Unul dintre nepotii regelui Ferdinand I, judecat pentru distrugerea unui monument istoric

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 13 Septembrie 2019, ora 08:45
10402 citiri
Unul dintre nepotii regelui Ferdinand I, judecat pentru distrugerea unui monument istoric
Foto: Arhiva Hepta.ro

Arhiducele Dominic de Habsburg Lothringen (82 de ani), unul dintre nepotii regelui Ferdinand I al Romaniei, a fost trimis in judecata in aceasta saptamana intr-un dosar in care este acuzat de distrugere.

Acuzatia are legatura cu lasarea in paragina a conacului din Poieni, judetul Iasi, monument istoric, una dintre proprietatile care au apartinut principesei Ileana a Romaniei.

Judecatoria Iasi urmeaza sa stabileasca un prim termen al cauzei. Potrivit portalului instantelor, cazul este in faza de Camera Preliminara, in care se verifica legalitatea probelor si a rechizitoriului.

Proprietar al castelului Bran

Dominic de Habsburg Lothringen este fiul arhiducelui Anton de Habsburg si al principesei Ileana - fiica regelui Ferdinand I al Romaniei. Ca membru al liniei Habsburg-Lorena din Casa de Habsburg, el a mostenit titlurile de arhiduce al Austriei si mare duce de Toscana.

Pe data de 26 mai 2006, in calitate de succesor al mamei sale, acestuia i-a fost restituit si Castelul Bran.

Dominic de Habsburg Lothringen si surorile acestuia, Maria Magdalena Holzhausen si Elisabeta Sandhofer, au primit conacul din Poieni in 2007, in urma unei retrocedari.

Povestea unui conac de poveste

La Poieni, pe o suprafata de 4,4 hectare, se aflau patru corpuri de cladire care au apartinut principesei Ileana a Romaniei. Confiscate de comunisti dupa 1947, cladirile au ajuns in proprietatea Spitalului de Copii "Sf. Maria" din Iasi, care a amenajat aici o sectie exterioara a institutiei.

Publicatia "Buna ziua, Iasi" scrie ca, odata cu preluarea in regim privat a monumentului istoric, membrii Casei Regale erau obligati, potrivit Legii monumentelor istorice, sa intretina conacul din Poieni, loc in care istoricii spun ca a locuit pentru o perioada si principesa Ileana.

Noii proprietari au cerut, in 2009, Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu Iasi un aviz pentru a putea instraina conacul. Deoarece cladirea si terenul aferent nu si-au gasit un cumparator, monumentul istoric a ramas de izbeliste, el fiind pradat de-a lungul timpului de localnici de tot ce ar fi putut fi valorificat, pornind de la tabla si caramizi si ajungand la lemnele folosite pentru foc.

Reporterii cotidianului "Buna ziua, Iasi" au incercat sa il contacteze telefonic pe avocatul familiei regale, pentru a-si exprima un punct de vedere referitor la aceasta situatie, insa demersurile au fost in zadar.

Directia Judeteana de Cultura Iasi are calitatea de parte vatamata in acest dosar, potrivit portalului instantelor.

Sursa: Portalul instantelor

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Dominic Habsburg, #dominic Habsburg Poieni, #Dominic Habsburg Bran, #Dominic Habsburg proces, #Dominic Habsburg judecat , #magistrati
Comentarii
Poza Menumorut
Menumorut
rank 5
Haiducii P.S.D. au mai gasit un loc de cersit.