Domnului Tariceanu protestatarii i se par teribilisti

Luni, 11 Decembrie 2017, ora 22:40
5843 citiri
Domnului Tariceanu protestatarii i se par teribilisti

Intr-o convorbire telefonica purtata duminica seara cu realizatorul unei televiziuni, presedintele Senatului a reusit sa dea cu toroipanul dintr-o data in regulile de gramatica, in statul de drept, in pricipiile democratiei si in dreptul de opinie.

Dar s-o luam pe rand, incepand cu cea mai nevinovata, asta cu gramatica, pornita de la sloganul protestatarilor "coruptia ucide". Citez:

"Depinde pe cine ucide (corect: pe cine il ucide), ca coruptia (cacofonie) poate sa ucida (corect: poate sa-i ucida) chiar pe cei care striga sloganurile astea".

Nu m-ar deranja daca acest mod de exprimare ar apartine unui om de rand. Dar daca vorbele le rosteste ditamai presedintele Senatului, m-as fi asteptat la un limbaj corect si chiar elevat, nu la unul ca de precupeata in piata.

Pana la urma, insa, aspectul gramatical e unul secundar. Principal e fondul. Aici, dl Tariceanu dezvolta propria sa teorie, conform careia toti avem dreptul sa ne exprimam opiniile in public, dar nu-i putem pretinde nimanui sa tina seama de ele.

Mai pe intelesul tuturor, oricine are voie sa vorbeasca singur, intrebandu-se cat e ceasul.

Cam asta mi se pare ca rezulta cu subiect si predicat, dintr-o fraza incurcata, unde greu iti vine sa intelegi daca e ceva de inteles: "...coruptia poate sa ucida chiar pe cei care striga sloganurile astea si care sigur ca gasesc tot felul de formule teribiliste, pe care oamenii care au o minima experienta politica si cunosc regulile democratiei nu le iau in seama".

Asa? Opiniile oamenilor din strada nu sunt decat formule teribiliste? Super! Asta se potriveste cu cealalta idee, ca daca ai o minima experienta politica si cunosti regulile democratiei, nu le iei in seama. Pur si simplu, ii spui de la obraz: alta intrebare!

As zice sa facem totusi o distinctie. Una este sa nu iei ceva in seama facand pe niznai, pentru ca partenerul sa aiba impresia ca vorbeste la bec, si alta este sa-i asculti propunerea, s-o analizezi, dar sa nu-i dai dreptate, pentru ca nu se justifica.

Asta din urma ar fi democratie. Cealalta ar fi numai aroganta, dispret, obraznicie, sfidare, cum vreti s-o luati.

Infatuarea domnului Tariceanu strapunge ca un fir rosu tot ce spune. Accepta protestele cu conditia ca acestea sa fie numai apolitice, le judeca foarte aspru atunci cand ele devin "in mod vadit foarte politice" si da cu barda in unele partide, cand ele "cauta sa se asocieze cu miscarile de strada pentru a capata un plus de credibilitate in revendicarile pe care le au".

Auzi, cine vorbeste? A uitat dl Tariceanu cum a accedat la putere defuncta USL, asociindu-se cu miscarile de strada contra Guvernului Boc? A uitat cum se afisa, alaturi de Ponta si de Antonescu, in fruntea protestatarilor scandand lozinci antiguvernamentale?

Sau poate ca asemenea lozinci erau apolitice si nu "in mod vadit foarte politice"? A uitat cum, politizand strada, cea apolitica, a fost rasplatit de prietenul Ponta cu un bacsis pe masura: sefia Senatului?

Iar, daca a uitat, cu siguranta ii pot reaminti fostii colegi, cei pe care atunci i-a tradat, iar acum ii dispretuieste cu degajata superioritate, afirmand ca, in prezent, partidele de Opozitie reusesc "cu chiu, cu vai sa reprezinte cam 25% din optiunile electorale".

Cu chiu, cu vai, domnule presedinte al Senatului? Daca 25% inseamna cu chiu, cu vai, atunci ma intreb ce inseamna numai modestul 5,62%, cat a dobandit ALDE, ca sa intre in Parlament, adica si mai mult chiu, si mai mult vai, ba chiar la limita limitelor si cam cu incaltatorul?

Haida-de, nu modestia il da afara din casa pe dl Tariceau!

Dar stilul arogant al liderului ALDE a rabufnit si intr-un alt punct al comentariilor sale despre proteste. Caci iata ce mai spune: "Nu trebuie sa ne speriem ca un grup de protestatari a venit in fata Parlamentului cu lozinci".

Observati nuanta? Lozinci! Nu proteste, nu revendicari, nu opinii. Lozinci si nu trebuie sa ne speriem de asa ceva, pentru ca de lozinci ne doare-n cot, altfel spus, je m'en fiche, sau mai exact, cainii latra, iar caravana trece. Halal democratie, domnule Tariceanu!

Mi-e teama ca presedintele Senatului n-a inteles din democratie decat partea care-i convine: aceea ca, odata asezat in fruntea bucatelor, nimani nu mai poate sa-l deranjeze. Este majoritar, face ce vrea, pentru ca asa-i democratie.

Ma indoiesc ca, la alegeri, candidatii au castigat aceasta majoritate, marturisind electoratului adevarul gol-golut: ca unii din ei au procese pe rol, altii au condamnari, ca au de gand sa schimbe Legile Justitiei ca sa scape printre degete coruptii si ca partidul isi va dobori propriul guvern doar pentru ca asa-i bazdacul jupanului.

Daca spuneau una ca asta, nu i-ar fi votat nimeni.

Dragnea ar fi fost simplu membru de partid, iar Tariceanu s-ar fi intors in genunchi la PNL, ca sa-l primeasca inapoi fostii colegi.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#Calin Popescu Tariceanu coruptia ucide, #Calin Popescu Tariceanu sloganuri, #Calin Popescu Tariceanu majoritate , #Senat