Tariceanu - planuri marete si promisiuni ambitioase de candidat la Cotroceni

Duminica, 27 Iulie 2014, ora 22:04
4543 citiri
Tariceanu - planuri marete si promisiuni ambitioase de candidat la Cotroceni
Foto: Antena 3

Calin Popescu-Tariceanu, presedintele Senatului si fondatorul Partidului Reformator Liberal, a explicat, duminica, programul sau in cazul in care va castiga cursa pentru Presedintia Romaniei.

"Regimul Basescu nu numai ca trebuie privit cu o analiza critica, dar trebuie luata o distanta fata de el, astfel ca Romania sa fie repusa pe o alta directie", a opinat fostul premier, la Antena 3.

Cum va incerca sa faca acest lucru?

"Doresc sa reprezint electoratul care crede in liberalism. (...) Ne preocupa ideea de a reface USL, nu in forma initiala, pentru ca PNL s-a desprins, dar cred ca pe scena politica romaneasca a asigura un echilibru intre curentul de gandire social-democrat si cel liberal e un lucru bun.

Vreau ca Romania sa intre intr-un proces de reforme accelerat si de modernizare. Vreau o tara pe masura potentialului ei, sa regandim institutiile, sistemul de educatie si de sanatate, asa incat sa devina o tara europeana. Nu conservatorismul de dreapta este solutia pentru Romania de maine", a declarat Tariceanu.

De asemenea, el a precizat ca Romania nu este o forta economica asa cum ar trebui sa fie.

"Justitia ar trebui sa devina un factor impartial si sa beneficieze de increderea romanilor, sa scapam de ideea ca se face la TV de seful statului. Sa recladim increderea in Parlament, avand in vedere cei 10 ani de eforturi ale presedintelui de a demola institutiile si de a indrepta increderea oamenilor catre persoana sa", a completat acesta.

In consecinta, Tariceanu crede ca Romania are nevoie de un nou proiect national major.

"Vreau o Romanie ambitioasa, asa cum am spus, vreau sa devina a saptea putere economica a Europei. O tara care sa fie considerata un adevarat partener, o tara respectata, cu un cuvant greu si care poate sa isi apere si sa isi urmareasca interesele", a explicat presedintele Senatului.

De asemenea, el a subliniat faptul ca in ciuda aparentei relatii bune intre Traian Basescu si cancelarul german Angela Merkel, aceasta nu s-a tradus in gesturi politice, astfel ca tara noastra are inca doua mari probleme, care nu au fost rezolvate de seful statului: Mecanismul de Cooperare si Verificare, precum si faptul ca inca nu am aderat la Schengen.

Tariceanu ataca fuziunea PNL-PDL: Ce camuflaj mai bun puteau gasi oamenii lui Basescu?

In plus, Tariceanu a explicat ca isi doreste sa schimbe perceptia oamenilor asupra presedintelui Romaniei, dupa ce romanii au avut un sef al statului care a divizat populatia.

"Romanii trebuie sa vada un alt stil de presedinte. Acesta trebuie sa fie reprezentantul tuturor romanilor. Care a fost greseala domnului Basescu? Ori s-a pozitionat in fruntea PDL, ori si-a creat un nou partid. A creat o falie extrem de adanca, presedintele nu mai trebuie sa fie al unui partid, trebuie sa fie al tuturor romanilor. Romanii au fost pusi unii inaintea altora", a punctat Tariceanu.

Tariceanu, in turul doi cu Ponta

Presedintele Senatului a vorbit si despre posibilitatea de a ajunge in turul al doilea al alegerilor prezidentiale cu Victor Ponta, un apropiat de-al sau.

El sustine ca doi oameni pot fi adversari fara sa fie dusmani si ca dezbaterea electorala va fi una corecta in momentul in care ar ajunge umar la umar.

"Cred ca, in final, cetatenii trebuie sa vada ce facem pentru ei, daca dezbaterea e in folosul lor, si ei vor fi mai fericiti decat sa vada scandaluri si invective. Cand te bagi in troaca, te mananca porcii - cam asa ar suna descrierea perioadei in care ne aflam, eu vreau sa iesim din aceasta mizerie in care cu totii am facut greseli si ne-am lasat antrenati, vreau sa facem o politica civilizata.

Daca noi vom da tonul la varf, poate ca si cetatenii vor reactiona la fel", a opinat Tariceanu.

Cand va fi organizat congresul pentru formarea partidului

Tariceanu a anuntat ca Partidul Reformator Liberal va organiza un congres de constituire, in iulie-august, exprimandu-si dezamagirea ca in partidele mari nu mai au loc dezbateri politice.

Fuziunea cu PDL lasa PNL fara alti parlamentari care fug la Tariceanu

"Vom avea congresul de constituire, vom avea alegeri. Vom avea o zi dedicata dezbaterilor politice. Sa prezentam ce vrem noi sa facem, care sunt lucrurile care ne caracterizeaza. (...) Privesc cu neplacuta surprindere atitudinea partidelor mari din Romania care au abandonat dezbaterile. Vin televiziunile, ei aleg membri in conducere si toata lumea pleaca acasa fericita. De aceea, vreau ca acest congres sa marcheze un alt fel de a face politica in Romania", a sustinut Tariceanu.

Liberalii vor primi votul lui Basescu

Intrebat ce parere are despre faptul ca presedintele Traian Basescu a declarat ca il va sustine pe liberalul Klaus Iohannis daca va ajunge in turul al doilea, Tariceanu a mentionat ca seful statului are ceva crucial sa le ofere, anume voturile simpatizantilor sai.

"El se va insera in partid, va regasi o pozitie care sa ii permita si va distruge vechiul partid (PNL - nred.). Vad ca PNL si-a pastrat numele, dar ideologia a abandonat-o", a conchis Tariceanu.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Tariceanu alegeri prezidentiale, #Tariceanu planuri presedinte , #Senat