Brexit: Theresa May merge miercuri la Bruxelles, pentru noi discutii cu Juncker

Miercuri, 20 Februarie 2019, ora 07:56
4028 citiri
Brexit: Theresa May merge miercuri la Bruxelles, pentru noi discutii cu Juncker
Foto: Arhiva Facebook/Theresa May

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se va intalni miercuri seara cu prim-ministrul britanic Theresa May, a anuntat un purtator de cuvant al Comisiei, in timp ce riscul unui Brexit fara acord a crescut la putin peste o luna pana la data retragerii britanice, programata la 29 martie.

Anuntul intervine in timp ce negociatorii britanici si ai UE s-au intalnit pentru a discuta modalitatile de a evita un "divort" fara niciun acord, anunta DPA si France Presse.

Negociatorii UE "nu vor redeschide acordul de retragere", a precizat purtatorul de cuvant, referindu-se la acordul de divort ce ramane impopular printre parlamentarii britanici.

"Mai multe discutii vor avea loc in aceasta saptamana, pentru a vedea daca se poate gasi o cale ce ar obtine cel mai larg sprijin posibil in Parlamentul britanic si sa respecte liniile directoare convenite" de statele membre ale UE, a adaugat el.

Reuniunea este stabilita pentru miercuri la ora 18:30 (19:30 - ora Romaniei) la sediul Comisiei, la Bruxelles.

Aceasta reuniune a fost pregatita de o intalnire luni intre negociatorul-sef al UE Michel Barnier si omologul sau britanic Stephen Barclay.

Barnier "a reiterat ca cei 27 nu vor redeschide tratatul de retragere" pe care el l-a negociat cu dna May, dar care a fost respins de Parlamentul britanic in ianuarie, a subliniat, in fata presei, purtatorul de cuvant al Comisiei, Margaritis Schinas.

Europenii "nu pot accepta sa acorde o limita de timp pentru 'plasa de siguranta' (clauza de 'backstop' - n.red.) si nici clauza de iesire unilaterala" din acest dispozitiv ce a fost inclus in acordul de divort, a mai spus Schinas.

Aceasta dispozitie de ultima instanta, numita "backstop" in limba engleza, prevede mentinerea Regatului Unit intr-o uniune vamala cu UE, daca nu exista o modalitate mai buna de a evita revenirea la o frontiera fizica intre Irlanda de Nord si Republica Irlanda, aminteste AFP.

In Regatul Unit, sustinatorii unei rupturi clare de UE se tem ca aceasta masura este o "capcana" ce ar mentine Marea Britanie "ancorata" pe o perioada nedeterminata in UE in ciuda divortului.

Pentru a-i linisti, dna May s-a angajat sa caute "aranjamente alternative" cu UE.

Citeste si Liderii UE exclud renegocierea acordului de Brexit si acuza un joc murdar al Londrei: Gasiti solutii in loc sa beti ceai si sa mancati biscuiti

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Theresa May discutii Brexit Juncker, #Theresa May vizita Bruxelles Brexit, #iesire Marea Britanie UE, #iesire UK UE , #Brexit
Comentarii