Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Teodor Melescanu > senator Prahova
A   A   A

PSD pierde, dar mai intai castiga: Filmul victoriei din Senat

PSD pierde, dar mai intai castiga: Filmul victoriei din Senat
Foto: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto/ Hepta.ro
Unul dintre testele partidelor comuniste era acela al reciclarii cadrelor. Cu cat un om este recuperat si astfel indatorat, cu atat partidul isi demonstreaza puterea si, desi neiubit, este temut si folositor. Asa cum s-a dovedit a fi PSD, marti seara.

Teodor Melescanu a fost ales presedinte al Senatului, la vointa Partidului Social Democrat. Plecat fortat de la Ministerul de Externe cu bolovane grele puse de Dragnea si Dancila in buzunare - degringolada relocarii ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim si debandada votului din diaspora -, Melescanu este rasplatit pentru sacrificiul pe care l-a facut.

Dar nu doar recompensarea unui cadru loial a fost miza PSD-ului, ci transmiterea unui mesaj de forta catre cei care ar fi putut sa vada in Tariceanu si Ponta o barca de salvare politica.
Reusind sa il impuna pe Melescanu la presedintia Senatului, PSD l-a umilit, o data in plus, pe Calin Popescu Tariceanu, cel care a tradat tot ce putea trada, fara sa fi reusit macar o candidatura rezonabila la prezidentiale. Iata, fosta speranta liberala e cocotata pe un piedestal gol!

E, totusi, o performanta sa fii ridiculizat politic de Viorica Dancila, iar Tariceanu nu are doza de auto-ironie pe care, sa recunoastem, o dovedeste Victor Ponta, reusind astfel sa salte capul din registrul minor.

Si cum Teodor Melescanu nu a demisionat oficial din ALDE si nici exclus cu acte in regula nu este, suntem in plin paradox dambovitean, cu un politician dintr-un partid de Opozitie (tehnic) intr-o pozitie de putere, ocupand a doua functie in stat.
Tocmai asta si-a dorit PSD, sa puna in scena ambiguitatea de statut a ALDE. Tariceanu a iesit de la guvernare, a spus imediat Viorica Dancila, dar nu a fost vointa completa a liberal-democratilor.

De ce nu l-a racolat pur si simplu PSD pe Melescanu? De ce nu a trecut cu toate bagajele acesta in PSD? O spune Viorica Dancila:

"Iesirea de la guvernare a fost luata de un grup restrans din ALDE, iar votul de astazi - precum si dorinta domnului Melescanu si a altor colegi de mentinere a acestei guvernari - confirma faptul ca sunt multi oameni responsabili in acest partid care respecta angajamentul pe care ni l-am luat, impreuna, in fata oamenilor".

Aceasta sceneta a PSD-ului e parte din strategia pe care o pune la cale pentru a ramane la guvernare, pana la ultimele resurse. Cu ALDE iesit din coalitia de guvernare, Executivul si-a modificat compozitia politica si, asa cum stim ca stipuleaza Constitutia, e nevoie de un nou vot in Parlament, luat cu majoritate calificata (Articolul 103).
Dar daca ALDE a iesit numai cu un picior? Aici Constitutia nu are raspuns - oricat de vulnerabil ar fi pe alocuri textul fundamental, nimeni nu a proiectat un asemenea scenariu - asa ca PSD vinde restructurare in loc de remaniere si vrea un vot cu majoritate simpla si acela simbolic.

PSD a castigat o etapa, desi la toate colturile - si in toate sondajele - va pierde nu numai majoritatea, ci si prim-planul politicii. Dar una e infrangerea in alegeri, si cu totul alta e victoria in fata Opozitiei, cea care a primit un mare cec la scrutinul din 26 mai si, totusi, nu a reusit sa impiedice ca PSD sa ramana la resurse.
Facebook ShareTweet
 Miercuri, 11 Septembrie 2019, ora 08:29
 Autor:Magda Gradinaru

 Articol citit de 14582 ori

Citeste si: