Un turist a murit in Muntii Rodnei. Salvamontistii nu au putut interveni pentru ca au masinile puse sub sechestru UPDATE

Vineri, 19 Iulie 2019, ora 18:37
9754 citiri
Un turist a murit in Muntii Rodnei. Salvamontistii nu au putut interveni pentru ca au masinile puse sub sechestru UPDATE
Foto: Arhiva Facebook/Salvamont Borsa

Un turist de 68 de ani a decedat, vineri, la aproape 2.000 de metri altitudine, in Muntii Rodnei, iar salvamontistii din Borsa, judetul Maramures, nu au putut interveni deoarece masinile de interventie montana au fost puse sub sechestru de un executor judecatoresc.

Seful Serviciului Salvamont al Primariei Borsa, Ion Timis, a declarat, vineri, ca daca salvamontistii ar fi ajuns cu masinile la timp, nu cu o intarziere de o peste o ora, ar fi crescut sansele ca manevrele de resuscitare ale turistului sa aiba succes.

"Am fost solicitati sa intervenim pentru salvarea unui turist de 68 de ani, aflat in stop cardio-respirator, la 100 de metri de statia meteo din Muntii Rodnei, la 1.900 de metri altitudine. Am format echipa de interventie, am solicitat elicopter SMURD, care nu era, insa, disponibil.

Din pacate, nu am avut masini de interventie montana pentru deplasare, deoarece un executor judecatoresc a pus joi dupa-amiaza sechestru asigurator pe toate masinile Primariei Borsa, inclusiv pe doua ale Salvamont.

Am intervenit cu o ambulanta, apoi pe jos, cu doi paramedici, si am efectuat doua ore manevre de resucitare turistului dar, din pacate, s-a declarat decesul. Daca am fi ajuns mai repede cu masina, nu cu o ora intarziere, ar fi crescut sansele de salvare a barbatului. In astfel de cazuri o ora conteaza enorm", a spus Timis.

Potrivit acestuia, trupul turistului decedat va fi coborat pe targa, la fel ca in urma cu 50 de ani.

"Am mai primit vineri alte trei solicitari de interventie la diverse cazuri pe care nu le-am putut onora din cauza sechestrului pe masinile Salvamont. Nu se poate asa ceva, s-a pierdut o viata de om din cauza unora", a subliniat seful Salvamont Borsa, citat de Mediafax.

Serviciul Salvamont Borsa isi desfasoara activitatea pe teritoriul Muntilor Rodnei - Pietrosu, Pasul Prislop, Complex Turistic, Stiol, Gargala, Musceta, Ineu.

Primarul din Borsa, suparat de decizia instantei, acuza firma cu care se judeca

Primarul orasului Borsa, Sorin Timis, a declarat la randul sau ca sechestrul asigurator a fost dispus joi dupa-amiaza de un executor, la cererea Asociatiei Composesorale Borsa, cu care Primaria se afla in litigiu de mai multi ani.

"S-a pus sechestru, desi nu au acte in regula, pe toate masinile Primariei, dar si pe cele ale Salvamont, inclusiv pe o masina de teren dotata si echipata pentru deplasari pe munte. Cei de la Asociatia Composesorala Borsa trebuie sa se judece cu Directia Silvica Maramures pentru padure, nu cu Primaria Borsa", a subliniat edilul, citat de Mediafax.

Litigiul dintre Asociatia Composesorala Borsa si primarie a inceput in anul 2000 si are la baza o cerere de revendicare a 17.000 de hectare de padure. O decizie a instantei a obligat Comisia Locala de Fond Funciar Borsa sa efectueze punerea in posesie si incuviinteaza executarea silita a Primariei Borsa si plata unor penalitati de 1.000 de lei pe zi, retroactiv din 2014.

Firma acuza primaria de minciuni: masina de teren a ramas la ei

UPDATE 7 august 2019: La 3 saptamani distanta de la incident, Asociatia Composesorala Borsa a transmis Ziare.com un drept la replica in care il acuza pe primarul din Borsa ca a dat informatii false.

"Cu cinism brutal si egoism rece a fost legat decesul unei persoane pe muntele Pietrosul Rodnei si durerea unei sotii ce si-a pierdut sotul de o activitate de executare silita pentru recuperarea unor penalitati de 530.000 lei, datorate de Orasul Borsa pentru nerespectarea unei hotarari irevocabile pronuntata in anul 2004.

Este adevarat ca in 18 iulie 2019 s-a instituit sechestru asigurator asupra bunurilor mobile ale Orasului Borsa: 5 autovehicule, mobilierul din sala de sedinte a consiliului local, din birourile primarului, viceprimarului si secretarului, bustul lui Gheorghe Pop de Basesti.

Dintre vehiculele sechestrate, trei au fost date in custodia domnului Mihali Matei, presedintele Composesoratului Borsa (Skoda Octavia - MM 14 UAT, Dacia Logan - MM 14 SPC si Opel MM 09 PRB) fiind tractate si depozitate la o alta locatie.

Celelalte doua vehicule sechestrate - Dacia Logan MM 07 SPC (folosita de politia locala Borsa) si Nissan Patrol (MM 01 UAT) au ramas in custodia si folosinta debitorului Orasul Borsa, astfel cum se consemneaza in mod expres in procesul-verbal de executare silita.

Asadar, autoturismul Nissan Patrol nu a iesit niciun moment din posesia si folosinta Orasului Borsa si ar fi putut sa fie utilizat la interventia Salvamont din zona Pietrosul Rodnei", arata compania, in dreptul la replica.

Este atasat si procesul-verbal de executare silita, care poate fi consultat AICI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Salvamont Borsa masini sechestru turist mort , #Salvamont