Reactia lui Melescanu dupa ce Palestina si-a rechemat ambasadorul din Romania UPDATE

Joi, 17 Mai 2018, ora 14:08
10466 citiri
Reactia lui Melescanu dupa ce Palestina si-a rechemat ambasadorul din Romania UPDATE
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, nu este ingrijorat de faptul ca Palestina si-a rechemat, miercuri, ambasadorul din Romania, apreciind ca aceasta "este una din practicile diplomatice, atunci cand exista probleme".

Autoritatea Nationala Palestiniana (ANP) a anuntat, miercuri, ca si-a rechemat ambasadorii pentru "consultari" din patru tari membre ale Uniunii Europene - Austria, Ungaria, Republica Ceha si Romania - state care si-au trimis reprezentantii la ceremonia organizata de Israel cu ocazia deschiderii Ambasadei SUA la Ierusalim.

"Este una din practicile diplomatice, atunci cand exista probleme, ca ambasadorii sa fie rechemati pentru consultari in Capitala", a declarat Melescanu pentru Libertatea.

Oficialul MAE sustine ca Romania va respecta aceasta decizie, insa apreciaza ca, exact in perioade in care apar dificultati la nivelul relatiilor bilaterale, "cu atat mai necesara este prezenta unui ambasador care transmite mesaje si poate sa contribuie la gasirea unor solutii, deci din acest punct de vedere regret".

"Chiar fac un apel la toti factorii interesati sa evite adoptarea unor masuri care ar putea aduce prejudicii unui proces politic de negociere pe ideea crearii celor doua state, Israel si Palestina, care sa traiasca in pace si securitate", a adaugat ministrul.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe a transmis, joi dupa-amiaza, un comunicat in care arata ca a luat nota de decizia autoritatilor palestiniene de a rechema ambsadorul din tara noastra pentru consultari.

"Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca uzantele diplomatice prevad posibilitatea chemarii unui ambasador pentru consultari. MAE mentioneaza ca, la acest moment, este nevoie mai mult decat oricand de un dialog politic sustinut, inclusiv prin intermediul reprezentantelor diplomatice, si de intensificarea contactelor diplomatice, in sprijinul unei abordari constructive in ceea ce priveste problematica israeliano-palestiniana", se arata in documentul remis joi Ziare.com.

Ministerul sustine ca e necesara evitarea oricaror actiuni ce ar putea compromite procesul de pace si reitereaza "pozitia principiala a Romaniei privind solutia existentei celor doua state, Israel si Palestina, care sa convietuiasca in pace si securitate".

Amintim ca reprezentantii Austriei, Ungariei, Cehiei si Romaniei au luat parte duminica la o ceremonie alaturi de delegatia americana la Ministerul de Externe israelian, in ajunul inaugurarii Ambasadei SUA la Ierusalim.

Astfel, cele patru state s-au distantat de majoritatea tarilor membre ale UE care au ales sa nu-si trimita reprezentantii la aceasta ceremonie israeliana.

Nemultumirea Palestinei

UE a respins recunoasterea de catre presedintele american Donald Trump a Ierusalimului drept capitala a Israelului si decizia liderului de la Casa Alba de a transfera Ambasada SUA din Tel Aviv la Ierusalim, o initiativa ce a suscitat indignarea palestinienilor.

Palestinienii vad in acest demers o negare a revendicarii lor asupra Ierusalimului de Est, pe care il doresc capitala a statului la care aspira.

Conducerea palestiniana a suspendat contactele cu oficialii americani dupa anuntul facut de Donald Trump pe 6 decembrie privind recunoasterea Ierusalimului drept capitala a Israelului.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Melescanu reactie convocare ambasador, #Palestina recheama ambasador Romania , #ministru de Externe