Alianta PSD-ALDE: Ce-i uneste?

Autor: Remus Pricopie - profesor
Joi, 18 Aprilie 2019, ora 09:38
8977 citiri

Multi comentatori au dat un raspuns mult prea simplu la aceasta intrebare: frica de DNA.

Eu nu cred insa ca acest raspuns se poate aplica in cazul partidului junior din actuala alianta politica aflata la guvernare.

Trebuie sa existe o explicatie mai ampla pentru care ALDE, partid format din oameni de dreapta, educati la cursurile de zi ale celor mai bune universitati din tara si strainatate, accepta sa stea langa caroseria dezmembrata a PSD-ului de azi, condus de Liviu Dragnea si echipa sa.

Fara o explicatie solida, pe care ALDE este obligat sa o ofere macar in virtutea faptului ca solicita votul alegatorilor, apar o serie de intrebari si situatii ilogice, chiar bizare.

De exemplu, cum poate Renate Weber, un exceptional expert in drept, fost presedinte al Fundatiei Soros in Bucuresti (1998-2007), sa valideze, chiar si prin tacere, teoriile inepte ale lui Liviu Dragnea despre "statul paralel", construit si finantat cu ajutorul lui Soros?

Cum poate prietenul meu Anton Anton, profesor universitar doctor in domeniul constructiilor energetice, fiu de academician, fost presedinte al Autoritatii Nationale pentru Cercetare, fost ministru al Educatiei si Cercetarii, unul dintre fondatorii proiectului Laserului de la Magurele, sa nu aiba un disconfort atunci cand, in calitatea pe care o are azi, aceea de ministru al Energiei, se uita la colegii PSD din Guvern, in marea lor majoritate absolventi intarziati de liceu si universitati private, care nu au trecut inca testul vreunei validari profesionale?

Cum poate Daniel Barbu, unul dintre profesorii care au avut un rol esential in lansarea stiintelor politice in Romania, dupa Revolutia din 1989, si care a fondat Facultatea de Stiinte Politice de la Universitatea din Bucuresti, sa nu sesizeze si sa nu aiba o pozitie publica impotriva tendintelor dictatoriale si actiunilor nedemocratice ale lui Liviu Dragnea?

Cum poate Tariceanu sa colaboreze cu Dragnea?

In ceea ce-l priveste pe domnul Calin Popescu-Tariceanu, din punctul meu de vedere, lucrurile sunt si mai greu de explicat. Domnia sa este un liberal cu o cultura solida si cu multa experienta politica. A fost un prim-ministru bun, cu un discurs calm, dar ferm, cu mult respect pentru oamenii politici, dar si fata de profesionistii din administratie, diplomatie, educatie etc.

Este si va ramane in istorie ca prim-ministrul care a stiut sa continue munca guvernelor Isarescu si Nastase si a finalizat procesul de aderare a Romaniei la UE, la 1 ianuarie 2007. Dupa 2009, s-a retras discret din prim-planul politicii liberale si i-a lasat pe cei mai tineri sa-si puna amprenta in partid (cati politicieni au facut pana acum acest lucru?).

Reintrarea in politica de varf s-a facut in martie 2014. Dupa demisia lui Crin Antonescu din fruntea Senatului, Victor Ponta, la acel moment prim-ministru si presedintele PSD, a considerat ca partidul sau nu trebuie sa revendice acest post si, prin urmare, l-a propus pe Calin Popescu-Tariceanu pentru functia de presedinte al Senatului Romaniei.

Toti cei din PSD au sprijinit propunerea lui Ponta cu o singura exceptie: Liviu Dragnea, care a sustinut pana in ultimul moment ca este o greseala nominalizarea lui Tariceanu, deoarece ar trebui sa fie "unul de-al nostru, pe care sa-l avem aproape".

Prin urmare, este firesc sa ne intrebam cum reusesc acesti doi oameni politici atat de diferiti - Tariceanu si Dragnea - sa colaboreze intr-un proiect politic care, din punctul meu de vedere, este falimentar si pentru ei, ca politicieni - alegerile sunt aproape -, dar si pentru tara?

Cum poate dl Tariceanu sa sustina teoriile lui Dragnea despre "statul paralel", cand ceea ce invoca Dragnea - de exemplu celebrele protocoale - au o baza legala construita in perioada mandatului lui Tariceanu ca prim-ministru?

Cum poate dl Tariceanu sa-l atace pe ambasadorul roman in SUA, domnul George Maior, si pe ambasadorul SUA in Romania, domnul Hans Klemm, spunand ca nu-si fac treaba, fara sa se gandeasca la faptul ca relatiile diplomatice dintre cele doua tari nu pot fi chestionate la televizor, de al doilea om in stat, fara sa existe o baza reala in acest sens?

Si, pentru ca ironia sa fie maxima, in timp ce George Maior este criticat la Bucuresti, in SUA este onorat de Camera Reprezentantilor din statul Arizona "pentru devotamentul in serviciul public si dezvoltarea relatiilor romano-americane".

Cum poate dl. Tariceanu sa asiste sau chiar sa sustina atacul domnului Liviu Dragnea la Banca Nationala a Romaniei?

Cum poate domnul Tariceanu, o persoana care stie ce inseamna autonomia universitara, sa nu vada atacurile periodice ale PSD la adresa unor universitati din Romania, mai exact acele universitati mai atente la derapajele democratice ale Guvernului PSD, deci mai critice?

Cum accepta dl Tariceanu ruperea de familia politica europeana ALDE, dar nu ia in calcul ruperea legaturilor cu PSD-ul lui Dragnea, pentru a conserva statutul de partid european democratic al ALDE Romania?

Si, nu in ultimul rand, ce l-a determinat pe domnul Tariceanu sa renunte la tonul cald si politicos, care-l caracteriza, pentru a-l inlocui cu unul ascutit si artagos, care nu i se potriveste si pe care-l exerseaza de ceva timp la adresa presedintelui Iohannis?

Pot sa inteleg ambitiile oricarui politician si nevoia de a construi aliante pentru ca in final tara sa fie guvernata, dar orice joc politic trebuie sa aiba anumite limite.

De asemenea, desi nu cred in capacitatea partidelor mici de a genera candidati puternici, pot sa-mi explic o parte a comportamentului politic al presedintelui ALDE prin dorinta acestuia de a candida la alegerile prezidentiale din acest an.

Totusi, nu este nevoie sa fii mare analist politic ca sa descoperi ca asocierea cu cel mai NE-iubit dintre actorii politici ai zilei - Liviu Dragnea - nu reprezinta un avantaj intr-o campanie electorala.

In plus, nu-mi pot imagina ca domnul Calin Popescu-Tariceanu il crediteaza pe Liviu Dragnea cu faptul ca are cuvant si-l va sustine in acest demers.

Ramane sa aflam cum doi oameni politici, care, din punctul meu de vedere, nu au prea multe lucruri in comun, raman totusi impreuna intr-o aventura politica al carui final este evident. Sunt convins ca, dupa alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, multe dintre intrebarile de mai sus se vor clarifica.

Remus Pricopie este profesor universitar, specializat in comunicare publica, participare publica, educatie, politici publice si dezvoltare durabila. A studiat si efectuat stagii de specializare in noua universitati din cinci tari. A fost ministrul Educatiei si Cercetarii in perioada 2012-2014. In prezent este si presedintele Bordului Comisiei Fulbright US - Romania, vice-presedinte al Asociatiei Internationale a Universitatilor - IAU, presedinte al Forumului Academic Permanent Uniunea Europeana - America Latina si membru al World Academy of Art and Science (WAAS).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Tariceanu ALDE alianta PSD, #Tariceanu alianta Liviu Dragnea , #ALDE