Taxa de pod de la Fetesti si Giurgeni ar putea fi desfiintata

Marti, 03 Iulie 2018, ora 14:43
6481 citiri
Taxa de pod de la Fetesti si Giurgeni ar putea fi desfiintata
Foto: Arhiva Ziare.com

Deputatii PNL de Constanta Bogdan Hutuca si Robert Boroianu au initiat un proiect de lege privind desfiintarea taxei de trecere pe podurile Fetesti - Cernavoda si Giurgeni - Vadu Oii, considerand ca este vorba despre o dubla impunere.

Potrivit celor doi deputati liberali, taxa de utilizare a podurilor Giurgeni - Vadu Oii si Fetesti - Cernavoda reprezinta o suprataxare a utilizatorilor drumurilor publice din Romania, "fara o justificare obiectiva", pentru ca banii colectati merg la bugetul de stat, iar podurile se afla intr-un stadiu avansat de degradare, desi aceasta taxa se colecteaza de peste un deceniu.

Ei spun ca legislatia comunitara nu impune o asemenea taxare, ci ea este rezultatul deciziei autoritatilor romane, care au considerat de cuviinta sa mai impuna o noua sursa de venituri la bugetul de stat.

"Taxa de trecere peste aceste poduri a fost introdusa din ratiuni pur financiare, dar suntem in prezenta unei duble impuneri, atata timp cat utilizatorii drumurilor publice din Romania platesc rovinieta, care reprezinta o taxa pentru utilizarea drumurilor si podurilor amplasate pe drumurile nationale si autostrazile din Romania.

In statele traversate de Dunare (Serbia, Ungaria, Austria), nu exista taxe similare pentru trecerea podurilor peste Dunare", se arata intr-un comunicat remis de cei doi liberali constanteni.

In plus, ei sustin ca aceasta taxa este discriminatorie pentru locuitorii Dobrogei, puternic afectati fiind si agentii economici din aceste zone.

"Aceasta taxa este platita, intr-o proportie foarte mare, de cei care sunt nevoiti sa faca drumuri sau sa tranziteze aceste sectoare de drum. Atat persoanele fizice, cat si cele juridice care isi au domiciliul/sediul pe raza teritoriala a judetelor Constanta, Tulcea si Ialomita, sunt obligate sa plateasca aceasta taxa de trecere ori de cate ori au probleme de sanatate sau trebuie sa rezolve probleme administrative, fie in Capitala, fie in alt oras al tarii.

Puternic afectati sunt agentii economici care distribuie marfuri in toata tara. Taxa se regaseste de cele mai multe ori in pretul final al produselor. Altfel spus, si cine nu trece cu masina peste cele doua poduri tot plateste taxa de pod!", sustin Bogdan Hutuca si Robert Boroianu.

In acest sens, cei doi au depus o propunere legislativa pentru modificarea Anexei 3 la Ordonanta Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 424/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, in procedura de urgenta.

"Procedura de urgenta este justificata de faptul ca legea incalca fragrant principiul international al evitarii dublei impuneri - doua taxe pentru acelasi bun public, precum si de faptul ca o adoptare in procedura de urgenta ar elimina ambuteiajele care se formeaza in continuare la punctele de taxare, in perioada estivala", se mai arata in comunicatul citat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#taxa Fetesti desfiintata proiect , #taxe locale