Alte mii de mineri vor sa intre in greva: Acuza statul ca le saboteaza munca si prefera sa importe energie din Ungaria

Luni, 14 Ianuarie 2019, ora 13:35
3841 citiri
Alte mii de mineri vor sa intre in greva: Acuza statul ca le saboteaza munca si prefera sa importe energie din Ungaria
Foto: Arhiva Pixabay

Nu mai putin de 4.400 de mineri si energeticieni de la Complexul Energetic Hunedoara (CEO) ar putea intra in greva, la fel cum au facut deja peste 10.000 de salariati ai Complexului Energetic Oltenia (CEO) . Angajatii de la minele si centralele hunedorene sunt nemultumiti ca statul importa energie, in loc sa ii lase sa o produca in tara.

Presedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Istoc, a declarat pentru Ziare.com ca - in conditiile in care se va gasi o cale legala de a incepe un protest - oamenii nu se vor gandi de doua ori inainte sa se solidarizeze cu colegii lor mineri si energeticieni de la CEO.

"La acest moment, asteptam ca la Complexul Energetic Oltenia sa se oficializeze demersurile care tin de greva, ca sa vedem daca ne putem si noi solidariza sau nu. Momentan, solidarizarea nu poate fi decat la nivel declarativ, de vreme ce revendicarile celor de acolo nu sunt semnate nici de muncitori si nici de sindicat, din cate am vazut. Se pare ca acolo exista o probleme inclusiv la nivel sindical.

Daca vom gasi o bresa legala, insa, cu siguranta vom trece si noi la protest", ne-a spus Cristian Istoc.

Liderul sindical sustine ca nemultumirea angajatilor de la CEH tine atat de faptul ca nu li se majoreaza salariile, cat si de faptul ca statul nu le creaza conditii sa produca energie, preferand, in schimb, sa o importe.

"E clar ca nu se poate continua asa! Pe de o parte Romania importa energie, iar pe de alta parte, noi functionam la o capacitate de 65 MW din totalul puterii instalate de 1350 de MW. De ce nu producem mai mult? Din cauza ca nu avem carbune si nu se doreste sa producem mai mult.

Sigur, se poate spune ca folosirea carbunelui pune probleme de mediu. Dar acesta este doar un pretext. La centrala de la Paroseni, spre exemplu, putem arde carbunele din Vale (a Jiului -n.red.), pentru ca s-au rezolvat deja problemele de mediu ale utilajelor. In plus, exista carbune pe piata externa numit Indo 4200, care nu are continut de sulf si putea fi folosit cu succes, fara incalcarea vreunei norme de mediu si fara cheltuieli cu desulfurarea. Putem lucra cu astfel de carbune si ar fi fost mai bine decat sa importam energie. Dar nu s-a dorit. Ministerul Energiei ne-a facut tot felul de promisiuni, dar pana la urma vedem ca nu doreste deloc sa sprijine sectorul carbunelui.

Practic, asa cum am mai spus, la acest moment, autoritatile pregatesc piata pentru inaugurarea centralei de la Pacs, din Ungaria, din 2023. Probabil ca statul vrea sa se cumpere de acolo, nu din tara", a mai declarat Catalin Istoc pentru Ziare.com.

Daca, in paralel cu greva de la CEO ar izbunci si un protest la CEH, alimentarea Romaniei cu energie ar fi, mai mult ca sigur, in pericol.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#proteste mineri Hunedoara, #nemultumirie salariati CE Hunedoara, #productie CE Hunedoara , #criza energie