Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Tudorel Toader > ministrul Justitiei
A   A   A

Avocatii incep protestele in instante nemultumiti ca Toader ii ignora: Are un limbaj de politician

Avocatii incep protestele in instante nemultumiti ca Toader ii ignora: Are un limbaj de politician
Foto: Arhiva Ziare.com
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, refuza dialogul cu avocatii in problema majorarii onorariilor pentru asistenta din oficiu in dosare penale, potrivit prodecanului Baroului Bucuresti, Mihnea Stoica.

"Ministrul nu a raspuns solicitarilor noastre, are un limbaj de politician", ne-a declarat avocatul.

Conflictul dintre ministrul Justitiei si avocati atinge astazi un punctul cuminant. Avocatii din Bucuresti si din 14 judete protesteaza pentru a trage un semnal de alarma in legatura cu nivelul si modalitatea de stabilire a onorariilor din oficiu. Ei vor purta banderole albe pe brat si avertizeaza ca vor organiza astfel de actiuni pana la solutionarea disfunctionalitatilor din sistemul de asistenta juridica.
Proteste sunt anuntate de barourile din Alba, Arges, Buzau, Cluj, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomita, Ilfov, Olt, Prahova, Satu Mare, Salaj, Timis. In Bucuresti, avocatii se vor aduna la ora 13:00, pe scarile Curtii de Apel.

"De 47 de ori am initiat discutii"

Prodecanul Baroului Bucuresti, Mihnea Stoica, arata ca protestul de pe treptele Palatului de Justitie a fost organizat dupa ce ministrul nu a raspuns solicitarilor trimise in repetate randuri.

"Avem corespondenta, de 47 de ori am initiat discutii pe treaba asta. Iar acum iese cu o replica de politician. Mi-a raspuns vreodata? De exemplu, cu cele 600 de lei un divort: Domnilor, e scump, reganditi propunerea!?

Legitimitatea morala sa raspunda asa o are unul care a corespondat cu noi si a raspuns punctual: Domnule, aici e mult, mi se pare mult. Uite, divorturile ocupa, nu stiu, 80% din rolul instantelor si nu ne permitem sa platim atat.
Dar nu o persoana care refuza dialogul. Vreau sa vad din partea ministerului o forma de dialog cu noi", a explicat Mihnea Stoica pentru Ziare.com.

Toader: Solicitarile sunt absolut nemotivate

Tudorel Toader a anuntat astazi, pe Facebook, ca urmeaza sa faca publice solicitarile "absolut nemotivate" ale avocatilor.

"Ex - onorariu pentru depunere actiune de divort - se propune majorarea de la 100 lei la 600 lei. La intrebarea mea - este vorba doar de depunerea actiunii sau si de sustinerea acesteia in instanta? Raspuns - "nu stiu"/cel mai probabil este faptul ca autorul afirmatiei nu doreste sa ii dau numele! ", scrie Tudorel Toader, pe Facebook.

Etapele protestului

Protestul este etapizat. In cazul in care Tudorel Toader nu raspunde solicitarilor, avocatii au anuntat mai multe demersuri.
Dupa 11 martie, avocatii ar putea sa nu mai asigure asistenta judiciara din oficiu.

11 februarie 2019 - 24 februarie 2019: Prezentarea avocatilor in cauzele respective, purtand o banderola alba pe brat.

25 februarie 2019 - 10 martie 2019: Asigurarea asistentei judiciare exclusiv in cauzele penale in care se discuta masurile preventive.

11 martie 2019: Neasigurarea asistentei judiciare, la inceput cate 30 minute pe zi, timp de o saptamana, apoi pe termen nelimitat, pana la identificarea si aplicarea solutiilor la problemele solicitate.

Solicitarile celor 14 barouri vizeaza:

1. Majorarea onorariilor cuvenite avocatilor pentru prestarea serviciilorde asistenta judiciara in materie penala, in cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistenta judiciara si extrajudiciara, precum si pentru asigurarea serviciilor de asistenta judiciara privind accesul international la justitie in materie civila si cooperarea judiciara internationala in materie penala:
2. Reglementarea prin Protocol a onorariilor/remuneratiilor cuvenite curatorilor.

3. Eliminarea practicii judecatorilor ori procurorilor de cenzurare a acestor onorarii.

Protestul de luni este premergator intalnirii programate cu membrii Comisiei pentru Cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii din Senatul Romaniei impreuna cu Comisia juridica, de numiri, disciplina, imunitati si validari a Senatului Romaniei, la care vor participa si reprezentanti ai Uniunea Barourilor, Ministerului Justitiei, Ministerului Finantelor, Parchetului General, CSM si presedintii comisiilor de buget din cele doua camere ale Parlamentului.

Detalii suplimentare pe site-ul Baroului Timis.
Facebook ShareTweet
 Luni, 11 Februarie 2019, ora 11:24
 Autor:Ionel Stoica

 Articol citit de 2082 ori

Citeste si: