Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Theresa May > Brexit
A   A   A

Marea Britanie dezvaluie planul de iesire din UE. Se vor reintroduce vizele! Nota de plata: 44 de miliarde de euro

Marea Britanie dezvaluie planul de iesire din UE. Se vor reintroduce vizele! Nota de plata: 44 de miliarde de euro
Foto: Arhiva Ziare.com
Guvernul Theresa May a prezentat planul privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, proiectul - contestat atat de politicieni britanici, cat si de Bruxelles - continand prevederi in materie de imigratie si relatii comerciale, precum si achitarea unor restante de 44 de miliarde de euro.

Documentul de 98 de pagini, intitulat "Viitoarea relatie intre Marea Britanie si Uniunea Europeana", prezinta pozitia Cabinetului Theresa May inaintea noilor sesiuni de negociere programate la Bruxelles in toamna.

Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, si ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, au demisionat in semn de protest fata de acest plan.

Ministrul Brexit-ului si secretarul de stat insarcinat cu acesta au demisionatBoris Johnson a demisionat din functia de ministru de Externe al Marii Britanii, suparat ca premierul vrea un Brexit prea soft
Planul prevede incetarea libertatii de circulatie intre Uniunea Europeana si Marea Britanie imediat dupa Brexit. Vizele ar putea face obiectul negocierilor si viitoarelor acorduri comerciale, precizeaza Sky News.

Relatii comerciale

Marea Britanie va iesi din piata unica a UE si din uniunea vamala, dar ar vrea "un aranjament pentru facilitati vamale" cu Bruxelles-ul care sa permita decizii britanice in privinta taxelor vamale si politici comerciale independente. Guvernul de la Londra vrea o "zona de liber-schimb pentru produse" la care sa participe Marea Britanie si Uniunea Europeana, prin armonizarea continua a reglementarilor europene in privinta marfurilor, a relatat Financial Times.
Pozitia Marii Britanii a starnit suspiciuni la Bruxelles si pentru ca, de fapt, sectorul produselor ar fi detasat de cel al serviciilor. In plus, atitudinea Marii Britanii fragmenteaza cele patru libertati existente pe piata unica - circulatia persoanelor, produselor, serviciilor si capitalului.

Intrebat despre aceasta abordare, un diplomat UE implicat in negocierile pe tema Brexit a declarat: "In niciun caz".

Contributii bugetare

Londra a acceptat in principiu sa achite restante in valoare de 39 de miliarde de lire (44 de miliarde de euro) in momentul iesirii din Uniunea Europeana. Planul pe tema Brexit prevede posibilitatea continuarii contributiilor la bugetul comunitar in cadrul unui eventual "acord de asociere".
Suveranitate

Potrivit documentului, Marea Britanie va avea putere legislativa totala dupa Brexit, iar jurisdictia instantelor europene pe teritoriul britanic va inceta. Surse citate de FT afirmau ca Londra ar urma sa accepte ca instantele judiciare britanice sa acorde "importanta necesara" deciziilor comunitare in cazurile care au legatura cu reglementarile europene.

Cu alte cuvinte, desi Marea Britanie va avea jurisdictie separata dupa Brexit, Curtea Europeana de Justitie va avea ultimul cuvant in interpretarea reglementarilor bilaterale.

Citeste si:
Londra propune o zona de liber schimb cu UE pentru post-BrexitBrexit i-a costat deja pe britanici mai mult decat sperau sa economiseasca dupa ce parasesc UE
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Joi, 12 Iulie 2018, ora 18:50

 Articol citit de 13773 ori

Citeste si: