare in Parlamentul francez: LRM (la Republique en Marche), infiintata de presedintele Macron. Este acuzat de frauda fiscala si abuz de putere pentru perioada anterioara, cand era consilier departamental si, in acelasi timp, consultant.

Acuzatiile sunt ca se folosea de functia publica pentru a-si rotunji veniturile in activitatea privata. Oferind sprijin pentru anumite firme, inclusiv prin angajari fictive, folosindu-se de influenta politica.

In momentul in care cererea Parchetului a ajuns la Parlament, cariera lui a luat sfarsit. Cum nu exista obiceiul de a respinge cererile Justitiei, deputatii urmau sa voteze pentru ridicarea imunitatii sale parlamentare. Ca sa evite aceasta sedinta stanjenitoare, a preferat sa renunte singur la imunitate si sa se puna la dispozitia instantei.

A fost retinut preventiv, apoi eliberat pe motive medicale. Urmeaza sa fie judecat impreuna cu Jean-Jacques Urvoas, fost ministru socialist al Justitiei, acuzat de violarea secretului profesional, pentru ca i-ar fi pus la dispozitie, in mod ilegal, elemente din ancheta. Spune ca este nevinovat si ca operatiunile sale fincanciare au fost legale.

Arestarea sa nu a rupt stirile in Franta. Astfel de lucruri, regretabile desigur, nu devin, ca la noi, breaking news. Este imposibil sa explici francezilor ca, la noi, intr-o situatie similara, deputatul ar fi beneficiat de un zid al colegilor sai parlamentari.

Putea fi dat cu mir anti-justitie. Ar fi avut platouri de televiziune la dispozitie. Unde sa se vaite, in direct, ca este nedreptatit. Iar cei din studio sa ii planga de mila. Printre ei fiind la loc de cinste infractori deja condamnati.

Iar patronii acestor televiziuni sunt, la randul lor, infractori. Iar alti infractori fac reforme in Justitie, in favoarea, ati ghicit, a infractorilor. Sedintele de guvern sunt, din cand in cand, conduse de un infractor.

Asa ceva nu se poate nici macar imagina in Franta.

De aici, imposibilitatea de a minti in strainatate. Oricat incearca, hotii nostri nu pacalesc pe nimeni. Minciuna cea mai gogonata din raportul miselesc facut de Tudorel Toader impotriva Laurei Kovesi este demontata de toata presa franceza.

Tudorel a spus ca LCK strica imaginea Romaniei in lume. Realitatea este bien au contraire. Dna Kovesi este apreciata in tot Occidentul, dovada onorurile si decoratiile primite, la fel si articolele din presa.

Un rezumat al acestora: majoritatea socialista plina de infractori a reusit concedierea sefei structurii anticoruptie, care avea o activitate impresionanta. Tudorel, prin urmare, minte de ingheata Sena.

Nu doar coruptii nostri sunt mai smecheri decat ai lor, dar si cei care ii ajuta

Nu intamplator. La randul sau, ministrul nostru de Justitie, care nu vorbeste nicio limba straina, se bucura de apreciere internationala doar la Balti, in Republica Moldova. Unde primarul vorbeste doar rusa si exista o fabrica de doctorate. La care participa si Tudorel. Acolo a devenit doctor, cu o teza plagiata in mod penibil, alt specialist in Justitie, celebrul Florin Iordache.

Tudorel se mai ocupa cu turismul de servicu impreuna cu o colega tanara si blonda. De ani de zile bat lumea in lung si in lat, impreuna, pe banii statului. Cand s-a scris despre asta in presa, nu s-a intamplat nimic. In Franta ar fi fost demis. In Romania calatoriile merg mai departe, impreuna cu un cumul impresionat de functii si venituri, care il fac sa castige mai bine decat omologul sau francez.

Deci nu doar coruptii nostri sunt mai smecheri decat ai lor, dar si cei care ii ajuta. Desigur, doar din bunatate si fraternite. Caci daca sunt toti in liberte, isi pot imparti linistiti castigurile. Egalite, cum ar veni. Dar doar pentru ei.

In rest, sa piara Justitia, dar sa le mearga treburile.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#coruptie Franta, #parlamentar francez retinut , #ministrul Justitiei