Orban, despre reprezentantul Romaniei in Comisia de la Venetia: Tudorel Toader se plange degeaba deocamdata

Luni, 02 Decembrie 2019, ora 16:56
7801 citiri
Orban, despre reprezentantul Romaniei in Comisia de la Venetia: Tudorel Toader se plange degeaba deocamdata
Foto: Facebook / Tudorel Toader

Premierul Ludovic Orban a declarat luni ca s-a gandit la ideea de a-l inlocui pe Tudorel Toader din pozitia de reprezentant al Romaniei in Comisia de la Venetia, dar nu a luat inca nicio decizie, asa ca fostul ministru poate sa stea linistit. Deocamdata.

Intrebat de jurnalistii aflati la Parlament despre acest subiect, premierul Ludovic Orban a confirmat: "Recunosc ca ne-am gandit, dar pana acum nu am facut niciun demers".

"Ar putea sa renunte", a mai spus premierul ironic, referindu-se la ingrijorarile exprimate public de Tudorel Toader pe tema inlocuirii lui.

"Inca nu am facut niciun demers oficial, se plange degeaba deocamdata. Ne-am gandit, dar trebuie sa analizam foarte bine regulile, cutumele, care stau la baza functionarii Comisiei de la Venetia si in functie de asta sa luam cea mai buna decizie", a mai precizat premierul PNL, la insistentele jurnalistilor.

Tudorel Toader este reprezentantul guvernului Romaniei in Comisia de la Venetia, iar Bogdan Aurescu, actualul ministru de Externe, este membru supleant.

Fostul ministru al Justitiei este deja la al doilea mandat de membru al Comisiei de la Venetia, de fiecare data fiind desemnat de premieri PSD (Victor Ponta - 2014 si Viorica Dancila - 2018). Mandatul sau ar trebui sa se incheie la termen in mai 2022.

In conditiile in care Tudorel Toader a fost ministru al Justitiei in timpul adoptarii controversatelor masuri pe justitie care au generat reactii negative la nivelul Comisiei de la Venetia, GRECO si in rapoartele MCV, au existat informatii aparute pe surse in mass-media conform carora guvernul Orban ar dori inlocuirea lui Tudorel Toader. Propunerea si dezbaterea ei ar urma sa aiba loc in cadrul reuniunii Comisiei din luna decembrie.

Insa procedura prevede ca un membru poate fi inlocuit daca demisioneaza sau "in cazul in care Comisia semnaleaza ca membrul in cauza nu mai este disponibil sau calificat sa-si exercite atributiile".

Tudorel Toader a reactionat la zvonurile aparute in presa, aparandu-se si sustinand ca el a fost, in realitate, un aparator al Justitiei din Romania. Insa, in defavoarea lui au aparut si alte argumente legate de activitatea desfasurata dupa in afara celei din Guvern.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Orban Tudorel Toader Comisia Venetia, #Tudorel Toader inlocuit Comisia Venetia , #ministrul Justitiei