Traian Basescu explica de ce Dancila nu va fi invitata la summit-ul de la Sibiu

Sambata, 04 Mai 2019, ora 08:39
26640 citiri
Traian Basescu explica de ce Dancila nu va fi invitata la summit-ul de la Sibiu
Foto: Arhiva Guvernul Romaniei

Fostul presedinte Traian Basescu a explicat de ce premierul Viorica Dancila nu a fost si nici nu va fi invitat sa participe la summit-ul UE organizat in data de 9 mai la Sibiu: fiecare stat membru are un singur loc in Consiliul European, iar in acest caz va fi ocupat de presedintele Klaus Iohannis.

Basescu a mai scris, sambata dimineata, pe pagina sa de Facebook, ca precizarile vin pentru a preveni situatia "in care un ziarist zelos de la Antena 3 s-ar repezi la Donald Tusk cerandu-i socoteala pentru neinvitarea Doamnei Dancila".

Iata cele 7 puncte insirate de fostul sef de stat:

"Consiliul European, foarte pe scurt pentru cei interesati.

Sa prevenim situatia in care un ziarist zelos de la Antena 3 s-ar repezi la Donald Tusk cerandu-i socoteala pentru neinvitarea Doamnei Dancila.

In spatiul public se revarsa necunoasterea despre Uniunea Europeana. Ziaristi si politicieni deplang faptul ca Doamna Dancila inca nu a fost invitata la Sibiu . Oameni buni, nici nu va fi invitata la lucrarile Consiliului European din urmatoarele motive:

1. In cursul fiecarei presedintii rotative se organizeaza un Consiliu European informal in tara care detine presedintia Uniunii Europene. De aceasta data este Romania - Sibiu (am participat la 19 astfel de Consilii informale in cei 10 ani de activitate in Consiliul European).

2. Conform Tratatului de la Lisabona fiecare stat membru are un singur loc in Consiliul European, loc care este rezervat aceluia care prin Constitutia nationalai are mandat de reprezentare a tarii, in cazul nostru Presedintele Iohannis . Din Consiliul European mai fac parte Presedintele Comisiei Europene si Presedintele permanent al Consiliului European.

3. Consiliul European, in sedintele sale, stabileste ORIENTARI pentru Comisia Europeana, pentru Consiliul Uniunii Europene si pentru Parlamentul European.

4. ORIENTARILE date de Consiliul European sunt procesate de Comisia Europeana si atunci cand este cazul Comisia elaboreaza proiecte de acte normative pe care le transmite Consiliului Uniunii Europene si Parlamentului European.

5. Parlamentul European transmite proiectele de acte normative catre parlamentele nationale pentru observatii.

6. Consiliul Uniunii Europene este organizat in formatiuni pe domenii de activitate si functie de domeniu la sedinte participa ministrii de resort din fiecare tara - acum presedintia formatiunilor Consiliului UE este asigurata de ministrii romani, iar Doamna Dancila poate participa la oricare din sedintele formatiunilor.

7. Consiliul Uniunii Europene, prin presedinte (acum Doamna Dancila) sau ministrul de resort (ex. Teodorovici) face negocierea finala in numele Consiliului UE cu Parlamentul European asupra subiectelor in divergenta din continutul unui act normativ ce urmeaza a fi adoptat)", se arata in postarea de pe reteua sociala.

In plus, Traian Basescu noteaza, in concluzie, ca Dancila prezideaza Consiliul Uniunii Europene, iar presedintele Klaus Iohannis prezideaza Consiliul European, care este alta institutie.

"Concluzie:

1.Doamna Premier Dancila prezideaza Consiliul Uniunii Europene (acolo unde merg ministrii) in timp ce Presedintele Iohannis prezideaza Consiliul European care este alta institutie. Deci, sunt doua institutii cu atributiuni total diferite.

2. Doamna Premier Dancila nu va putea fi invitata la lucrarile Consiliului European (vezi Tratatul de la Lisabona), dar va putea fi invitata la receptie si prezentata de presedinte, cu un scurt laudatio, celorlalti membri ai Consiliului European", a conchis fostul presedinte.

De altfel, aceeasi explicatie a fost oferita, tot pe Facebook, si de europarlamentarul Siegfried Muresan.

Acesta a scris ca "Trebuie sa ii spunem doamnei prim-ministru urmatorul lucru: la Sibiu va avea loc un Consiliu European informal. La aceasta reuniune participa din fiecare tara cate UN SINGUR REPREZENTANT, iar din Romania participa dintotdeauna presedintele Romaniei".

Explicatiile vin in contextul in care premierul Viorica Dancila a declarat, vineri, ca pana in acest moment nu a primit o invitatie oficiala din partea presedintelui Klaus Iohannis la summit-ul UE organizat in data de 9 mai la Sibiu, dar a precizat ca, daca invitatia va exista, ii va da curs.

Intrebata de jurnalisti, Viorica Dancila a precizat ca nu poate spune in acest moment daca va merge sau nu la Sibiu pe 9 mai.

"Nu pot sa va spun daca merg, nu am fost invitata inca. Daca va exista o invitatie, voi merge", a punctat ea.

Viorica Dancila a tinut sa sublinieze ca e vorba despre "o contradictie", cata vreme Guvernul pe care il conduce "a organizat summit-ul, financiar" si asigura presedintia rotativa a UE. Mai mult, premierul a subliniat ca Executivul de la Bucuresti are rezultate foarte bune. "90 de dosare legislative puse pe masa si incheiate arata o munca titanica din partea Guvernului. Mi se pare nepotrivit ca tocmai cei care au muncit atata pentru Romania, care au atras atatea aprecieri (...), sa nu fie invitati la summit.

Cand am deschis Presedintia, la Ateneu, am spus ca e nevoie de unitate, sa dam un semnal de tara, l-am invitat pe dl presedinte, i-am dat posibilitatea sa vorbeasca primul", a reamintit ea, subliniind inca o data ca ea nu a fost invitata la Sibiu.

Iata detalii - Dancila se plange ca Iohannis n-a invitat-o la summit-ul de la Sibiu. Daca voteaza la referendum se va decide in CEx

Vezi aici mai multe informatii si detalii legate de programul Summit-ului de la Sibiu.

A.D.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Dancila invitata summit UE Sibiu, #Basescu Dancila summit UE Sibiu , #Viorica Dancila
Comentarii
Poza Cucucorapshan
Cucucorapshan
rank 4
Poza Braila
Braila
rank 5
Si ce ar avea de cautat "Alfabeta" Dracita intre reprezentanti U.E.?