Partidul lui Tariceanu, tinut in sah de ALDE Europa: Cum a aparat Weber partidul si cand se va lua o decizie privind excluderea

Marti, 12 Februarie 2019, ora 12:32
9308 citiri
Partidul lui Tariceanu, tinut in sah de ALDE Europa: Cum a aparat Weber partidul si cand se va lua o decizie privind excluderea
Foto: Facebook/ALDE

Excluderea partidului condus de Calin Popescu Tariceanu din ALDE Europa a fost discutata din nou, la ultima sedinta, de la Berlin. ALDE Romania va beneficia insa de un ragaz pana in martie, timp in care va trebui sa probeze ca sustine statul de drept si respectarea tuturor recomandarilor Comisiei de la Venetia.

Informatia apare in mai multe surse de presa, inclusiv pe site-ul ALDE Europa.

Consiliul ALDE Europa s-a reunit la Berlin, in data de 9 februarie, ocazie cu care au fost primite in familia europeana doua noi partide, unul din Italia si unul din Islanda, in timp ce un partid din Armenia a primit statutul de membru afiliat. Cu acest prilej, presedintele ALDE Europa, Hans van Baalen, a anuntat ca startul campaniei pentru alegerile europarlamentare va fi dat in data de 21 martie, la Bruxelles.

"Membrii Consiliului au discutat si despre evolutiile din Romania. ALDE Romania a fost rugata sa clarifice pozitiile adoptate de membrii sai in Guvern si fata de implementarea recomandarilor Comisiei de la Venetia cu privire la reformele din Justitie si respectarea statului de drept.

S-a convenit ca o noua evaluare a implementarii acestor recomandari sa se faca la viitoarea sedinta a Consiliului", se arata in comunicatul postat pe site-ul ALDE Europa.

ALDE Romania are mai multi reprezentanti in Guvernul Dancila, dar cel mai important in acest caz este ministrul Justitiei, Tudorel Toader. Pozitiile adoptate de el si demersurile intreprinse de la preluarea mandatului sunt vehement contestate atat de Opozitia din Romania, cat si de societatea civila, fiind aspru criticate si in Parlamentul European.

Relaxarea politicii penale si respingerea recomandarilor Comisiei de la Venetia sunt doar doua dintre numeroasele critici care i se aduc ministrului Toader si, in plus, se asteapta ca in curand Guvernul Dancila sa adopte o noua ordonanta de urgenta controversata, cea referitoare la completurile de cinci judecatori, care ar putea scapa de bratul lung al Justitiei mai multi politicieni de top.

Partidul lui Tariceanu a fost avertizat de mai multe ori de leadeshipul ALDE Europa in legatura cu masurile controversate adoptate in Romania cu privire la sistemul de justitie, insa pana acum nu a tinut cont de recomandarile facute.

Sambata, la Berlin, el a fost aparat de europarlamentarul Renate Weber. Conform Euractiv, ea a respins acuzatiile conform carora partidul sau s-a opus implementarii in integralitate a recomandarilor Comisiei de la Venetia.

"Dupa un schimb de replici aprinse despre felul in care s-a comportat ALDE Romania (a incercat sau nu sa blocheze schimbarile impuse de guvern in sistemul judiciar?), conducerea ALDE Europa a convenit sa amane solutionarea dezbaterii pana la urmatoarea intrunire.

Presedintele Hans Van Baalen a spus limpede ca orice discutie cu privire la excluderea partidului din Romania nu va fi luata in considerare pana cand o investigatie completa pe acest subiect nu va fi finalizata si a dat de inteles ca nu intentioneaza sa abordeze subiectul la prezentarea candidatilor la alegerile europarlamentare, care va avea loc in martie.

Totusi, cei mai multi delegati au sustinut ca problema sa fie rezolvata inainte de alegerile europarlamentare din 26 mai. 'Puteti la fel de bine sa ne excludeti acum, daca nu ne dati timp sa demonstram ca respectam criteriile impuse de Comisia de la Venetia'", s-a aparat ALDE Romania, conform Euractiv.

"Exista ingrijorari ca alegatorii europeni vor face o comparatie cu cazul Fidesz, partidul controversatului premier ungar Viktor Orban, afiliat la PPE, sau cu relatia dintre partidul de guvernamant din Romania (PSD, n.red.) si socialistii europeni, daca disputa nu este gestionata cum trebuie", mai scrie Euractiv.

Citeste mai multe despre:

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#ALDE Europa exclude partid Tariceanu, #ALDE Tariceanu excludere partid european , #ALDE