Ciocu' mic domnu' Tariceanu, ciocu' mic

Sambata, 20 Iulie 2019, ora 18:00
30487 citiri
Ciocu' mic domnu' Tariceanu, ciocu' mic

Vazand ca CCR da apa la moara coruptilor printr-o hotarare, pe care nu-mi permit sa o comentez, domnul Tariceanu a simtit cum exulta de fericire. Numaidecat si-a postat opinia pe pagina sa de Facebook si a cerut ritos demisia presedintelui tarii, urmare faptului ca n-a fost acceptata de Curte o propunere de modificare a Constitutiei conform dorintei cetatenilor exprimata prin referendum.

Cine cere asta? Calin Popescu Tariceanu, acela care, cu ani in urma, ii cerea in scris (biletelul roz, mai tineti minte?) presedintelui Traian Basescu sa intervina in justitie pentru salvarea de la judecata a unui bun prieten de-al sau.

Descoperit cu fofarlica, premierul de atunci n-a avut nici barbatia, nici onoarea, nici bunul simt sa-si dea demisia din fruntea Guvernului, adica ceea ce ii cere astazi presedintelui, desi stia prea bine ca incercase sa atace grav independenta justitiei!

Si, iarasi ma intreb, cine cere demisia presedintelui de acum? Acelasi Tariceanu care, anul trecut, tragea toate sforile aflate la indemana sa, ca sa fie revocata sefa DNA, folosindu-se de smecherlacurile omului sau din Guvern, obedientul Tudorel. O persoana stearsa, adusa anume la Bucuresti pentru rafuielile sefilor cu justitia si expediata inapoi la Iasi: maurul si-a facut datoria, maurul poate sa plece.

Ei, da, este acelasi Tariceanu, care acum ar fi trebuit sa lase ciocu' jos, dupa ce a vazut ca persoana ponegrita, calomniata, denigrata si defaimata de el anul trecut este acum pretuita, apreciata, elogiata si recunoscuta la nivel european, cu perspectiva ca aceasta fosta sefa a DNA, revocata la Bucuresti, sa devina sefa procurorilor europeni la Bruxelles.

As vrea sa vad daca va demisiona Tariceanu, cand va vedea cum devine personalitate europeana de vaza cea careia dansul se zbatea sa-i distruga cariera, in conditiile in care el insusi si prietenii domniei sale erau urmariti in justitie, prin dosare instrumentate chiar de DNA.

Sa fortezi revocarea unui demnitar pentru ca nu-ti convine in plan personal felul cum institutia condusa de acesta iti instrumenteaza propriul caz poate ramane nejudecata de instante, dar nu ramane niciodata nejudecata de istorie.

Patrand proportiile, gandul ma duce tot la "niste Tariceni" de acelasi calibru, din trecut. Ei l-au determinat pe Constantin Brancusi sa plece pe jos si definitiv din tara (nu avea bani de drum), dupa ce i-au conditionat plata drepturilor de modificarea formei nasului unei persoane sculptate. Sculptura o admiram si astazi expusa in Capitala, cu nasul nemodificat.

Si tot Tariceni au fost cei care l-au determinat pe George Enescu sa plece, de asemenea definitiv, nesuportand modul cum erau criticate compozitiile sale, sub pretext ca ar fi "decadente" si... aservite capitalismului.

Singura deosebire dintre Taricenii de atunci si cel de acum sta in faptul ca acesta din urma nu este nici naiv, nici prost, nici natang. Este numai lovit de betia oportunismului, este modelul fripturistului, omul fara scrupule, care s-a pricopsit pe sine, dupa ce si-a tradat colegii liberali, si a sarit in tabara inamica, tentat de inca un blid opulent oferit de acestia, ca rasplata pentru tradarea sa.

Cativa liberali, care tradasera si ei aciuindu-se in jurul Tariceanului, constata acum ca si ei au aterizat fara parasuta. Votul din 26 mai sugereaza ca nu-i deloc exclus ca, la alegerile de anul viitor, sa nu intre in Parlamentul Romniei, asa cum au ramas pe dinafara celui european.

Daca nu interveneau alegerile din 26 mai, ALDE ar fi fost astazi exclus din grupul omolog la nivelul Europei. Primise avertismente ferme, iar acuzatiile la adresa presedintelui ALDE erau cat se poate de dure: atac la statul de drept si favorizarea coruptiei.

Domnul Tariceanu nu s-a lasat pana n-a ajuns de notorietate europeana prin replicile sale taioase, neprotocolare si chiar lipsite de bun simt adresate liderior de la Bruxelles, ca raspuns la incercarea acestora de a intoarce Romania inapoi pe drumul european, parasit din cauza politicii dragneo-taricenista.

Descalificat la nivel european si facut de ras la nivel intern, acest domn nu numai ca nu-si anunta de atata vreme propria demisie, dar isi permite sa caute paiul din ochiul pesedintelui Iohannis, fara sa observe numeroasele barne din ochii sai.

Fara indoiala, domnul Tariceanu isi inchipuie ca, prin demersul sau, se inscrie in lupta politica, iar maniera adoptata il va face mai simpatic in ochii electoratului.

Daca judeca asa, inseamna ca subestimeaza intelepciunea romanului. El nu asteapta din partea candidatior agresivitate, ci mai degraba intelepciune, platforme de idei, programe, ceva ce sefului ALDE ii lipseste cu desavarsire.

Ma intreb, cum de n-a tras inca liderul ALDE invatamintele de rigoare, dupa ce liderii europeni au ajuns sa-l ignore si sa se indeparteze de el, dupa ce propriul electorat i-a intors spatele si dupa ce chiar si colegii de coalitie si-au dat seama ca le este mai mult o piatra de moara legata de gat decat un ajutor la nevoie.

Cum indrazneste domnul Tariceanu sa spere la presedintia tarii, la demnitatea de a reprezenta Romania in fata strainatatii, cand se vede de la o posta ca este nefrecventabil prin Europa, unde calca mai mult ca sa se tolaneasca pe plajele insorite ale rivierei, decat sa fie primit de liderii continentului?

Orice alegator asteapta de la viitorul presedinte al tarii sa aiba oricand acces la cancelarul german, la presedintele Frantei, al SUA, al oricarui stat european sau global. Dar cine si-ar pierde timpul cu un personaj care n-a invatat ce este condescendenta nici macar cu presedintele propriei sale tari?

Daca ar sti sa se intinda numai atat cat ii este plapuma, domnul Tariceau si-ar aduce aminte de legitimitatea actualului presedinte, ales nominal cu mult peste jumatate din voturile alegatorilor si legitimitatea sa de presedinte al Senatului, ales cu cateva zeci de voturi ale parlamentarilor, dupa ce partidul sau a intrat in Parlament cu incaltatorul, iar acum risca sa nu mai intre deloc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#Calin Popescu Tariceanu candidat presedintie, #Calin Popescu Tariceanu atac presedinte, #ALDE respins de electorat , #Senat
Comentarii