Tariceanu, dupa intalnirea cu ambasadorii: Statul de drept nu inseamna intarirea institutiilor represive (Video)

Miercuri, 13 Mai 2015, ora 18:52
6297 citiri
Tariceanu, dupa intalnirea cu ambasadorii: Statul de drept nu inseamna intarirea institutiilor represive (Video)
Foto: B1TV

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a subliniat, miercuri, dupa intalnirea cu cativa ambasadori organizata la Palatul Parlamentului, ca statul de drept nu inseamna intarirea institutiilor represive, ci si apararea drepturilor cetatenesti impotriva abuzurilor, dand ca exemplu "spectacolul deplorabil al catuselor".

La intalnire au participat presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, insarcinatul cu afaceri al SUA la Bucuresti, ambasadorii Marii Britanii si Olandei, precum si un adjunct de la ambasada Germaniei, a precizat Tariceanu.

Presedintele Senatului a sustinut ca discutiile s-au axat in principal pe interesele bilaterale, parteneriatul strategic si mediul de afaceri.

"Dar, sigur ca au fost curiosi sa intrebe si sa afle de la noi, in calitate de presedinti ai celor doua camere, chestiuni legate de modificarile legislative in curs referitoare la domeniul justitiei", a recunoscut acesta, subliniind "maniera foarte deschisa si amicala" in care au avut loc discutiile cu reprezentantii ambasadelor.

Calin Popescu Tariceanu a sustinut ca "foarte multa lume vorbeste de consolidarea statului de drept", dar "statul de drept nu inseamna intarirea institutiilor represive al statului, ci inseamna institutii puternice, care sa fie capabile sa apere libertatile si drepturile cetatenesti in fata abuzurilor pe care unii le pot face, vedem, la adresa cetatenilor".

"E vorba de toti cetatenii, toti sunt egali in fata legii. Eu am sesizat preocupari legate de modul in care functioneaza diferitele faze ale cercetarii penale", a mai adaugat Tariceanu, reamintind ca opinii similare au exprimat public presedintele Klaus Iohannis, fostul presedinte Traian Basescu, dar si alti politicieni sau reprezentanti ai societatii civile.

Tariceanu a criticat "acest spectacol deplorabil al cautuselor, acest show mediatic in care oamenii sunt purtati incatusati de colo pana colo", spunand ca el "creeaza o senzatie de transfer a justitiei din sala de judecata in strada".

"Trebuie aduse acele corectii necesare astfel incat justitia sa nu se indeparteze de la rolul ei esential impartial", a mai declarat Tariceanu in fata jurnalistilor, spunand ca este inacceptabil ca dosarele sa fie urmarite de serviciile secrete pana in instanta, referire la declaratiile facute intr-un interviu de directorul directiei juridice din SRI.

Director in SRI: Unii isi numara banii primiti drept mita, crezandu-se imuni

Pe de alta parte, presedintele Senatului a afirmat ca discutia de astazi a fost una "intr-un fel normala", pentru ca "membrii corpului diplomatic au posibilitatea sa ceara intalniri" cu membri din conducerea statului roman.

Calin Popescu Tariceanu a refuzat sa spuna la ce modificari legislative s-au referit ambasadorii, precizand insa ca nu au fost discutate "cazuri particulare" si ca nici "nu ar fi rolul diplomatilor sa faca astfel de referiri".

Intrebat daca s-a discutat concret despre modificarile a Codul Penal operate recent de Senat, Tariceanu a replicat: "Din punctul meu de vedere (si cei 4 au fost foarte grijulii sa nu depaseasca o anumita frontiera care in mod uzual nu se depaseste), de la a cere anumite informatii pentru a-si completa tabloul pana la ce spuneti dvs e o cale lunga".

"Nu am intrat in discutii atat de concrete si nu cred ca e rolul unei ambasade sa manifeste astfel de ingrijorari", a mai declarat Calin Popescu Tariceanu, intrebat daca Dean Thompson a reiterat ingrijorarile exprimate in ultimele zile de mai multe ori de Ambasada SUA.

Ambasada SUA, ingrijorata de modificarile Codului Penal

"Protejand drepturile si libertatile individului si nelansand excesele sa se intample consolidam statul de drept", a mai subliniat inca o data presedintele Senatului.

Modificarile la legea ANI, adoptate tacit: Alesii incompatibili ar putea ocupa alte functii

Parlamentul, singura putere democratica?

Intrebat la ce institutii represive s-a referit anterior, Tariceanu a explicat ca "singura putere democratica" in Romania este Parlamentul, celelalte doua puteri in stat, cea executiva si cea judecatoreasca, nefiind alese de cetateni.

"Justitia nu are instrumente de control, doar de autocotrol, cand functioneaza, e bine, cand nu, trebuie corectate", a sustinut senatorul.

Calin Popescu Tariceanu a dezvaluit ca initial fusese invitat la sediul Ambasadei SUA, alaturi de Valeriu Zgonea si alti politicieni, dar a declinat invitatia.

"Discutiile intre politicieni nu isi au locul in sediul ambasadelor straine, ele pot sa se desfasoare in spatii care tin de interes public. Le-am propus sa vina la Senat sau la Parlament (...) Am inteles ca e vorba de o discutie politica, nu sunt de acord sa o fac intr-o ambasada straina", a declarat Tariceanu.

Intrebat cine erau ceilalti politicieni invitati initial si daca era vorba despre toti liderii de partide, Tariceanu a spus ca "n-are importanta".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#Tariceanu intalnire ambasadori, #Tariceanu Zgonea ambasadori cod penal , #Senat
Comentarii