Melescanu spune ca intr-o luna va afla unde e cel mai bine pentru Romania sa aiba ambasada din Israel: E o chestiune extrem de simpla

Duminica, 20 Mai 2018, ora 18:36
6603 citiri
Melescanu spune ca intr-o luna va afla unde e cel mai bine pentru Romania sa aiba ambasada din Israel: E o chestiune extrem de simpla
Foto: Hepta.ro / Arhiva

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, a anuntat ca in maximum o luna ar putea fi finalizata analiza privind eventuala mutare a Ambasadei Romaniei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Intrebat duminica, la Parlament, daca a fost inceputa analiza privind mutarea ambasadei, Melescanu a raspuns: "Da, sigur. E o chestiune extrem de simpla. Pe fiecare tema vedem care sunt avantajele si dezavantajele mutarii ambasadei. (...) Pe partea (...) securitara am incheiat, prin consultarile pe care le-am avut cu alte organisme. Acum ne concentram pe celelalte chestiuni, economice, sociale si juridice".

Totodata, chestionat daca exista un orizont de timp pentru finalizarea analizei, Melescanu a precizat: "Da, sigur, e un orizont de timp rezonabil, probabil va fi in maximum o luna de zile".

Ministrul Afacerilor Externe a mai spus ca in chestiunea eventualei mutari a ambasadei trebuie sa existe un mesaj coerent al Romaniei.

"Pozitia noastra este foarte clara. Avem nevoie de o analiza pe care o facem pentru a ajunge la o decizie care sa fie prezentata decidentilor politici, astfel incat sa avem un mesaj coerent din partea Romaniei in legatura cu aceasta tema. (...) Ce ne intereseaza in aceasta etapa este sa avem un mesaj coerent ca tara membra a Uniunii Europene, dupa care sigur ca ne vom consulta si cu Bruxelles-ul, cu aliatii nostri strategici", a aratat Melescanu.

Referitor la afirmatiile facute de presedintele Klaus Iohannis si la cele ale reprezentantilor Guvernului si ai PSD in aceasta chestiune, ministrul Melescanu a spus: "Puncte de vedere are toata lumea, mai ales oamenii politici au dreptul sa exprime idei si sa aiba puncte de vedere. Ceea ce din partea noastra se cere, ca organism de specialitate, este sa le oferim argumente pentru punctul lor de vedere, ca, altfel, fiecare dintre noi sigur ca are o anumita inclinatie spre o solutie sau spre cealalta. Noi nu credem ca asta trebuie sa se faca pe baza unor inclinatii pe care le avem, ci pe baza unei analize foarte serioase".

Totodata, Melescanu a precizat ca analiza realizata pe acest subiect va fi prezentata "tuturor decidentilor politici", adaugand ca nu poate sa spuna ce s-a constatat in partea de securitate din analiza care a fost finalizata.

"Nu pot sa ma antepronunt, pentru ca decizia nu trebuie sa fie luata doar pe un element sau pe altul. Trebuie sa fie o decizie care se refera la ansamblul avantajelor si dezavantajelor. (...) Evident ca exista riscuri si din punctul de vedere al securitatii si din alte puncte de vedere. Trebuie sa vedem in ce masura ele sunt reale sau doar la nivelul nostru de perceptie si de analiza", a aratat Melescanu.

Pe de alta parte, ministrul Afacerilor Externe a spus ca este "o chestie normala" chemarea ambasadorului palestinian din Romania.

"E o chestie normala. Orice stat are dreptul sa recheme ambasadorii spre consultare in Capitala. Din punctul nostru de vedere este o practica curenta. In ceea ce ne priveste, dorim ca, in continuare, insarcinatul nostru cu afaceri la Ramallah, pe langa palestinieni, sa-si continue activitatea. (...) Tocmai intr-o perioada cand sunt foarte multe probleme care se discuta despre Palestina, eu cred ca cea mai buna contributie a unui ambasador este sa stea in tara in care este numit si sa caute solutii, sa prezinte argumente, pentru ca pana la urma si ei au argumentele lor de care trebuie sa tinem cont", a mentionat Melescanu.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Melescanu ambasada Israel , #ministru de Externe