Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Calin Popescu Tariceanu > DNA
A   A   A

Tariceanu, despre amanarile in cazul urmaririi sale penale: Comisia e independenta

Tariceanu, despre amanarile in cazul urmaririi sale penale: Comisia e independenta
Foto: Arhiva Facebook/ Calin Popescu Tariceanu
Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat ca nu a participat la nicio discutie privind parcursul din Senat al solicitarii DNA privind incuviintarea inceperii urmarii penale in cazul sau "pentru a nu se putea invoca vreo interventie" a sa.

"Comisia juridica e independenta, nu lucreaza sub autoritatea presedintelui. Am vazut solicitarile care au parvenit la nivelul Biroului permanent si la nivelul Comisiei pentru a cere timp suplimentar, unii senatori, pentru studierea celor 17 mii de pagini.

Am preferat sa fiu absent la orice discutie in legatura cu acest subiect tocmai pentru a nu se putea spune ca intervin, fiind parte din acest subiect, si ca incerc sa influentez in vreun fel deciziile colegilor mei senatori. (...) Nu am participat la discutii pentru a nu se putea invoca vreo interventie de-a mea", a spus Tariceanu luni la Senat.
Comisia juridica a Senatului a suspendat din lipsa de cvorum, in ultimele saptamani, consecutiv, doua sedinte in care era de asteptat sa fie dezbatuta pentru raport solicitarea DNA de incuviintare a inceperii urmarii penale in cazul presedintelui Camerei superioare, Calin Popescu-Tariceanu.

Manda: Asteptam raspuns din partea Comisiei

Vicepresedintele Senatului Claudiu Manda a declarat luni ca se asteapta la Biroul permanent un raspuns din partea Comisiei juridice in privinta calendarului si termenului de redactare a raportului in cazul solicitarii DNA de incuviintare a inceperii urmaririi penale a presedintelui Senatului.

"Exista si o solicitare din partea USR, aceasta solicitare am trimis-o catre Comisia juridica si asteptam pentru prima sedinta de Birou permanent al Senatului un raspuns din partea Comisiei juridice care este calendarul si termenul in care poate sa incheie raportul, ca dupa aceea sa avem sedinta de plen sa discutam subiectul", a afirmat Claudiu Manda.
Intrebat care este decizia PSD in legatura cu acest subiect, el a raspuns: "Noi nu am vazut raportul. Ne intrebati ceva vizavi de ce? O sa vedem raportul, o sa vedem argumentele si o sa raspundem la momentul respectiv".

Claudiu Manda a mai spus, chestionat de jurnalisti daca aceasta tema a fost discutata in grupul senatorilor PSD, ca nu conduce sedintele de grup si nu face parte din conducerea grupului.

Incepand din luna decembrie a anului trecut, Biroul permanent al Senatului a decis in mai multe randuri prelungirea termenului pentru intocmirea raportului in cazul acestei cereri a DNA, pentru a le permite senatorilor studierea dosarului cauzei.

Biroul permanent al Senatului stabilise pentru 2 aprilie termenul final acordat Comisiei juridice pentru acest raport, insa saptamana trecuta sedinta comisiei a fost intrerupta din lipsa de cvorum. Tariceanu declara, pe 4 aprilie, ca le-a solicitat senatorilor din Comisia juridica sa urgenteze elaborarea avizului in privinta cererii DNA de incepere a urmaririi penale in cazul sau, mentionand ca este dispus in orice moment sa prezinte in plen punctul sau de vedere.
Pe 7 noiembrie 2018, Directia Nationala Anticoruptie a cerut Senatului incuviintarea inceperii urmaririi penale pe numele lui Calin Popescu-Tariceanu. Procurorii sustin ca acesta ar fi primit indirect, in perioada 2007 - 2008, pe vremea cand era premier, foloase materiale de aproximativ 800.000 de dolari de la o firma austriaca.

Comisia juridica trebuie sa intocmeasca raportul care va fi transmis plenului Senatului, cel in masura sa incuviinteze sau sa respinga solicitarea DNA.
Facebook ShareTweet
 Luni, 15 Aprilie 2019, ora 17:30

 Articol citit de 1682 ori

Citeste si: