Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Taxe > acciza
A   A   A

Asociatia Bauturilor Racoritoare: Taxa pe zahar este discriminatorie, va afecta direct consumatorul roman

Asociatia Bauturilor Racoritoare: Taxa pe zahar este discriminatorie, va afecta direct consumatorul roman
Foto: Arhiva Ziare.com
Intentia Guvernului de a introduce o taxa suplimentara pentru bauturile racoritoare cu continut de zahar este o masura discriminatorie si disproportionata, pentru ca bauturile racoritoare reprezinta, in medie, doar 3% din aportul caloric zilnic al unui adult, iar unicul sau scop pare sa fie cresterea incasarilor la bugetul de stat, afirma Asociatia Nationala a Bauturilor Racoritoare (ANBR), intr-un comunicat remis joi.

"Asociatia Nationala a Bauturilor Racoritoare (ANBR) a aflat cu mare surprindere, din presa, de intentia Guvernului Romaniei de a introduce o taxa suplimentara pentru bauturile racoritoare cu continut de zahar. Consideram ca aceasta masura ar fi discriminatorie si disproportionata, iar unicul sau scop pare sa fie cresterea incasarilor la bugetul de stat. Initiativa Guvernului Romaniei reprezinta o suprataxa ce va afecta direct consumatorul roman", spun producatorii de bauturi racoritoare.
ANBR aminteste ca, in urma cu patru luni, aceeasi majoritate parlamentara a respins prin vot in plen o initiativa similara a USR, de taxare suplimentara a bauturilor racoritoare.

"Respingerea a fost motivata de faptul ca masura era discriminatorie. ANBR considera ca taxa este ineficienta din cauza impactului negativ in economie si pentru ca nu genereaza schimbari care sa duca la imbunatatirea starii de sanatate a populatiei. Totodata, taxa este discriminatorie pentru ca bauturile racoritoare reprezinta, in medie, doar 3% din aportul caloric zilnic al unui adult", se precizeaza in comunicat.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!
ANBR precizeaza ca a initiat deja demersuri pentru a relua discutiile cu reprezentantii autoritatilor privind "efectele nefaste" ale aceste initiative pentru economia romaneasca, respectiv cresterea preturilor la raft cu pana la 90%, scaderea semnificativa a contributiilor (impozit pe profit, taxe salariale) la bugetul statului, disponibilizari si cresterea inflatiei. Foarte important, va fi afectat intregul lant valoric al acestui sector economic, care are peste 60.000 de angajati, de la fermierii romani ce cultiva sfecla de zahar, la producatorii de materii prime si echipamente si pana la distribuitori si magazine.

"Studiile de specialitate, fie ca vorbim despre studii ale Comisiei Europene sau ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, confirma faptul ca un stil de viata sanatos este incurajat in primul rand prin programe de educatie si informare si nu prin taxare suplimentara. Astfel, taxa pe bauturi racoritoare este unul din cele mai putin eficiente instrumente, nefiind inclusa pe lista de recomandari de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii.
De altfel, aceasta taxa nu si-a dovedit efectele in tarile in care a fost implementata. De exemplu, in Danemarca s-a renuntat in 2014 la taxarea bauturilor racoritoare cu zahar, pentru ca nu s-au constatat efecte benefice pentru sanatatea populatiei, iar industria bauturilor racoritoare, precum si cele conexe, au fost afectate pe termen lung", atrage atentia ANBR.

Asociatia Nationala a Bauturilor Racoritoare este o asociatie non-profit, al carei scop este sa reprezinte interesele membrilor sai. ANBR este membru Romalimenta (Federatia Patronala din Industria Alimentara) si UNESDA (Uniunea Europeana a Asociatiilor Producatorilor de Bauturi Racoritoare).

Vezi si Cum vrea Guvernul sa aduca bani la buget: Taxa pe sucuri, acciza mai mare la tigari, pensii impozitate si reduceri de personal
Facebook ShareTweet
 Joi, 01 August 2019, ora 20:08

 Articol citit de 1864 ori

Citeste si: