Filmul "Cold War", marele invingator la gala premiilor Academiei de Film Europene: Vezi lista castigatorilor

Duminica, 16 Decembrie 2018, ora 09:14
3590 citiri
Filmul "Cold War", marele invingator la gala premiilor Academiei de Film Europene: Vezi lista castigatorilor
Foto: Twitter / EFA2018

Lungmetrajul polonez "Cold War", regizat de Pawel Pawlikowski, a fost marele invingator la gala premiilor Academiei de Film Europene (EFA) 2018, organizata sambata seara in orasul spaniol Sevilia, unde aceasta productie a castigat cinci trofee.

Filmul "Cold War", turnat in alb negru, prezinta povestea pasionala de iubire dintre un muzician si o cantareata care au temperamente diferite si provin din medii diferite. Desi par nepotriviti si iubirea lor imposibila, ei sunt condamnati totusi sa fie impreuna. Actiunea este plasata in perioada Razboiului Rece din anii 1950, in Polonia, Germania, Iugoslavia si Franta, relateaza variety.com.

Pelicula poloneza s-a impus la categoriile "cel mai bun film", "cel mai bun regizor" (Pawel Pawlikowski), "cel mai bun scenariu" (Pawel Pawkikowski), "cea mai buna actrita" (Joanna Kulig) si "cel mai bun editor de film" (Jaroslaw Kaminski).

Marcello Fonte, protagonistul peliculei "Dogman", regizata de Matteo Garrone, s-a impus la categoria "cel mai bun actor".

"Dogman" si "Cold War" s-au numarat printre peliculele care au primit cele mai multe nominalizari la premiile EFA 2018, alaturi de "Happy as Lazzaro", de Alice Rohrwacher, "Girl", de Lukas Dhont, si "Border", de Ali Abbasi - toate aceste filme avand premierele mondiale la editia din acest an a Festivalului de la Cannes.

Satira politica "The Death of Stalin", regizata de Armando Iannucci, a fost desemnata cea mai buna comedie europeana. Adaptat pe baza unui roman grafic scris de Fabien Nury si Thierry Robin, acest film prezinta intr-o maniera comica modul in care moartea brusca a lui Iosif Stalin, decedat in urma unui accident vascular cerebral in 1953, arunca fosta U.R.S.S. intr-un veritabil haos si inspira o lupta nebuneasca pentru putere in randul principalilor sai adversari politici.

"E un gest foarte curajos din partea voastra. Acest film a fost interzis in Rusia", a declarat regizorul Armando Iannucci in momentul acceptarii premiului. Apoi, cineastul britanic a adaugat ca iubeste Europa si a facut o gluma despre Brexit.

"Girl", propunerea Belgiei pentru o nominalizare la Oscarul pentru film strain si recompensat cu patru trofee la Cannes 2018, a castigat premiul European Discovery. "Another Day of Life", de Damian Nenow si Raul de la Fuente, a fost desemnat cel mai bun lungmetraj de animatie.

Premiul publicului la gala EFA 2018 a fost atribuit lungmetrajului "Call Me By Your Name", regizat de Luca Guadagnino.

Organizatorii si publicul prezent la gala EFA 2017 i-au adus un tribut special cineastului ucrainean Oleg Sentsov, un opozant al fostului guvern pro-rus din Ucraina, care se afla de mai multi ani intr-o inchisoare din Rusia pentru acuzatia de terorism, dar si regizorului rus Kirill Serebrennikov, care a fost plasat in arest la domiciliu si urmeaza sa fie judecat.

Regizorul franco-elen Costa-Gavras a primit un premiu EFA onorific, ce i-a fost inmanat de cineastul Wim Wenders, presedintele Academiei de Film Europene.

Actrita spaniola Carmen Maura a fost recompensata cu un premiu EFA pentru intreaga cariera. Carmen Maura, a carei cariera se intinde pe durata a sase decenii, este persoana care l-a convins pe Pedro Almodovar sa filmeze primul sau lungmetraj, "Pepi, Luci, Bom and a Whole Lot of Other Girls". Carmen Maura a jucat in aproape toate filmele din prima parte a carierei lui Pedro Almodovar, inclusiv in pelicula nominalizata la Oscar "Women on the Verge of a Nervous Breakdown".

Ralph Fiennes a primit premiul EFA pentru excelenta europeana in cinematografia mondiala.

Alaturi de Wim Wenders, premiile EFA din acest an au fost inmanate de Rossy de Palma, Ashraf Barhom, Amira Casar, Anamaria Marinca, Ivan Shvedoff, Victoria Abril si Tom Wlaschiha.

Cea de-a 31-a editie a galei de decernare a premiilor Academiei de Film Europene, supranumite "Oscarurile europene", a avut loc sambata seara in orasul spaniol Sevilia.

Academia Europeana de Film reuneste peste 3.500 de profesionisti din industria cinematografica si a fost infiintata in anul 1988, la Berlin. Galele EFA sunt organizate la fiecare doi ani in capitala Germaniei, iar in restul anilor in diverse orase europene.

Prezentam mai jos premiile atribuite in cadrul celei de-a 31-a editii a galei anuale organizate de Academia de Film Europeana (EFA):

Cel mai bun film - "Cold War"

Cea mai buna comedie - "The Death of Stalin"

European Discovery - Premiul FIPRESCI - "Girl", de Lukas Dhont

Cel mai bun documentar - "Bergman - A Year in a Life"

Cel mai bun lungmetraj animat - "Another Day of Life"

Cel mai bun scurtmetraj - "The Years"

Cel mai bun regizor - Pawel Pawlikowski ("Cold War")

Cea mai buna actrita - Joanna Kulig ("Cold War")

Cel mai bun actor - Marcello Fonte ("Dogman")

Cel mai bun scenarist - Pawel Pawlikowski ("Cold War")

Cel mai bun director de imagine - Martin Otterbeck ("Utoya: July 22")

Cel mai bun editor de film - Jaroslaw Kaminski ("Cold War")

Cel mai bun scenograf - Andrey Ponkratov ("The Summer")

Cel mai bun designer de costume - Massimo Cantini Parrini ("Dogman")

Cel mai bun expert in coafura si machiaj - Dalia Colli, Lorenzo Tamburini, Daniela Tartari ("Dogman")

Cel mai bun compozitor - Christoph M. Kaiser, Julian Maas ("3 Days in Quiberon")

Cel mai bun designer de sunet - Andre Bendocchi-Alves, Martin Steyer ("The Captain")

Cel mai bun supervizor de efecte speciale - Peter Hjorth ("Border")

Premiul publicului - "Call Me By Your Name"

Premiul pentru intreaga cariera - Carmen Maura

Premiul pentru excelenta europeana in cinematografia mondiala - Ralph Fiennes

Premiul pentru coproductie Eurimages - Konstantinos Kontovrakis, Giorgios Karnavas

Premiul onorific atribuit de presedintele si consiliul director al EFA - Costa-Gavras.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#premiile EFA 2018 Cold War , #festival film