Cui ii vinde castraveti domnul Tariceanu

Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 20:03
15132 citiri
Cui ii vinde castraveti domnul Tariceanu

Dupa ce le-a raspuns ambasadorilor unor tari din UE ca sunt dezinformati cu privire la succesele noastre, dupa ce le-a mai raspuns inca o data acelasi lucru, dupa ce a incercat sa se burzuluiasca pe aceeasi tema chiar si catre Departementul de Stat al SUA, presedintele Senatului nostru a crezut ca, de la inaltimea scaunului sau, are cadere sa judece si Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept de la Venetia, alcatuita din cei mai de seama experti independenti europeni in domeniul dreptului constitutional.

Ca sa fim intelesi, comisia include profesori universitari de drept public si international, judecatori ai curtilor supreme, experti in drept constitutional, membri ai parlamentelor nationale si un numar de functionari publici, din 61 de state. Tot unul si unul.

Documentul este un document

N-as crede sa fie vreunul inginer hidrotehnician ca dl Tariceanu, fara vreo scoala juridica, dar gata sa le dea altora lectii de drept, dupa ce citeste raportul preliminar privind Justitia in tara noastra: "acest document este un document (sic!), care din punct de vedere juridic mi s-a parut extrem de subtire".

Auzi cui i s-a parut extrem de subtire din punct de vedere juridic acest document care este un document! Domnului Tariceanu, caruia pana acuma toate mesajele venite din toate directiile i se par subtiri, fara temei, gresit informate, si chiar tendetioase, intrucat, numai dansul detine adevarul absolut si imbatabil, inaccesibil altora. Aferim!

In limbaj popular romanesc, asta se cheama a-i vinde gradinarului castraveti. De altfel, nu numai noi ne delectam, nascocind zicale pe asemenea tema. A-ti invata maestrul ce are el de facut este o buna sursa de ironii. Englezii spun "Selling ice to the eskimos", adica a le vinde gheata eschimosilor, spaniolii vorbesc de unii care merg sa vanda portocale la Valencia, maghiarii au zicala "toarna apa cu galeata in Dunare", iar un proverb rusesc spune "sa nu te duci cu samovarul la Tula". Expresia face referire la faptul ca in acest oras rusesc functioneaza cea mai mare fabrica de samovare din lume.

Si Venetia a ajuns sa fie paralela

Dl Tariceanu nu se jeneaza sa-i faca gradinarului oferta de castraveti si trimite vorba somitatilor in materie, de la Venetia, ca documentul lor e "subtire". Cred ca a produs ilaritate printre specialisti observatia domniei sale - in cazul in care a fost citita.

Pare-mi-se insa ca insusi domnul presedinte al Senatului ori n-a citit raportul preliminar socotit prea subtire, ori nu l-a inteles deloc. Poate a crezut ca-i ceva de tipul "cei trei muschetari" sau "dama cu camelii", adica destinat publicului larg, accesibil chiar si diletantilor, sau, mai pe romaneste, ageamiilor.

Fara sa sesizeze ca a atins domeniul derizoriului, dl Tariceanu ataca frontal si se apuca sa dea note - ca la bacalaureat - expertilor Comisiei de la Venetia: "este un document politic, este o opinie politica exprimata din partea Comisiei...".

Dl Tariceanu ataca tare Comisia. Imi vine chiar sa cred ca a descoperit o Venetie paralela, una care trebuie destructurata si chiar starpita. Este Venetia serviciilor, a procurorilor si - fara indoiala - a Opozitiei. Sau poate statul nostru paralel are o sucursala in Orasul Lagunelor.

Mi-e teama ca dl Tariceanu confunda pendula cu prefectura. Juristii Comisiei de la Venetia, despre care domnia sa crede ca ar fi emis un document politic, sunt personalitati independente - as zice teribil de indepedente - si incompatibile cu orice afinitate politica.

Iar, intr-o lume cu adevarat europeana, cand ai zis incompatibil, atunci chiar este incompatibil. Orice abdicare de la acest principiu ar fi sub prestanta si demnitatea europeanului.

Dar sa nu vorbim de funie in casa domnului Tariceanu. Ce intelege dumnealui despre prestanta si ce stie despre demnitate, dupa ce si-a tradat propriii colegi, a scuipat in farfuria din care mancase si s-a predat cu arme si bagaje la adversar, care l-a rasplatit cu 30 de arginti in scaunul Senatului!?

Poate nu i-a dat prin cap ca este o blasfemie sa-i acuzi de politicianism pe specialistii de la Comisie. Am aflat recent numele unora dintre ei si galoanele adunate pe umeri. Este vorba despre 12 personalitati europene, profesori universitari, magistrati, cercetatori, toti incarcati cu diplome, titluri si inalte distinctii.

Prestigioasele nume apartin mediilor universitare si academice din Franta, Austria, Germania, Malta, Norvegia, Polonia, SUA, Regatul Unit, Bulgaria, Finlanda, Olanda, Belgia.

Cum s-a speriat dl Tariceanu

Acestor personalitati le explica dl Tariceanu cam asa: "Comisia de la Venetia trateaza lucrurile acestea cu o superficialitate care pe mine ma sperie. Efectiv ma sperie".

Fireste ca, nefiind in specialitate, dl Tariceanu vorbeste la un mod general, pentru ca nu poate altfel. Ca se sperie, asta o poate spune si Bula. Dar cred ca nici acest indragit personaj n-ar fi fost in stare sa declare:

"Un astfel de document, denumit 'opinie preliminara', nu trebuia facut public, pentru ca el presupune ca urmeaza sa fie modificat".

Logica mi se pare ciudata - era sa zic, paralela. Adica, este exact pe dos. Un punct de vedere preliminar, unul care urmeaza sa fie completat sau modificat, nu trebuie ascuns sub pres si ferit de presa. Dimpotriva, ar fi indicat sa fie facut public, tocmai pentru ca oricine sa poata propune imbunatatiri.

Transparenta este o regula de aur a democratiei. Secretomania este, dimpotriva, regula non-democratiei. In plus, ca sa stie si presedintele ALDE, secretomania este incompatibila cu liberalismul. Cine are urechi de auzit sa auda.

S-ar putea sa nu auda chiar dl Tariceanu. Sau sa nu-i convina ce aude, dupa ce am vazut cu totii cum da de pamant cu liberalismul, preferand sa lustruiasca mai cu folos bocancii domnului Dragnea si pantofiorii doamnei Viorica-Vasilica.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Comisia Venetia raport preliminar, #Comisia Venetia legi justitie, #Tariceanu ALDE replica Comisia Venetia , #Liviu Dragnea