Teodor Melescanu si-a numit fiul vitreg consul la Strasbourg. Conflict de interese?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 28 Iunie 2018, ora 22:51
35943 citiri
Teodor Melescanu si-a numit fiul vitreg consul la Strasbourg. Conflict de interese?
Foto: Arhiva Hepta.ro

Noul consul al Romaniei la Strasbourg este Sorin-Adrian Pirvulescu, nimeni altul decat fiul sotiei ministrului de Externe, Teodor Melescanu. Numirea a fost facuta prin hotarare de guvern, publicata joi in Monitorul Oficial, semnata de premierul Dancila si contrasemnata de insusi Melescanu.

Situatia ar putea fi un conflict de interese.

Potrivit art. 407 din Codul Civil "Afinitatea este legatura dintre un sot si rudele celuilalt sot. (2) Rudele sotului sunt, in aceeasi linie si acelasi grad, afinii celuilalt sot." Cum Adrian Pirvulescu este fiul lui Viki Melescanu, sotia dlui ministru, inseamna ca Pirvulescu este afin cu ministrul de Externe.

Potrivit art 301 din Codul Penal in vechea forma, pana la modificarea de anul trecut, conflictul de interese era "fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura."

Articolul 301 a devenit "Folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane" si este "fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act prin care s-a obtinut un folos patrimonial pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv".

Dar dispozitiile nu se aplica in cazurile in care actul sau decizia se refera la emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative. Aceasta hotarare de guvern este insa un act cu caracter individual.

Adrian Parvulescu a fost pana acum consul la Luxemburg, unde a fost numit pe vremea cand dl Melescanu era director SIE. El nu a ajuns in Ministerul de Externe prin concurs, ci a beneficiat de un transfer.

O alta numire controversata este aceea a Ioanei Gheoghias in functia de consul general la Torino. Ea este fiica lui Mugurel Gheorghias, actionar Tel Drum.

Ioana Gheorghias a intrat in Ministerul de Externe din 2015 si, spun surse din MAE, este protejata secretarului de stat George Ciamba. In august 2017, acesta a propus-o pe Ioana Gheorghias pentru avansare la exceptional, de la gradul de secretar III in gradul de secretar II. Ordinul de avansare a fost semnat de Teodor Melescanu.

Desi nu are experienta consulara, Ioana Gheorghias a primit consultatul de la Torino, post foarte dificil, fiind vorba despre o comunitate foarte mare de romani. Surse din minister spun ca noul consul de la Torino nu stie limba italiana.

Secretarul de stat George Ciamba a semnat controversatul memorandum adoptat de Guvern in privinta mutarii la Ierusalim a ambasadei Romaniei din Israel. Surse politice sustin ca dl Ciamba este preferatul dlui Dragnea pentru functia de ministru de Externe care insa a revenit ALDE.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Melescanu fiu vitreg consul , #ministru de Externe